hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 08. 29. (VI/35) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Bemérték egymást

A német választások történetében első alkalommal vállalkozott a két legnagyobb párt kancellárjelöltje, Gerhard Schröder (SPD) és Edmund Stoiber (Unio) élő televíziós vitára. A vasárnapi első forduló után mindkét szereplő elégedetten távozott a volt kelet-berlini tévéstúdióból. 

Törvényes önvédelem a támadás

Dick Cheney amerikai alelnök hétfőn Nashville-ben egy veterán nagygyűlésén szinte ellentmondást nem tűrően kifejtette: nem várhat a megelőző támadás Szaddám Huszein ellen, mivel "nem kétséges", hogy az iraki diktátor tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik, amelyeket alkalmazni akar az Egyesült Államok és szövetségesei ellen. 

Mindenki pesszimista

Mintegy húszezer küldött – akik közül nem mindenkit tudnak beengedni a találkozó helyszínére – gyűlt össze a dél-afrikai Johannesburgban, hogy tíz nap alatt öt fő kérdéssel foglalkozzon: a víz és közegészségügy, az energia, az egészség, az élelmiszerbiztonság, a biológiai sokféleség kerülnek terítékre. A világ legalább száz vezetője s hétszáz nagyvállalalatának képviselői fogadták el a meghívást a Fenntartható fejlődésért című, az ENSZ által szervezett csúcskonferenciára, melyet folyamatos tüntetések jellemeznek. A java a hétvégére várható: a szombati nagy tüntetésre várják Mbeki dél-afrikai elnököt, Fidel Castrót és Jasszer Arafatot. Hírügynökségi jelentések szerint a rendőrség rendkívül ideges.

Leszámolás az ETA-val

A baszk szeparatista ETA terrorszervezethez fűződő kapcsolatai miatt a spanyol Legfelsőbb Bíróság hétfőn három évre betiltotta a Batasuna Párt működését, és bezáratta a párt irodáit. Az ítélet értelmében a párt tagjai nem tarthatnak politikai gyűléseket, nem hívhatnak össze semmiféle megmozdulást, és nem indulhatnak a jövő májusi helyhatósági választásokon sem. 

Belföld

Patthelyzet ügynökügyben

Mádl Ferenc köztársasági elnök és az ellenzék által delegált tagok bojkottja után Péterfalvi Attila adatvédelmi biztossal háromra duzzadt azon tényezők száma, akik a szabaddemokrata Mécs Imre szerint megpróbálják ellehetetleníteni az egykori kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság munkáját. Ám az sincs kizárva, hogy negyedikként olyan sajtóorgánumok is szóba jöhetnek, melyek fiktív listáik publikálásával ködösítik az amúgy sem tiszta képet. 

Leminősített Magyarország

Romlott a korrupciós indexünk, a magyar CPI – derül ki a Transparency International (TI) éves jelentéséből. Bár hazánk még így is a rangsor első harmadában foglal helyet, ez nem ad okot se optimizmusra, se pesszimizmusra – állítja Berki Zolna, az alapítvány magyarországi elnöke.

Védelemre szoruló fogyasztók

Elkészült a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség első félévi beszámolója. Huszay Gábor, az FVF főigazgatója szerint kívánatos lenne, ha a hazai cégek számára is világossá válna, hogy a bölcs gyártó és szolgáltató a hosszú távú előnyöket tartja szem előtt, ezért kellő hangsúlyt helyez a fogyasztó érdekeinek figyelembevételére. A magyarországi gyártók hozzáállásán tényleg van még mit változtatni. Ezt bizonyítja az idei jelentés, mely arról számol be, hogy a szabálysértések száma és a kifogásolt üzletek negyvenkilenc százalékos aránya nem csökkent a tavalyi évhez képest.

Polgári gospel Solymáron

Időpont: augusztus 24. Helyszín: Solymár, II. országos ökumenikus gospel zenei fesztivál. Hogy honnan tudtam? Onnan, hogy augusztus 20-án kimentem Budaörsre meghallgatni a "polgári miniszterelnököt", és az egész város tele volt plakátolva a rendezvénnyel, plusz minden kocsi szélvédőjére került egy szórólap a nemzetféltés ideje alatt.

