hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 04. 01. (IV/14) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Fogytán az idejük

A szentföldi pápalátogatás után ismét a megoldatlan közös problémák kerültek középpontba a Közel-Keleten, bár megoldások egyelőre nem születtek. Clinton elnök, miután az indiai-pakisztáni konfliktus rendezésében nem tudott számottevő sikert elérni, az Asszad szíriai elnökkel Genfben megrendezett találkozóról is üres kézzel tért haza. A hamarosan leköszönő Clinton szeretett volna eredményt felmutatni a közel-keleti politika terén azzal, hogy a januárban ismét megrekedt izraeli–szíriai tárgyalások folytatását tető alá hozza. A közel három órás találkozót azonban nem koronázta siker, Clinton és Asszad mindössze egy dologban jutott megegyezésre: az idő mindkettejük számára fogytán van. Eközben Arafat, a PFSZ vezetője Németországban szerzett újabb támogatásokat a palesztinok számára.

Dúl a hidegháború

1999. március 24-e fordulópont volt a NATO történetében: az észak-atlanti szövetség fél évszázados történetében először avatkozott be a saját területén kívüli országban. Több mint fél év fenyegetőzés előzte meg a valódi támadást, amely 78 napig tartott. Néhány békekonferencia és tanácskozás után döntött úgy a NATO vezérkara, hogy akár az ENSZ-et megkerülve is beavatkozik, mert tudták, Kína és Oroszország a Biztonsági Tanácsban megvétózza a beavatkozási tervezetet. A bombázások célja a humanitárius katasztrófa megelőzése, a tömeges népirtás megállítása, Koszovó autonómiájának létrehozása – akkor még Szerbia részeként képzelték el –, Szlobodan Milosevics eltávolítása a hatalomból, s Jugoszlávia demokratizálása és integrálása volt az új európai világba.

Személyivel Horvátországba

"A szeptemberben várható alkotmánymódosítás nem fogja hátrányosan érinteni a horvátországi kisebbségeket, mivel az inkább az elnöki rendszer átalakításával foglalkozik majd" – mondta a Heteknek Szántó Tibor, a horvát parlament magyar nemzetiség? képviselője. Szántó Zlatko Tomcic parlamenti elnököt kísérte el budapesti látogatásán.

Tíz év a pedofil apátnak

Tíz év börtönre ítélt egy apátot két volt kiskorú diákja megerőszakolásáért a franciaországi Aveyron megye esküdtszéke. Az ítélet 1994–1996 között elkövetett bűnöket hivatott megtorolni.

Belföld

Torgyán és a gazdák

Erőnek erejével akarnak fellépni a gazdák Torgyán József pártelnök-miniszter ellen. Félpályás út-, híd- és határátkelőhely-lezárással kívánnak tiltakozni Torgyán József – szerintük – hitszegő magatartása ellen. A kisgazda politikusok ellenben azt állítják: az igazi gazdák nem akarnak és nem fognak demonstrálni. A miniszter pedig egyenesen azzal érvel, hogy az elmúlt két évben annyi jó történt a mezőgazdaságban, mint az azt megelőző húsz évben együttvéve. Fideszes politikusok cáfolják, hogy a háttérben, titokban támogatnák a Torgyán-ellenes tüntetéseket.

Katonadolog

A haderőreformról szóló tudósítások közepette sokan megdöbbenéssel fogadták azt a lapértesülést, mely szerint Fodor Lajosnak, a Magyar Honvédség parancsnokának titkos utasítására valamennyi katonai alakulatnál lista készült a ma is aktív, volt politikai tisztekről.

Új Nemzet a régi bőrében

Lapunk értesülései szerint megdöbbentette a mérsékelt konzervatív politikusokat és értelmiségieket az a hír, hogy összevonják a Magyar Nemzetet a Napi Magyarországgal. Tudomásunk szerint az első közös lap megjelenésétől teszik függővé, hogy vállalhatónak tartják-e a lapot, bár már most aggódnak az orgánumért.

Kövér a rendszerváltásról és a pokolról

"A gyerek sokkal szebb, sokkal okosabb és reményekkel telibb, mint ahogy azt annak idején gondoltuk" – mondta a Fideszről a szervezet tizenkettedik születésnapját köszöntve Kövér László, a párt elnöke. Az alapítók házi ünnepségén, a Bibó István Szakkollégiumban jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány több tagja is. Kövér László – visszaidézve a tizenkét évvel ezelőtti történéseket – azt mondta: soha nem gondolták volna, hogy 2000-re az emberek kétharmadának elege lesz a rendszerváltásból. "Nem gondoltuk volna azt sem, hogy a rendszerváltás után még egyszer visszaültetjük a nyakunkba azokat, akiknek még a pereputtyát is a pokolba kívántuk akkor." Mint kifejtette, azokban az időkben azt sem feltételezték, 2000-ben a Legfőbb Ügyészségen a nyomozás-felügyeleti osztály megbecsült dolgozója lesz az az ügyész, aki őket "suttyongatta". Az emlékek felidézése után Kövér László a reményteli jövőre emelte poharát. (MTI)

Magyar marad

Magyar Bálint cáfolja azokat a híreket, melyek szerint lemondását fontolgatná abban az esetben, ha őszig nem emelkedne az SZDSZ népszerűségi mutatója. "Szeretném, ha első kézből hallanák, nem gondolkodom a lemondásomon" – jelentette be a szabaddemokrata pártelnök.

