hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Utazás a csőd körül
Újabb átverés-show

2002. 08. 31.
Az utasok biztonságban érezhetik magukat, hiszen a tavaly bevezetett vagyonbiztosíték-rendszer jóvoltából a turisták nem maradhatnak külföldi nyaralás helyszínén, és nem veszítik el az utazásra befizetett összeget – mondta kérdésünkre Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke. Molnár a West Travel Kft. Utazási Iroda váratlan bezárása kapcsán kifejtette, a kárvallott utasokat az Allianz Hungária Biztosító fizeti ki. Pillanatkép egy West Travel irodában Fotó: MTI

A West Travel kedden váratlanul bejelentette, gazdasági okok miatt beszünteti a tevékenységét. Az iroda a világ számos pontjára szervezett utakat. A külhonban nyaralók hazahozatala ezennel nem okoz gondot, hiszen nem a West Travel szállította ki őket, így nem függnek a csődbe jutott irodától. 

Az iroda vezetője hangsúlyozta, minden utas haza fog jönni, és azok, akik befizettek egy útra, de nem utazhatnak, visszakapják a lerótt összeget. A kártérítést a Westtel szerződésben álló Allianz Hungária Biztosító Rt. végzi, amely már eddig is több száz külföldön nyaraló turistát hozott haza. Az érintetteknek nem az irodában, hanem a biztosító társaságnál kell a bizonylataikkal, utazási szerződéseikkel vagy a visszaigazolásaikkal, illetve az útlevelükkel jelentkezniük. Sipos József, a biztosítótársaság kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, csak a szerződésben foglalt 98 millió forint erejéig tudják rendezni a kifizetéseket.

1993 óta több mint egy tucat utazási iroda jelentett csődöt, a legemlékezetesebb a görögországi utakra specializálódott Jorgos bukása volt, amikor 1450 utast érintett a csőd, s az államnak 75 millió forintjába került a külföldön rekedt utasok hazaszállítása. Molnár Gabriella szerint az alapproblémát az jelenti, hogy az utazásszervező irodák túlságosan alacsony árréssel dolgoznak, így nehéz kitermelni a működési költségeiket. Az általánosnak mondható 80-90 ezer forintos tengerparti nyaralások áron alul kalkuláltak. Molnár szerint azonban nem kell attól tartani, hogy emiatt tömegessé válhat a csőd a szakmában, mert az irodák többsége lényegesen kisebb forgalmat bonyolít, mint a West Travel, így kisebb költséghányaddal kell számolniuk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!