Hiányos vallási térkép

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a 2001-es népszámlálás eredményeit, melynek messze a legvitatottabb pontja a vallási hovatartozás kérdését feszegette. Mint emlékezetes, több egyház és neves közéleti szereplő fejezte ki fenntartásait, a MAZSIHISZ és az egyszázalékos felajánlások alapján negyedik legnagyobb egyház, a Hit Gyülekezete pedig országos felhívásban kérte tagjait, hogy tagadják meg a válaszadást. Nem így a tradicionális felekezetek, akik közül például a Római Katolikus Egyház az akkor éppen aktuális népszerűsítő plakátkampányával egybekötve, minden honpolgár postaládájába eljuttatott egy szóróanyagot, melyben a válaszadást sürgette. 

Kihelyezett ülés a Balaton medrében

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere javaslatára a település képviselőtestülete kihelyezett ülést tartott a Balaton medrében 2002. augusztus 27-én, a parttól 50-100 méterre kialakult homokdűnén, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a meder kotrásának halaszthatatlanságára. Fotó: MTI

Hit és értékek

Parádés leépülés

Tolerancia. Valóban fontos erény, a kérdés csak az, mire irányul. Hazánkban az utóbbi hónapokban zajló felvonulások (melegfelvonulás, Budapest Parádé), illetve a média bizonyos műsorai (Mónika Show, Claudia, illetve a leendő Big Brother) is mind arra "tanítanak", toleráljuk embertársaink nézeteit, szexuális beállítottságát, szokásait, hiszen ettől lesz a világ élhetőbb… Írásunk abba ad betekintést, tényleg az ígért paradicsom felé vezet-e mindez. 

HÁTTÉR

Városképválasztás

Újból választásokra készül az ország. Ezúttal a szavazópolgárok a polgármesteri hivatalokba delegálhatnak képviselőket. A pártok számára különösen a nagyobb települések vezetésének megszerzése fontos feladat. Különösen igaz ez Budapestre, ahol a héten, igaz, még csak szórványosan, de megkezdték kampányukat a jelöltek. 

Akcióhős élőben

"Egyike a legnagyobb személyiségeknek a Moszad történetében" – írta Peter Z. Malkinról 1989-ben a Maariv cím? napilap. Malkin huszonhét évet szolgált az izraeli titkosszolgálatban, akciói túlnyomó többségéről ma sem beszél. Kivétel a végső megoldás náci programja első számú végrehajtójának, Adolf Eichmann-nak elfogása. Peter Z. Malkin, az a Moszad-ügynök, aki 1960-ban egy félreeső Buenos Aires-i utcán elfogta Eichmannt, a héten Budapesten adott interjút lapunknak.

Méz és epe

Mind a négy nagy közvélemény-kutató cég szerint jelentős előnyre tett szert az MSZP a Fidesszel szemben az elmúlt hónapokban. 

Szünetel a Mikrohitel Program

A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) a héten bejelentette, átmenetileg kénytelen szüneteltetni újabb hitelkihelyezések elbírálását. Valkay Emőke, az MVA kommunikációs tanácsadója lapunknak elmondta, hogy újabb szerződések megkötésére addig nem kerülhet sor, amíg a hitelprogram megnövekedett népszerűsége miatt máig beérkezett nagyszámú hiteligénylés kielégítését nem teljesítik maradéktalanul. Számításai szerint ez körülbelül három hónapot vesz igénybe. Tehát legalább ennyit kell várniuk azoknak, akik az MVA-tól terveztek hitelt fölvenni. 

Utazás a csőd körül

Az utasok biztonságban érezhetik magukat, hiszen a tavaly bevezetett vagyonbiztosíték-rendszer jóvoltából a turisták nem maradhatnak külföldi nyaralás helyszínén, és nem veszítik el az utazásra befizetett összeget – mondta kérdésünkre Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke. Molnár a West Travel Kft. Utazási Iroda váratlan bezárása kapcsán kifejtette, a kárvallott utasokat az Allianz Hungária Biztosító fizeti ki. 

