hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hét szűk esztendő
Parázs vita az Európai Unió költségvetéséről

2005. 12. 13.
Áll a bál az EU-ban, vagy másként fogalmazva: a nemzetközi helyzet fokozódik. A régi tagállamok most próbálnak szembenézni a csatlakozás következményeivel, vagyis azzal, hogy a tíz új "testvér" kistafírozására ingük-gatyájuk rámehet. Legalábbis erre utal az a vehemencia, mellyel az eredetileg ígért felzárkóztatási támogatás lefaragásáért indítottak ütközetet. Egyes vélemények szerint azonban inkább arról van szó, hogy bűnbakokat keresnek, akiket okolhatnak a saját problémáikért – saját választóik előtt. Euforikus hangulatban: budapesti fiatalok ünneplik Magyarország EU-csatlakozását 2004-ben. Eljöttek a józanodás napjai Fotó: Reuters

Pedig alig másfél évvel ezelőtt szépen kezdődött minden: az unió a 2007 és 2013 közötti évekre 22-24 milliárd eurót különített el Magyarország számára regionális felzárkóztatásra, ami jóval több, mint amennyi a rendszerváltás óta rendelkezésünkre állt – privatizációs bevételekkel együtt – a fejlesztésekre. Az összeg révén lehetőségünk nyílna felzárkózni az uniós életszínvonalhoz. A tárgyidőszakhoz közeledve azonban zsugorodni kezdtek a számok. A teljes unió eredetileg 1022 milliárd eurósra tervezett költségvetése Tony Blair múlt heti budapesti javaslatával 846 milliárdra csökkent, a hazánknak járó fejlesztési támogatások pedig 10 százalékkal apadnának. A Heteknek nyilatkozó magyar EU-diplomaták szerint ennél is komolyabb probléma, hogy a régi tagok számos esetben kimutathatóan negatív, sőt ellenséges hozzáállást tanúsítanak az új tagokkal szemben. Az újak eddig is nehézkesen tudták kihasználni a rendelkezésükre álló keretet, és úgy tűnik, a régiek az eddigi nehézséget is fokozni kívánják.

Áll a bál az EU-ban. Tony Blair költségvetési javaslatára nemzetiségtől és politikai pártállástól
függetlenül az egész Európai Parlament megbolydult, ám alapvetően nem a brit miniszterelnök elképzeléseivel van a gond. A kontinensnyi feszültség valós oka a pénz, pontosabban a pénz hiánya. És maga a bővítés. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!