hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Öngólt lőnek
Rossz foci – rossz szurkolók?

2005. 12. 13.
Ötmillió forint pénzbírságra ítélte az Újpestet az MLSZ Fegyelmi Bizottsága (fb), mivel a klub szurkolói – többek között – a "mocskos zsidók" és a "vár a gázkamra" rigmusokat skandáltak az MTK elleni találkozón. A nem jogerős ítélet megosztotta a magyar labdarúgás vezetőit: egyesek példaértékűnek és meglehetősen szigorúnak tartják, míg mások állítják, hogy ez nem enyhe, de nem is súlyos mértékű. 



Kisteleki István. Fájó valóság 

Nincs eltérés szakmai berkeken belül viszont abban, hogy a futballpályákon felbukkanó rasszizmus elleni törvényeket jónak tartják. "Míg a gyűlöletbeszédhez általában nem kötődik jogi szankció, a sportpályákon akit ilyenen érnek, az 2–4 évre búcsút inthet a létesítménynek" – nyilatkozta lapunknak Kolláth György, a Testnevelési Egyetem tanára.

Hiába a nyugat-európai viszonylatban is jónak nevezhető szabályozás, ha nem alkalmazzák azt a gyakorlatban. Ez okozott problémát ezen a meccsen is: az fb döntésének értelmében a márciusig eltiltott játékvezetőnek többen a szemére hányták, hogy bár joga, sőt kötelessége lett volna, a harsány antiszemita rigmusok ellenére sem vetett véget a találkozónak. 

"A találkozót felügyelő rendőrök a helyükön állva nézték végig a történteket" – panaszolta lapunknak Domonyai László, az MTK sportigazgatója, hozzátéve: ráadásul – mivel a találkozót nem sorolták a kiemelt összecsapások közé – a klubnak fizetnie kellett a biztosításáért a rendőrségnek. 

Kolláth György is a törvények gyakorlati alkalmazását hiányolja. Bár véleménye szerint pusztán szankcióval nem lehet mindent megoldani, kezdetnek mindenféleképpen jó lenne. "A kluboknak is érdekében kellene, hogy álljon a jó szurkolók jutalmazása, a rosszak büntetése. Sajnos, azt kell mondjam, a silány magyar labdarúgás meg is érdemli, hogy ilyen szurkolói legyenek" – nyilatkozta a Heteknek. 



MTK–Újpest-meccs. A szurkolókról beszélnek Fotók: MTI

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!