hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyurcsányt akarják döntőbírónak
Más az egyházi, és más az állami matematika

2005. 12. 13.
Várhatóan jövőre sem kapják meg azokat a kiegészítő állami normatívákat az egyházi oktatási és szociális intézmények, amelyek hiánya miatt a történelmi felekezetek vezetői hátrányos megkülönböztetéssel vádolják a kormányt. Úgy vélik, a tervezett költségvetés az állami és önkormányzati intézményeket előnyben részesíti az egyháziakkal szemben, amelyek akár fizetésképtelenné is válhatnak. Az egyházvezetők megbeszélést kezdeményeztek Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, aki azonban – László Boglár szóvivő tájékoztatása szerint – erről hivatalos formában nem értesült.Streit Sándor, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Szebik Imre, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke Fotó: MTI

Bár az ügyben majd csak lapzártánk után kerül sor az újabb egyeztetésre az egyházak és a kormányzat között, úgy tudjuk, a költségvetés kiegészítő normatívákra vonatkozó, eddig "kipontozott" részeire már bekerültek a konkrét számok. Ezek szerint az egyházi oktatási intézmények az idei évhez hasonlóan jövőre sem kapják meg a bejáró gyerekek után fizetett, a kistelepülési, illetve a kistérségi társulásoknak járó kiegészítő normatívákat, amelyeket az önkormányzati és állami iskolák továbbra is igényelhetnek. 

A héten közös sajtótájékoztatón tiltakoztak emiatt a történelmi felekezetek vezetői, akik súlyos esélyegyenlőtlenségről beszéltek. Erdő Péter bíboros, a katolikus püspöki kar elnöke, Bölcskei Gusztáv református és Szebik Imre evangélikus püspök, valamint Streit Sándor, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke egyaránt hangsúlyozta, a törvények ugyan előírják, hogy az egyházi intézmények ugyanolyan mérték? támogatásban részesüljenek, mint az állami és önkormányzati fenntartásúak, a költségvetés ezt nem garantálja. Jövőre több normatíva is csökken, de csak az önkormányzatok jutnak különféle jogcímeken kompenzációhoz, az egyházak nem – állítják az egyházvezetők. Kiemelték, hogy emiatt nemcsak oktatási, hanem szociális intézményeik működése is komoly veszélybe kerülhet jövőre.

"Két éve nem egyezik a kormányzat és az egyházak matematikája. Az iskolákra vonatkozó kiegészítő normatívák körüli vita mintegy 1,5 milliárd forintról szól" – mondta lapunknak Sió László, a Fidesz oktatási tagozatának vezetője, aki úgy véli, a kormány hozzáállása következtében az egyházi intézmények működése valóban veszélybe kerülhet. Szerinte a vita azért is méltatlan, mert az egyházak sokszor olyan feladatokat vállalnak fel – például idősek vagy fogyatékkal élők gondozása –, amelyet az adott önkormányzat nem tud vagy nem akar elvégezni. 

Más véleményen van Stark Antal, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára. "A három – településhez kötött – kiegészítő normatíva valóban nem jár az egyházi iskoláknak, azonban nem igaz, hogy emiatt 1,5 milliárd forinttól esnének el. Ez a szám a kiegészítő támogatások összegére vonatkozik, de miután az egyházi intézményekben jóval kevesebb diák tanul, kevesebbet is igényelhetnének" – fogalmazott a helyettes államtitkár. Stark Antal kérdésünkre elmondta, elviekben a helyzet még módosulhat a költségvetés decemberi végszavazásáig, de erre többek között azért sem lát sok esélyt, mert még egyetlen vonatkozó módosító indítvánnyal sem találkozott.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!