hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Levegőt markolt
Tony Blair Magyarországon

2005. 12. 13.
Magyarországon egyezkedett a 2007–2013 közötti uniós költségvetésről Tony Blair, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Nagy-Britannia miniszterelnöke a visegrádi négyek kormányfőivel. Az új tagállamok elé egyértelm? ajánlat került: a büdzsét a kohéziós források, vagyis az új tagállamok fejlesztési költségeinek 10 százalékos megkurtításával "reformálnák meg" első lépésként, amellett hogy a Nagy-Britanniának járó éves visszatérítéstől nem tekintenek el. A brit kormányfő nem érte el a kívánt célt, a felek nem jutottak megállapodásra.



Tony Blair és Gyurcsány Ferenc. Nem jött össze az angol mutatvány Fotó: Vörös Szilárd

Tony Blair december 1-jén látogatott Budapestre, ahol a lengyel, a szlovák, a magyar és a cseh kormányfőkkel az új uniós költségvetés reformjáról tárgyaltak. A brit miniszterelnök az új tagállamok fejlesztési forrásainak 10 százalékos csökkentését javasolta, ezt azonban a visegrádi négyek nem fogadták el, mivel 70 százalékban ezeket az országokat érintené a csökkentés. Gyurcsány Ferenc nyilatkozata szerint az új tagállamok nem fizethetik meg a régi uniós kompromisszumok árát.

A brit miniszterelnök arra hivatkozott, hogy az új tagok nem tudták az eddigi fejlesztési forrásokat sem maximálisan kihasználni, amit a kormányfők cáfoltak, állítva, hogy 2008 végéig teljesen le fogják hívni a rendelkezésükre álló támogatási keretet. Gyurcsány Ferenc hozzátette, hogy Magyarország a tagsága első évében jobban ki tudta használni a támogatási forrásokat, mint Nagy-Britannia annak idején. 

Blair emellett finoman megfenyegette tárgyalópartnereit: "Ha a megállapodások hiányában az Európai Parlament veszi át az ellenőrzést a költségvetési folyamatok felett, a tizek csak egyharmadát fogják kapni a jelenleg nekik járó felzárkóztatási pénzeknek, ami nem lehet érdekük" – közölte, utalva arra, hogy ez csak úgy kerülhető el, ha a költségvetés 2007 előtt elkészül. 

A brit elnökség korábbi nem titkolt célja az uniós költségvetés megreformálása volt, a tervek 24 milliárd fontos csökkenésről szóltak a büdzsé főösszegében. Szakértők szerint ezt a lehetőséget teljesen elszalasztották. Úgy tűnt, hogy az új tagállamok fejlesztési forrásait kisebb rizikóval jár "megkurtítani", mint a sokat támadott Közös Agrárpolitika (KAP) "tűzfészkébe" benyúlni. Itt ugyanis évtizedek óta húzódó konfliktus áll fenn a francia és a brit kormányok között, Nagy-Britannia ugyanis nagyobb összeggel járul hozzá a költségvetéshez, mint Franciaország, aki ennek ellenére a KAP támogatásokból nagyobb részt kap. Ennek ellensúlyozására kötötte ki az Egyesült Királyság, hogy minden évben egy bizonyos összeget visszakapjon a büdzséből. 

A jelenlegi szorító határidők miatt – a költségvetés-tervezetet ugyanis december 9-ig tervezik benyújtani – a brit miniszterelnök visszakozott: felajánlotta, hogy a
visszatérítést 15 százalékkal mégis csökkentenék abban az esetben, ha megállapodás születne. Ez a csökkentés a kelet-európai országokra eső 400 millió font lenne a teljes 3 milliárd fontból. Blair szerint nem jogos, ha Nagy-Britannia azt hangoztatja, hogy Németországnak, Olaszországnak vagy Franciaországnak hozzá kell járulnia az új tagállamok fejlesztéséhez, és emellett pont ő nem teszi meg ezt. 

A csökkentés még kapóra is jön a szigetországnak, mivel a visszatérítés összegének növekedésével Nagy- Britannia gazdasági pozíciója kedvezőbbé válik, és 2013-ra Ciprus mellett a legkisebb nettó befizető lehet, míg mások kedvezményezettek. Tehát nem esik nehezére a "fejlesztési költségeket" elengedni. 

Most mégis támadások kereszttüzében áll, mivel nem sikerült keresztülvinni a soros elnökség alatt a kívánt reformokat, és a visszatérítés csökkentése mellett sem kapott megfelelő garanciákat az agrártámogatások elosztásának reformjával kapcsolatosan, amit korábban pedig feltételként szabott. 

Úgy tűnik, hogy a költségvetés-tervezet annyira bizonytalan, hogy akár még egy évig is terhelheti majd az adófizetők pénztárcáját az egyezkedés, és a költségvetés elfogadása legjobb esetben is az osztrák elnökség alatt fog bekövetkezni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!