hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 12. 09. (IX/49) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kivonulásért terror

Saron gázai kivonulása ellenére a palesztin terror tovább folytatódik. A hétfői netanjai robbantásos merénylet öt halálos áldozatával a palesztin tűzszünet dacára már negyvenre emelkedett a terrorcselekményekben ebben az évben meggyilkolt izraeliek száma. Az áldozatok fele az Iszlám Dzsihád által Hederán, Netanján és a Tel Aviv-i Stage Klub ellen elkövetett öngyilkos merényletben lelte halálát. Valamennyi merényletet az észak-szamariai terrorsejt hajtotta végre. 

Melegfrigyek Angliában

Több nyugat-európai ország után az Egyesült Királyságban is életbe lépett az a tavaly elfogadott törvényjavaslat, amely lehetővé teszi a melegek párkapcsolatának legalizálását. A homoszexuális párok így már a szigetországban is hivatalosan "frigyre" léphetnek, s bár több szempontból is élvezhetik majd a házaspároknak biztosított előnyöket és kedvezményeket, kapcsolatukat nem házasságnak, hanem "polgári partneri viszonynak" nevezik majd. Míg a meleg lobbicsoportok ünnepelnek, a kereskedők egy nagy bevételekkel kecsegtető új üzletág kialakulását várják. 

Élt-halt vallásáért

November 9-én egy fiatal nő robbantotta fel magát Bagdadtól északra, hogy a testére erősített bombával minél több amerikai katonát vigyen magával a halálba az arra haladó konvojból. A merénylet nem sikerült, a tettesnek önmagán kívül csak egy embert sikerült – könnyebben – megsebesítenie. A hír azonban mégis a címlapokra került, mivel hátrahagyott útlevele azt bizonyította, hogy a merénylő európai volt: a harmincnyolc éves belga Muriel Degauque. A rendőrség úgy véli, ez volt az első eset, amikor egy iszlám hitre tért európai nő követett el öngyilkos merényletet. Szakértők attól tartanak, hogy Degauque esete például szolgálhat további fanatikus tettek elkövetésére. Az elmúlt egy hónapban számos kísérlet történt annak megértésére, mi vihetett rá egy fiatal európai nőt, hogy a radikális iszlám nevében a halált válassza. Muriel története sajnos nem annyira különleges, mint azt első pillantásra gondolnánk. 

Egy nép, két ország

Az iraki háborúval megváltozott közel-keleti status quo egyik legfontosabb eleme a szakértők szerint a kurd kérdés volt. Az elmúlt napok hírei pedig arról szólnak, hogy Törökország és az észak-iraki függetlenség útját járó kurd mozgalom között megegyezés születhet. A figyelemre méltó fejlemény hátterében washingtoni terveket lehet sejteni.

Légi katasztrófa Teheránban

Katonai repülőgép csapódott egy tízemeletes lakóházba Teherán egyik katonai lakónegyedében. Az összesen száztizenhat halálos áldozatot követelő szerencsétlenség során életét vesztette az a hatvannyolc újságíró is, akik az iráni haditengerészet által a Perzsa-öbölben végrehajtott manőverekkel kapcsolatban készültek vallomást tenni. Iráni lapértesülések szerint a C–130-as katonai repülőgép pilótája még a felszállás előtt műszaki problémát észlelt a gépen, ami miatt több órával elhalasztották a gép felszállását, később azonban kötelezték a pilótát a felszállás végrehajtására. A felszállás azonban nem volt sikeres, a kényszerleszállást végrehajtó gép a leszállás során ütközött neki a lakóépületnek, majd azonnal felrobbant, mivel a tankjai még tele voltak üzemanyaggal. Legutóbb 2003 februárjában történt légi katasztrófa a közel-keleti országban, amikor kétszázhetvenhat forradalmi gárdistával a fedélzetén Dél-Iránban lezuhant egy katonai szállítógép. (Hetek)

Szaddám ellen vallottak

A héten folytatódott Szaddám Huszein pere, amely során most a volt iraki elnököt és hét társát az észak-iraki Dudzsailban 1982-ben elkövetett vérengzés miatt vonja felelősségre a bíróság. A vádirat szerint Huszein azt követően rendelte el a síita falu valamennyi lakosának az elhurcolását, megkínzását és megölését, hogy ott ellene merényletet próbáltak meg elkövetni. 