Kulcs: a bűvös négyszög

"Borítékban kell gondolkodnunk" – mondta a keresetek emelkedésének szükségességére utalva Medgyessy Péter kormányfő Szegeden. A 40. vándorgyűlését tartó Magyar Közgazdasági Társaság konferenciáján tizenegy korábbi és jelenlegi miniszter vendégeskedett és vitatta meg a következő évek kihívásait és teendőit. 

Közel a távmunka

"Nem kellene a munkanélkülieket kocsmapultot támasztó kannás borivóknak tekinteni!" – mondta Kiss Péter munkaügyi miniszter a közgazdász vándorgyűlésen. A miniszter az egyének szuverenitásának visszanyerését a távmunka lehetőségében látja, ami szerinte az uniós csatlakozás utáni "agyelszívást" is csökkentheti. A Heteknek adott interjúban elmondta, a távmunkaprogram elsősorban a 45-50 év felettiek, a gyesről visszatérők, a romák és a fogyatékosok számára nyílna meg. 

Kibicnek nem drága

A hónapok óta tartó adok-kapok legújabb epizódjaként a Pénzügyminisztérium a honlapján nyilvánosságra hozott egy olyan adatsort, amelyből kiderül, hogy a tárca előző vezetése az 1,2 milliárdos állami beruházási keretet "érdekes" körülmények között szinte teljesen felhasználta. A pénz jelentős része Varga Mihály volt pénzügyminiszter és Tállai András politikai államtitkár választási körzeteiben lett szétosztva, mégpedig az első választási forduló és az új kormány megalakulása közötti időszakban. Az adatsor nyilvánosságra hozatala valószínűleg revans arra, hogy Varga Mihály pár héttel ezelőtt egy áremelésre vonatkozó titkos tervezetet tárt a nyilvánosság elé. A kölcsönös leleplezések az eddigi kormányváltások történetében példátlan folyamatnak a részei, ugyanis még soha nem fordult elő, hogy a leváltott miniszter kritikáival és sziporkázó ötleteivel ilyen mértékben nehezítse utódja munkáját.

Startol a Széchenyi-kártya

"Az idő több, mint pénz" mottóval indult útjára a sokak által várt Széchenyi-kártya, amely egyszer?bb és gyorsabb hitelfelvételi eljárást biztosít a banki hitellel szemben. A vállalkozókat segítő program elsősorban a működő, már bizonyított vállalkozások további erősödését, és átmeneti pénzügyi zavarok esetén segítését tűzte zászlajára. 

KÁVÉSZÜNET

Változatok sértettségre

Sokan vélik ma úgy, hogy a mögöttünk álló kemény kampányidőszakban felkorbácsolt indulatok még huzamos ideig nem múlhatnak el nyomtalanul, hanem hosszú időre és tudatos "terápiára" lesz szükség, amíg a kedélyek, az emberi kapcsolatok újra helyreállnak. A társadalom kettéosztottsága elkerülhetetlenné tette, hogy az ország fele megsértődjön a számára nem kedvező végeredmény láttán. Fel kell hát tennünk a kérdést, hogy mit kezdjünk sértődött családtagjainkkal, munkatársainkkal vagy akár saját keserűségünkkel. 

Focilecke az álmok színházában

Kedd este véget ért egy rövid álom. A Zalaegerszeg az Old Trafford stadionban elszenvedett kiütéses, 5–0-ás veresége után kiesett a Bajnokok Ligája selejtezőjében, ennek ellenére az UEFA-kupa első fordulójában újra versenybe száll további két magyar csapat, a Ferencváros és az Újpest társaságában.  Amíg Magyarországon a kínos kiütésen keseregnek, Angliában az újságok örömmel nyugtázzák: a Zalaegerszeg budapesti szerencsés győzelme csak pillanatnyi fellángolás volt, az 5–0-ás vereséggel helyreállt a rend az európai, azon belül is az angol labdarúgásban.

