hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Leminősített Magyarország
Kissé korruptabb

2002. 08. 31.
Romlott a korrupciós indexünk, a magyar CPI – derül ki a Transparency International (TI) éves jelentéséből. Bár hazánk még így is a rangsor első harmadában foglal helyet, ez nem ad okot se optimizmusra, se pesszimizmusra – állítja Berki Zolna, az alapítvány magyarországi elnöke.

A korrupció régiónk fejlődését leginkább gátló tényező – állapította meg Közép-Kelet-Európáról a Világbank egyik tanulmánya. A 102 ország közszféráját vizsgáló felmérés szerint Magyarország a 33. helyen áll. Egy tízes skálán mérve 4,9 ponttal büszkélkedhetünk. A már hatodik éve készülő kimutatás eddig nem tudott markáns változásokat kimutatni. Mindig is a 30. és 34. hely között lavíroztunk – foglalja össze az adatokat Berki. A 11 különböző – többek között a Gallup által készített – felmérésen alapuló végeredmény azonban a korábbi évek összehasonlításában félrevezető is lehet. Az adott ország pontszámának változását nem lehet egyedül annak teljesítményében bekövetkezett aktuális változásoknak betudni – teszik hozzá az alapítvány szakértői. Így sem magyar specifikumokat, sem konkrét okokat nem lehet megnevezni. Az utca emberének véleménye éppúgy belekerült a jelentésbe, mint az üzletembereké vagy a hazánkban élő külföldi állampolgároké. A "magyar korrupciós hangulat" mutatója azért épül érzésekre az empirikus adatok helyett – magyarázzák az illetékesek –, mert ez utóbbi csak az ügyészség, a rendőrök és a média tényfeltáró munkáját pontozná. Bár talán ez sem lenne annyira érdektelen! Mindezek ellenére a CPI egy nemzetközileg elismert, megbízható mérőeszköz, és szignifikáns mutatóként szerepel a külföldi befektetők elemzéseiben. A kutatások szerint a korrupciós érzet indexei erősen korrelálnak az adott országok GDP-mutatóival. Berki Zolna a környező országok adatait is ismertette. Közép-Kelet-Európában megelőz bennünket Szlovénia (27.) és Észtország (29.). A térség legkorruptabb országa Ukrajna (95.). Javulást kizárólag Észtország és Bulgária mutatott, a többi államban egyértelműen visszaesés volt érzékelhető az utóbbi évben. Világviszonylatban jelentős változás, közel tíz helynyi előrelépés tapasztalható Oroszország és Lettország esetében. A verseny dobogósai, a "legtisztábbak", évek óta Finnország, Dánia és Új-Zéland. A megvesztegetések melegágyának járó díjat pedig idén is Banglades és Nigéria söpörte be.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!