Ez a méreg nem a cián

A februári cián- és a három héttel ezelőtti nehézfém-szennyeződés után az elmúlt hétvégén újabb két gátszakadás történt Romániában. Az első a Kolozs megyei Járavizén, ahol ezer köbméter bányameddőt tartalmazó víz került szabadba, bár ez a román hatóságok szerint nem jutott el egyik folyóba sem. A másik eset Borsabányán történt, ahol a szennyvízülepítő tározó átszakadásával újabb szennyeződés került a Tiszába. Magyarországon védekezésre alig van lehetőség, és az időjárástól függően újabb szeny-nyeződésekre számíthatunk.

A luxus brutalitása

A múlt heti "meleggyilkosság" ismét a szexiparra irányította a figyelmet, hiszen a tettes egy férfiprostituált, az áldozat pedig egy pornófilmmenedzser volt. Az eset kapcsán megkérdezett szakemberek meglepő becslési adatai szerint a világon kétszer annyi a férfiprostituáltak száma, mint a nőké. Lapértesülések szerint azért nehéz felszámolni a budai luxusbordélyházakat, mert "magas rangú személyek" is látogatják azokat.

Becsapták a szakértőt

Nem először, és történelmi tapasztalataink alapján kijelenthetjük, talán nem is utoljára fordul elő, hogy a bulvárújságok palettáját színesítő Blikk magazin átveri riportalanyait. A mostanában egyre nagyobb hírértékkel bíró úgynevezett "szektabotrányok" újabb epizódja Ugandában történt, ahol kiugrott és kirúgott római katolikus szerzetesek és apácák által alapított ezoterikus csoport magára gyújtotta imaházát. Az eset megdöbbentő és elszomorító. A honi valóság számára azonban van még egy elszomorító dolog, mégpedig az, hogy a közhangulatot a kisegyházak ellen hangoló médiumok lázas izgalommal láttak neki a magyarországi lehetséges párhuzamok feltárásának.

Hit és értékek

Palesztinok Jézusért

Még a pápalátogatást megelőzően jelent meg március 6-án a Jerusalem Post cím? angol nyelv? izraeli napilapban az alábbi írás, a-mely a katolikus egyházfő útja kapcsán egy sajátos teológiai-politikai vitára hívja fel a figyelmet.

Esőben járt, és nem lett vizes

A pápa búcsút intett Izraelnek, a Szentföldnek. II. János Pál hajója ügyesen lavírozott a palesztin Szkülla és az izraeli Kharübdisz sziklái között. A palesztinok megkísérelték rávenni az egyházfőt, hogy erősítse meg a végső rendezésre vonatkozó álláspontjukat, elsősorban a menekültek, Jeruzsálem és a palesztin államiság kérdésében. Ám János Pál egyik kérdésben sem nyilatkozott. Az izraeli külügyminisztérium II. János Pál látogatását minden szempontból "óriási sikernek" minősítette. A Szentföldön – és azt megelőzően – elhangzott mea culpa, mely a katolikus egyház múltban elkövetett bűneit tartalmazta, világszerte nagy visszhangot váltott ki. Több európai ország katolikus egyháza (például Lengyelországé, Svájcé, Franciaországé) is csatlakozott már a bocsánatkéréshez, ily módon lokalizálva az általános hangvétel? pápai gesztust; a magyarországi katolikus egyház azonban – úgy tűnik – megosztott a kialakult helyzet kezelését illetően. A konzervativizmus feladását és ezzel együtt szemléletváltást sürgető katolikus gondolkodók ismét nem tudnak azonosulni a magyar püspöki kar "struccpolitikájával".

Néma visszhangok

A magyar püspöki kar hivatalos álláspontja szerint a pápa az egész katolikus egyház nevében szándékozott egy gesztust tenni, de a bocsánatkérés Istennek szólt, hiszen egyedül Isten bocsáthatja meg a bűnöket, ráadásul kétezer év alatt meghaltak azok az emberek, akiket ma már nem lehet megkövetni – mondta el lapunk kérdésére Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára. Mint mondja: "A pápa tettét úgysem tudja senki fölülmúlni, ezért amit folytatásként tenni lehet az az, hogy mindenki a maga területén, egyénileg is elvégzi azt a lelkiismeretvizsgálatot és a bocsánatkérést, amely által előremozdítható a béke megvalósulása." Veres úgy tudja, hogy a külföldi országok bocsánatkérését többen kifogásolták, nem volt mindenkinek az akarata szerint való, hiszen "nincs értelme azt megismételni, ami egyszer már megtörtént".
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!