Likvidálták bin Laden helyettesét

Rakétatámadás következtében Miran Shah-i otthonában meghalt Hamza Rabia, az al-Kaida terrorszervezet harmadik embere. Az első információk szerint bombakészítés közben robbant fel a toborzásért, kiképzésért és hálózati munkáért felelős vezető, ám a háza maradványai között talált lövedékdarabokból kiderült, hogy amerikai–pakisztáni támadásról van szó. A pakisztáni elnök, Pervez Musarraf és a DNS-vizsgálat is megerősítette, hogy Rabia valóban meghalt. Az egyiptomi származású terrorista, aki az Egyesült Államok terrorelhárítása szerint külügyi tevékenységek szervezőjeként meghatározó személyiség volt a szervezetben (rangban bin Laden és al-Zavahiri után következett), több Musarraf és Amerika ellen tervezett merénylet szervezője volt. Az otthonául szolgáló Miran Shah nev? falu egy törzsi, nagy stratégiai jelentőséggel bíró terület, ugyanis a pakisztáni hírszerzés szerint az al-Kaida aktivistái, valamint arab, afgán és belső-ázsiai militánsok rejtőzködnek a térségben. (E. Zs.)

Terjed az emberi madárinfluenza

Már két ázsiai ország egészségügyi szakemberei is feltételezik, hogy megtörtént, amitől eddig csak tartani lehetett: mégpedig, hogy a madárinfluenzát okozó vírusnak kialakult az a mutációja, mely már képes emberről emberre terjedni. A feltételezést arra alapozzák thai és indonéz szakemberek, hogy mindkét országban olyan megbetegedéseket jelentettek, amelyek esetében szinte teljes bizonyossággal kizárható, hogy a megbetegedett személyek korábban madárral érintkeztek volna.

Belföld

Gesztus dolga

"A fele felállt, a fele nem. Majd felszólításra mind. Nagyon rossz érzést keltett bennem, bennünk. Az ilyen tiszteletadásból nem kérünk" – mondta drámai hangon Kasza József a vajdasági magyarok nevében a parlament külügyi bizottságának ülésén.

Képviselői píár

Mindössze 20 percig tartott a szerdai parlamenti ülés. Ezalatt három törvényjavaslat részletes vitájára került sor, mivel azonban csak egyetlen hozzászóló akadt, gyorsan véget ért az ülés, ami a korábbi tervek szerint délután négyig tartott volna.

Jelentem, élünk

A parlamenti kampányhangulat startja óta több alkalommal írhatnékom támadt, de eddig azzal intettem le magam, amíg a rendes magyar állampolgárnak jó az, amit lát, nincs miért hőbörögnöm. De tegnap már úgy éreztem, én is érintett vagyok. Nem tudom, mi bosszantott jobban. Az elnök úr drámainak szánt felkérése, vagy a házelnök aszszony igyekezete a felállás hivatalosításával. Egy biztos, megszületett a kétoldali tragikomikumtól szenvedő egyperces némaság. Ez a csend viszont kevés arra, hogy jó válaszok szülessenek.

Zajban élve

"Veszek egy vállról indítható rakétát, és lelövöm a következő gépet, akkor majd odafigyelnek ránk" – hangzott el ez a nem túl biztató, de a helyi lakosok elkeseredettségét mutató mondat a minap egy kőbányai lakos szájából, a kerületi önkormányzat által kötelezően szervezett közmeghallgatáson. Nemcsak Kőbányán, hanem Pesterzsébeten, Zuglóban vagy éppen Monoron és Vecsésen ugyanúgy gondot okoz a légtér zajszennyezettsége, amit jelez, hogy több próbapert is indítottak már Ferihegy ellen. 

Öngólt lőnek

Ötmillió forint pénzbírságra ítélte az Újpestet az MLSZ Fegyelmi Bizottsága (fb), mivel a klub szurkolói – többek között – a "mocskos zsidók" és a "vár a gázkamra" rigmusokat skandáltak az MTK elleni találkozón. A nem jogerős ítélet megosztotta a magyar labdarúgás vezetőit: egyesek példaértékűnek és meglehetősen szigorúnak tartják, míg mások állítják, hogy ez nem enyhe, de nem is súlyos mértékű. 

Felmentették a Papát .

