hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Alakul a vb-mezőny
Szép lesz, fiúk

2005. 10. 25.
Igaz, hogy a magyar válogatott ezúttal sem jutott ki a világbajnokságra, ám a sikeres csapatok listájára tekintve ez szinte rögtön érthetővé válik: a legjobbak között ugyanis olyan futball-nagyhatalmak sorakoznak, mint Ghána, Elefántcsontpart vagy Togo. 



Valahol Afrikában: labda még nincs – focizni már tudnak Fotó: Reuters

Az egyik újonc Szerbia-Montenegró csapata többek között Spanyolországot megelőzve szerezte meg a csoportelsőséget – alaposan felborítva a papírformát. A volt Chelsea-játékos, Mateja Kezsman valóságos nemzeti hőssé vált, miután Bosznia-Hercegovina ellen vb-részvételt jelentő gólt rúgott. (A csoportmásodik spanyolok Szlovákia ellen javíthatnak a pótselejtezőn.) 

Portugália szintén bejutott a világbajnokságba, ráadásul Lettország 3–0-s legyőzése alkalmával Pedro Pauleta elérte negyvenkettedik válogatottbeli gólját, ezzel megdöntve a legendás Eusébió negyvenegy gólos csúcsát. A Fekete Gyémánt becenévvel illetett portugál focilegenda már a mérkőzés félidejében telefonon gratulált Pauletának. Újoncként mutatkozik be Ukrajna nemzeti tizenegye is, amely Dániát, Törökországot, illetve az Otto Rehagel vezette 2004-es Európa-bajnok görög csapatot utasította maga mögé. 

A \'98-as világbajnok franciák bejutása egy hajszálon, pontosabban néhány gólon múlott. Nem véletlen, hogy a Ciprus elleni mérkőzés éves nézőrekordot hozott Franciaországban: összesen 13,2 millió szempár követte nyomon a gallok játékát. Ha már megemlítettük az újonc csapatokat, nem hagyhatjuk említés nélkül az afrikai zónát sem, ahol harminc csapat indult. Az öt kvalifikált csapat közül négy válogatott először került ki világbajnokságra: Angola, Ghána, Elefántcsontpart, valamint Togo. 

Címvédőként most először kellett csoportmérkőzéseket játszania a brazil válogatottnak, ami természetesen nem jelentett nehézséget számukra, annál is inkább, mert egyéves szünet után Ronaldo újra megtalálta góllövő cipőjét a selecaóban. A Carlos Alberto Pareira vezette tizenegy négy csatárral áll fel, aminek nézőként mindenképpen örülhetünk, így ugyanis bizonyára több gól fog születni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!