hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Önző angolok?
Európai színjáték

2005. 12. 13.
A jelek szerint a soros brit elnökségnek sikerült egységbe kovácsolnia a héten az Európai Uniót, bár nem egészen úgy, ahogyan azt az alapító atyák megálmodták. A következő költségvetésre vonatkozó javaslatuk ugyanis az Európai Parlament minden frakciójából tiltakozást váltott ki, és még az újonnan csatlakozott tíz állam is tartja a forró drótot az egyeztetés érdekében. Az európai parlamenti folyosókon mindenesetre úgy hírlik, hogy lesz költségvetés a jövő héten. 

A késhegyre menő viták ellenére is lesz uniós költségvetés a 2007–2013-as időszakra – jósolta a Heteknek Surján László fideszes európai parlamenti képviselő, aki azonban azt is hozzátette, hogy a jövő héten csak a Tanács tárgyalási alapját kell elfogadni, a három uniós intézmény (a Parlament, a Bizottság és a Tanács) pedig egymás között tárgyal a büdzsé végső formájáról. Mint ismert, az éles ellentéteket a soros brit elnökség javaslatai váltották ki, melyek elsősorban a kelet-európai új tagállamok fejlesztési pénzein kívántak takarékoskodni. 

Fazakas Szabolcs szocialista európai parlamenti képviselő úgy értékelte a Heteknek, hogy a britek valószínűleg nem is várták, hogy elfogadják javaslataikat, hiszen annyi tabutémát érintettek egyszerre. A politikus szerint a britek nem kínáltak európai megoldást,
olyannyira, hogy a támogatások megvonása "Európa széteséséhez vezethet". A szocialista képviselő azt is hozzátette, hogy Brüsszelben mindenki úgy fogalmaz, önző, csak az angol belpolitikai érdekeket figyelembe vevő elgondolás volt ez a javaslat, amely a tagállamokban "a nacionalizmust helyezi előtérbe". 

A kelet-európaiak nagy fájdalma, hogy a brit javaslat ráadásul a jövőt jelentő területekről akar elvonni pénzeket, így például az új tagországok felzárkóztatását szolgáló kohéziós és strukturális politikáktól, amelyek sokak szerint Európa versenyképességét megalapozó befektetések lennének. Ehhez jön, hogy a vidékfejlesztésre szánt összegekkel is spórolni akarnak, benne az erősen fejlesztésre szoruló agrárium támogatásából. 

A britek ráadásul szakítottak a hagyományokkal, amikor először a 25 tagállammal akarták elfogadtatni a csökkentésre vonatkozó terveiket, hogy az euroképviselőknek már ne legyen sok dolguk. A megszokott "táncrend" az, hogy a Bizottság leteszi javaslatait az asztalra – fogalmazott Surján. A Parlament, amely leginkább védi az emberek érdekeit, mond egy nagyobbat. A Tanács, amelynek a pénzügyminiszterek is tagjai, mond egy kisebbet, és nagyjából a Bizottság javaslata lesz a kompromisszum. A Parlament azonban ez alkalommal "alája ment" a Bizottság javaslatának, mert érzékelte a nettó befizetők ellenállását. 

A Tanács viszont egyelőre nem döntötte el, milyen költségvetést akar, pedig a Parlament nyáron letette a maga koncepcióját. Az Európai Tanács van valójában nagy késésben. 2004 óta ismert ugyanis, hogy mit gondol az előttünk álló hét évről az Európai Bizottság. A Bizottság 1022 milliárdos javaslatot tett a költségvetésre, ezután a Parlament hosszas vitában 974 milliárd euróig csökkentett. Majd a luxembourgi – meg nem valósult – kompromisszum 870-et irányzott elő. Ehhez képest a britek 846 milliárdos ajánlata komoly visszalépés. A Bizottság 1,24 százalékban szabta volna meg az egyes országok GDP-hez viszonyított hozzájárulását, a Parlament 1,18 százalékot javasolt, Luxembourgban pedig a 1,06 százalék már végképp alsó határnak tűnt. Ehhez képest az 1,03-as javaslat még alacsonyabb, a periódus végére pedig már 1 százalék alá akarnak jutni, ami Fazakas szerint rossz tendencia. 

A három európai szervezetnek egyébként közös megegyezésre kell jutnia ahhoz, hogy megszülessen a 2007–2013-as költségvetés. "Tony Blair Budapesten azt mondta, hogy ha nem lesz megegyezés a Tanácson belül, és a Parlament szabja meg a számokat, a tíz új tagállam csak a harmadát kapja annak, amit szeretne. Azóta kiderült, hogy semmilyen jogi keretben nem valósulhat meg ez a harmadolás, tehát Blair javaslata közönséges zsarolás volt" – fogalmazott Surján. 

Az Európai Parlamentben képviselők – párthoz való tartozástól függetlenül – sorra adtak ki a brit javaslatot elutasító nyilatkozatot az európai gondolat jegyében. Az Európai Néppárt frakciójának tíz új tagállama is közös sajtótájékoztatón tiltakozott a brit elnökség javaslata ellen. A németek a néppárti és a szocialista csoportban is azt mondják, akárhogy dönt a kormányuk, ők európai képviselőkként nem fogják elfogadni Blair javaslatát. A brit szocialisták sem támogatják a tervet, annak ellenére, hogy munkáspárti miniszterelnök tette a javaslatot. Szakértők szerint kérdés, hogy mire lesz elég ez az egység, ha a részletekre kerül sor.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!