hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Baloldali seregszemle
Szocialista indítás show-jelenetekkel

2005. 10. 25.
Szokatlanul fiatalosra és lendületesre sikeredett az MSZP Jövő színe elnevezés? vasárnapi rendezvénye. A látványos show-elemekkel teletűzdelt programmal a jelenlegi kormányzó párt a vele szemben kialakított sztereotípiákat kívánta levetkőzni. Új arculat születik.



Gyurcsány a pódiumon. Az ellenzék nem ellenség, csupán rivális Fotó: Vörös Szilárd

A Fidesz után az MSZP is képessé vált a tömegek mozgósítására. A Sportaréna belsejét az új MSZP-arculathoz illően díszítették fel. Élénkvörös pulpitus, a médiakockán videobejátszások, a háttérben pedig hatalmas kivetítőn világít a rendezvény főcíme: A jövő színe. A "jövő" szó kihangsúlyozásával óhatatlanul az ember eszébe jut a Fidesz 2002-es választási plakátja, ahol az állott: "A jövő elkezdődött." A párhuzam sok mindenben fellelhető a két párt kampánystílusa között.

Példának okáért a rendezvény alatt többször színpadra lépő két "ceremóniamestert" az ellenzék is előszeretettel alkalmazza, ám amíg a Fidesznél ezt a szerepet Rákay Philipp és Kudlik Júlia tölti be, addig a baloldalon Gál J. Zoltán korábbi kormányszóvivő és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az, aki a pulpitus mögül fel-alá sétálva löki a "sódert".

"Egység, sokszínűség" – hallhattuk többször a program során, utalva arra, hogy a párt korábbi és jelenlegi vezetése is egységesen felvonult a "Jövő színén". Külön megtapsoltatták a korábbi MSZP-elnököket, a balszélhez közelebb álló Nyers Rezsőt és Horn Gyulát, kijutott a tisztességből az "új baloldal" vezető személyiségének, Hiller Istvánnak, de a közönség elismeréssel fogadta a jobboldalhoz köthető fogalmakat előszeretettel használó Szili Katalint is. 

A házelnök Szili Katalin beszédében olyan fogalmakat emelt ki, mint a hit, nemzet, szolidaritás, sokszínűség. A vidéki szavazókat külön megszólította, de beszélt a felekezeti szabadságról is. Végül arra buzdította közönségét, ne hagyják, hogy bárki kitépje szívükből a hazaszeretetet, majd ismét ráverte a jobboldalra a populista bélyeget.

"Az olló bezárult" – jelentette ki Hiller István, aki hozzátette: a közvélemény-kutatási adatok alapján az MSZP támogatottsága utolérte a Fideszét. Az MSZP pártelnöke ugyanakkor visszautasította, hogy bárki bajszát pödörve lehazaárulózza Magyarország volt kormányfőjét (utalás Kövér Lászlóra), vagy hajbodorítás közben hazugnak nevezze Magyarország jelenlegi miniszterelnökét (utalás Deutsch Tamásra).

Végül az est fénypontjaként Gyurcsány Ferenc következett. Ekkor mintha egy bokszgála vette volna kezdetét, kigyulladtak a reflektorok, és a U2 Beautiful Day-re bevonult a miniszterelnök, oldalán feleségével, Dobrev Klárával. 

"Jó úton járunk" – jelentette ki Gyurcsány, majd hozzátette: a baloldal ellenfele nem az ellenzéki párt, azok csak a riválisaik. Az igazi ellenfél az országban élő szegénység. Gyurcsány Ferenc sokat beszélt a szegénységellenes programjáról, egyúttal a jobboldal által felépített sztereotípiát kívánta levetkőzni magáról, mely szerint egy gazdag ember nem lehet szociálisan érzékeny.

"Itt van közöttünk az emésztő, a sokakat bezáró hétköznapi szegénység olyan tömege, olyan mélysége, amire Magyarország, ha nem ad megfelelő választ, mit sem ér a demokrácia, a szabadság" – jelentette ki a miniszterelnök, aki a többi megszólalóhoz hasonlóan tartózkodott az ellenzék nevesítésétől, inkább csak egyértelm? utalásokat tett rá. 

A miniszterelnök beszédét tizenkilencszer szakította félbe taps. A pulpitusról való távozása után hosszú percekig tartó vastaps búcsúztatta. Feltűnő volt, hogy az MSZP nyugdíjasai mennyire kedvelik a miniszterelnököt, amellett, hogy egyre több fiatal szimpatizánst lehet felfedezni az MSZP gyűlésein. Sokak szerint az MSZP fiatalos, a brit Munkáspárthoz hasonlítható új arculata miatt érte utol a közvélemény-kutatási indexen az eddig toronymagasan vezető Fideszt, amely egyelőre nem tud mit kezdeni a kormánypárt lendületes kampányával. Jelenleg fej fej mellett halad a két párt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!