Bűncselekmény hiányában a Legfelsőbb Bíróság minden vádpontban felmentette Sándor Istvánt, az egykori ORFK KBI Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának tisztjét, aki kábítószerügyek, olajügyek és robbantásos bűncselekmények felderítésével foglalkozott az 1990-es években. 

Légből kapottaknak minősítette

Légből kapottaknak minősítette a magyarországi titkos CIA-börtönökről szóló, a nemzetközi sajtóban az elmúlt hetekben napvilágot látott híreket a titkosszolgálatokért felelős politikai államtitkár szerdán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén. "Magyarország esetében nem volt sem szállítás, sem fogva tartás. Ha ilyen megkeresést kapna Magyarország, azt elutasítaná, ilyen együttműködésre nem vagyunk hajlandók" – cáfolta az ezzel kapcsolatos vélekedéseket Tóth András államtitkár a testületnek adott tájékoztatóján. (Hetek)

Jogtalanul követeltek pénzt hallgatóiktól egyes főiskolák.

Aáry-Tamás Lajos ombudsman felszólította a Budapesti Gazdasági Főiskolát, fizesse vissza a jogszerűtlenül elkért pénzt az idegen nyelv? képzésre járó diákoknak. Az oktatási jogok miniszteri biztosa azután tett ajánlást a Budapesti Gazdasági Főiskolának, hogy a Budapest Média Intézetben fizetett díjak miatt számos diák fordult hozzá. A főiskolának harminc napon belül kell választ adnia. Az ombudsman hamarosan több főiskolát is hasonló ajánlással fog megkeresni. (Hetek)

Csótánynak nevezték a tüntetők a miniszterelnököt.

Hétfőn demonstrációt szervezett a Lelkiismeret \'88 csoport Gyurcsány Ferenc háza elé, ahova a Magyarok Világszövetségének rendezvényéről érkeztek. Menet közben néhányan Árpád-sávos zászlót lengettek, és a magyar, valamint a székely himnuszt énekelték. A ház előtt többen azt kiabálták: "Csótány, gyere ki!", a rendezvény végén pedig Orbán Viktort éltették. Lendvai Ildikó kérdésére – a Fidesz közösséget vállal-e a tüntetőkkel – az ellenzéki párt érdemben nem válaszolt. (Hetek)

Hit és értékek

Háború a karácsony ellen

Mintha az ötvenes évek Kelet-Európája elevenedne meg az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban, ahol ultraliberális polgárjogi szervezetek több városban jogi beadványokkal és médiakampánnyal igyekeztek elérni, hogy a karácsonyi ünnep (Christmas) kapcsán még csak véletlenül se utaljon semmi Krisztusra vagy a kereszténységre. 

HÁTTÉR

Hét szűk esztendő

Áll a bál az EU-ban, vagy másként fogalmazva: a nemzetközi helyzet fokozódik. A régi tagállamok most próbálnak szembenézni a csatlakozás következményeivel, vagyis azzal, hogy a tíz új "testvér" kistafírozására ingük-gatyájuk rámehet. Legalábbis erre utal az a vehemencia, mellyel az eredetileg ígért felzárkóztatási támogatás lefaragásáért indítottak ütközetet. Egyes vélemények szerint azonban inkább arról van szó, hogy bűnbakokat keresnek, akiket okolhatnak a saját problémáikért – saját választóik előtt. 

A hitélet ára

Láthatóan az egyházfinanszírozás kérdése nem hagyja nyugodni a magyar közéletet. Egy, az egyházi intézményekben tanuló diákok szüleit tömörítő szervezet december közepén, a jéghidegben kíván tüntetni az egyházi közoktatási intézmények költségvetési támogatásának emeléséért. Négy történelmi egyház vezetője pedig találkozót kért Gyurcsány Ferenctől, hogy az Oktatási Minisztérium és felekezeteik közötti matematikai vitában döntőbíró legyen. Mindeközben akár nyilvános bűnbánatnak is felfogható interjút adott lapunknak Gusztos Péter liberális politikus. Ő az a szabaddemokrata képviselő, akinek sikerült SZDSZ-szel szembeni egységfrontba tömöríteni a honi egyházakat. Gusztos bocsánatot kér, pontosít és magyaráz.