Ciprusi saláta

A salátanév elég megtévesztő, igazából mediterrán zöldségek és tojás keverékéről van szó. Cukkini, padlizsán, gomba, paradicsom és hagyma. A hagymát pirítsuk meg – nem kell apróra vágni, mint ahogy a többi zöldséget sem, mert a lényeg, hogy a hozzávalók még a sütés után is felismerhetőek legyenek –, a dinsztelt hagymadarabokra rá kell tenni a kisebb, de nem vékonyra szeletelt zöldségeket, s mindezt addig sütni, amíg a padlizsán elkezd puhulni – nem kell teljesen megsütni, kicsit ropoghat (a padlizsánt mindig előre le kell sózni). Közben friss oregáno, kevés fehérbors, só és bazsalikom kerüljön rájuk. Egy adaghoz egy tojás kell. Kicsi, magas falú tepsikben készül, egy ilyen edény egy adagot tartalmaz. Mivel a zöldségeket előre el lehet készíteni, így nagy láng fölött két-három perc alatt megvan. Azon melegében, meleg pitával szolgáljuk fel. (mlg)

Hemzsegnek az esélyesek

Idén 121 éves a világ egyik legjobban fizető nyílt teniszbajnoksága, a US Open. A kemény borításon zajló torna összdíjazása 16,2 millió USD (4 milliárd forint), amiből a férfi és a női bajnok egyaránt 900 ezer dollárral (azaz 225 millió 426 ezer forinttal) részesül. 

Jók voltunk, de nem a legjobbak

A fenti címmondattal öszszegezhetjük a magyar vízilabda-válogatott múlt heti belgrádi világkupa-szereplését. Kemény Dénes legénysége címvédőként érkezett a jugoszláv fővárosba, de csak másodikként távozott. A világkupa két csoportja közül minden bizonnyal a miénk volt a legnehezebb, hiszen itt kapott helyet a korábbi világliga győztese, az orosz válogatott és a házigazdák csapata, akiktől a tavalyi Eb, majd a fukoamai vb során is kikaptunk. 

A mozgás örömöt ad

Venyercsán László harmincegy éves fiatalember, világbajnok gyalogló és Európa-bajnok középtávfutó. A Magyar Sportújságíró Szövetség szavazatai alapján a rendszeresen megtartott Év Sportolója rendezvényen 2001 legjobb fogyatékos sportolója kategóriájában az előkelő harmadik helyezést nyerte el. A napi munka és a gyakori edzések mellett fennmaradó időt a családjával tölti, amellett szívesen olvas és zenél. 

Kontraszt minden mennyiségben

Coco Chanel jellegzetes kosztümjei és a 70-80-as évek öltözködési hóbortjai jelentik a tervezők legfőbb inspirációs forrásait a 21. század stílusára interpretálva. A 2002-2003-as őszi-téli divat színei egységes képet alkotnak – legalábbis a Magyar Divat Intézet őszi-téli előrejelzése szerint.

Nem túl Jóbarátok

A Jóbarátok és a Buffy, a vámpírok réme cím? sorozatokat nevezte meg a legkártékonyabb műsorok között a Szülők Televíziós Tanácsa nev? amerikai civil szervezet. A Los Angelesben székelő társaság az Egyesült Államokban második alkalommal futó Big Brother reality show-t is felsorolja a tíz legrosszabb műsor listáján. A gyermek- és erkölcsvédelmi szempontokat mérlegelő tanács elsősorban erőszakosságuk, szexuális vonatkozásaik, az okkultizmussal való kapcsolataik és durva nyelvezetük alapján vette feketelistára az említett programokat. (index)

Szombat este tűzijáték

Augusztus 31-én este 9 órakor tartják meg az augusztus 20-ára tervezett tűzijátékot – döntött a kormány. A kabinet azért határozott a rendezvény elhalasztása mellett a múlt hét végén, mert akkor érte el tetőpontját a dunai árhullám, sok száz családot ki kellett költöztetni, és közel 20 ezren a gátakon dolgoztak.  A tűzijáték elhalasztása nem okoz pluszköltségeket, mivel a petárdák őrzését és szállítását az elmaradt vízi- és légiparádé miatt felszabaduló pénzből fedezni lehet – magyarázta Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Az augusztus 20-i tűzijátékot a Duna áradása miatt halasztotta el a kormány, részint azért, mert a rakpartokat víz borította, részint azért, mert – mint hangoztatták –, amíg a gátakon dolgoznak, addig nincs ok a fényes ünneplésre. (origo)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!