Elnézést kérek mindenkitől

Vezekel Gusztos? Akár nyilvános bűnbánatnak is felfogható nyilatkozatot adott lapunknak a liberális politikus. Ő az a szabaddemokrata képviselő, akinek sikerült az SZDSZ-szel szembeni egységfrontba tömöríteni a honi egyházakat. Gusztos bocsánatot kér, pontosít és magyaráz.

A megtorlás árnyékában

Az 1956-os forradalom során a magyar munkások eldöntötték, hogy a termelőeszközöket elveszik az államtól, és társadalmi tulajdonban működtetik tovább. A gyárakban bevezették a munkás-önigazgatást. A vezetéssel demokratikusan választott munkástanácsokat bíztak meg. Az óriási méret? társadalmi átalakulás napok alatt, alulról szerveződve ment végbe az egész országban. A Nagy-budapesti Központi Munkástanács 1956. november 14-én alakult meg, második elnökévé a huszonhárom éves Rácz Sándort választották meg. A szovjet tankok által támogatott Kádár-kormánnyal szemben létrejött szervezet maga mögött tudta a munkásság, sőt a lakosság túlnyomó többségét is.

Gyurcsányt akarják döntőbírónak

Várhatóan jövőre sem kapják meg azokat a kiegészítő állami normatívákat az egyházi oktatási és szociális intézmények, amelyek hiánya miatt a történelmi felekezetek vezetői hátrányos megkülönböztetéssel vádolják a kormányt. Úgy vélik, a tervezett költségvetés az állami és önkormányzati intézményeket előnyben részesíti az egyháziakkal szemben, amelyek akár fizetésképtelenné is válhatnak. Az egyházvezetők megbeszélést kezdeményeztek Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, aki azonban – László Boglár szóvivő tájékoztatása szerint – erről hivatalos formában nem értesült.

Levegőt markolt

Magyarországon egyezkedett a 2007–2013 közötti uniós költségvetésről Tony Blair, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Nagy-Britannia miniszterelnöke a visegrádi négyek kormányfőivel. Az új tagállamok elé egyértelm? ajánlat került: a büdzsét a kohéziós források, vagyis az új tagállamok fejlesztési költségeinek 10 százalékos megkurtításával "reformálnák meg" első lépésként, amellett hogy a Nagy-Britanniának járó éves visszatérítéstől nem tekintenek el. A brit kormányfő nem érte el a kívánt célt, a felek nem jutottak megállapodásra.

Önző angolok?

A jelek szerint a soros brit elnökségnek sikerült egységbe kovácsolnia a héten az Európai Uniót, bár nem egészen úgy, ahogyan azt az alapító atyák megálmodták. A következő költségvetésre vonatkozó javaslatuk ugyanis az Európai Parlament minden frakciójából tiltakozást váltott ki, és még az újonnan csatlakozott tíz állam is tartja a forró drótot az egyeztetés érdekében. Az európai parlamenti folyosókon mindenesetre úgy hírlik, hogy lesz költségvetés a jövő héten. 

A pénztártól való távozás

A karácsony táján ugrásszerűen növekvő vásárlási kedvvel arányosan több hibás portéka kerül a kosárba. A kárpótlás sok esetben csak szívós küzdelem árán kényszeríthető ki. 

Az áram én vagyok

Vitathatatlanul itt a kampány: a gázár és a privatizáció pellengérre állítása után most a villamos áram ára került a politikai aréna középpontjába. 

KÁVÉSZÜNET

Szike és szabadrúgás

Ha a mai világban valaki merőben eltérő területeken egyformán sikeres tud lenni, sőt képes fejlődni, ráadásul mindezt egy családdal a háta mögött teszi – az pestiesen szólva nem akárki. Dr. Hegyi Péter csak harminchárom esztendős, mégis évek óta elismert kutatóorvos és nemzetközi partjelző. 

Big Brother 2005.

Az idei Nagy Testvér Díjat Lamperth Mónika belügyminiszter, valamint három fővárosi polgármester érdemelte ki a figyelőkamerák támogatása miatt, a Pannon GSM pedig a flottakövetés szolgáltatása miatt. A mobiltársaság ugyanis lehetővé teszi, hogy a munkáltató – mobiltelefonjaik révén – követhesse alkalmazottainak mozgását, ismerje tartózkodási helyüket. 

Bankprés

Túlköltekezik az állam, és jó alattvalókként túlköltekeznek az állam polgárai is, ki önként, ki némi banki rábeszéléssel. Mert az 1 százalékos kamathirdetéseknek szívósan ellenálló, takarékos fajta is megrendül, ha beüt a karácsony. Vesz például egy igazi videokamerát. Hitelre persze, hiszen átlagmagyar ő átlagfizetéssel. S bár takarékos lévén, két hónap múlva kifizeti az egész összeget, és nem veszi igénybe a részletfizetési lehetőséget, a bankot körülbelül 30 százalékos THM hasznától fosztja meg. A bank azonban nem hagyja annyiban. Nemsokára küld egy névre szóló hitelkártyát: csak aktiválni kell telefonon, és már működik is. A nyugodt alvás előbbre való, így a kártya a fiókban marad. Hamarosan egy levél hívja fel a figyelmet a lehetőségre, majd a telefon is megszólal. Egy udvarias, de számonkérő férfihang tudakozódik, miért nincs aktiválva a bankkártya. 

Szertefoszlóban a Hóhér-legenda

Továbbra is Jermain Taylor maradhat három bokszszervezet övének is a tulajdonosa, miután vasárnapra virradóra egyhangú pontozással legyőzte honfitársát, a nála tizennégy évvel idősebb Bernard "Hóhér" Hopkinst.

A magyar futball egy helyben áll

Fabrizio Gonsalves három és fél évet játszott Magyarországon a Lombard FC Tatabánya, majd a Kispest-Honvéd színeiben. Több mint két év elmúltával most ismét Magyarországra jött, de immár csak a pályán kívülről figyeli az eseményeket. 

Kézilányok lendületben

Lapzártánkkor a Szlovénia ellen elért döntetlennel továbbra is őrizte veretlenségét női kézilabda-válogatottunk a Szentpéterváron rendezett világbajnokságon. Igaz, a hatcsapatos csoportban eddig jobbára a könnyebbnek tűnő ellenfelekkel találkoztunk – az ausztrálok és a meglepetésre igencsak nehezen legyőzött angolaiak mellett egyedül a szlovénok képviseltek a mieinkhez hasonló játékerőt. Így eddig számunkra feledhetetlen momentum nem sok akadt a vb-n, hacsak nem az, hogy Németh András lányai két világbajnoki csúcsot is felállítottak az ausztrálok elleni mérkőzésen: 57 gólt lőttek, és lefújáskor 48 találatnyi különbséget jelzett az eredményjelző a két csapat között. Az eddigi rekordot Dánia tartotta, amely 1999-ben 37 góllal volt eredményesebb Argentínánál.

Trend a lelke mindennek

A divattervezők idén is gondoskodtak arról, hogy ne bágyadtan induljunk neki a télnek: vidám, színes, egészen jól hordható kollekciókat vonultattak fel a szakma legjobbjai.  A ruhadarabok nőiesek, az uniszex nem akar visszajönni. 

Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok… na jó, ezt hagyjuk, a többit már mindenki kívülről fújja. Nézzük inkább, mit sütött ki erre a hétre! Egyébként élőben a Magyar ATV-n látható Laci bácsi minden hétköznap 12.05-kor, vasárnaponként 13.05-kor. 

Szlovácská mese

Történt egyszer, hogy Szlintácská i Krivácská eltévedt az erdőben. Este volt és hládno, pont nem az az idő, amikor két ilyen picinyke mesehősnek kint kellett volna csatangolnia. Hogy, hogy nem, ahogy mentek, mendegéltek, az erdőből előugrott a gonosz Pomóc. Pozor! – kiáltott rájuk, majd rázuhant egy féltonnás fa, lombkoronástul. Nos, a megszeppent ikerpár (kétpetéjűek) a váratlan kaland után rátalált a Bováryné cím? kötelező olvasmány szlovák fordítására, amelyen messziről sárgállott a Bováryová cím. Beleolvastak, majd elhajították. Obly, obly – mondogatta közben Szlintácská. A távolban felsejlettek Olomouc fényei. A látvány megörvendeztette szívüket, csakúgy, mint a Rozhodovací tábla. Tényleg, mikor lesz vacsi? – kérdezte Krivácská, de testvére lepisszegte: – Amikor a broskyna nyílik, akkor eszünk majd. Krivácská ekkor megörült, mert már a jácsmenyi járásban gyalogoltak, és gond nélkül hazaértek. Azóta is boldogan eszik a sztrapacskát, ha ugyan nem. (kohnbandi)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!