hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A mozgás örömöt ad
Szervátültetettek Európa-bajnoksága

2002. 08. 31.
Venyercsán László harmincegy éves fiatalember, világbajnok gyalogló és Európa-bajnok középtávfutó. A Magyar Sportújságíró Szövetség szavazatai alapján a rendszeresen megtartott Év Sportolója rendezvényen 2001 legjobb fogyatékos sportolója kategóriájában az előkelő harmadik helyezést nyerte el. A napi munka és a gyakori edzések mellett fennmaradó időt a családjával tölti, amellett szívesen olvas és zenél. 

– Gondoltál gyermekkorodban arra, hogy egyszer aktív sportoló, élsportoló leszel?

– Álmomban sem gondoltam, hiszen hétéves koromtól gyógyíthatatlan vesebeteg lettem, tizenhárom évesen pedig már a halál szélére kerültem. Egyetlen megoldás a veseátültetés maradt. Mintegy két év várakozás után 1984. június 26-án sikeres veseátültetésen estem át. Hála Istennek tizennyolc év elteltével a kapott vesém kifogástalanul funkcionál.

– Mindezek után hobbiból kezdted el a távgyaloglást vagy egyből versenyzésre is gondoltál?

– Általános és középiskolás koromban végig felmentett voltam tornából a betegségem miatt, azonban némi pingpongozás engedélyezve volt. 1998-ban, huszonhét éves koromban ismerkedtem meg a távgyaloglással. A gyaloglás technikáját két nap alatt elsajátítottam, és mindjárt egy öt kilométeres versenyen vettem részt. Két hónapos edzés után hasonló mezőnyben ugyanezen a távon már nyerni tudtam.

– Hogyan kerültél az élmezőnybe?

– Alapító tagja vagyok a Magyar Transzplantáltak Sportegyesületének, mely 1987 óta kétévenként delegál hazai sportolókat a Szervátültetettek Világjátékára. 1999 szeptemberében Budapest adott otthont a XII. Világjátékoknak, melyen a magyar válogatott tagjaként, 5000 méteres távgyaloglásban első helyezést értem el új világcsúccsal (időm: 29 perc 35 másodperc).

– Tavaly Japánban, Kobeban rendezték a soron következő, XIII. Világjátékokat, melyen szintén jól szerepeltél.

– Nagy edzésmunka állt mögöttem, hetente 4-5-ször, napi másfél-két órát edzettem. Aztán a családom is biztatott a nagy útra. Sikerült megvédenem a bajnoki címemet új világrekorddal.

– A komoly edzésmunkát hogyan bírja a szervezeted?

– Négy éve száz méter futás után kifulladtam, majd a rendszeres és fokozatosan növelt, tervszer? edzésmunkának köszönhetően, ma már 10 km gyaloglás vagy futás sem túl megerőltető. A veseátültetés után még gyakran megbetegedtem, mert az immunrendszert gyengítő gyógyszert kell szednem a vesekilökődés megelőzésére. Az aktív sportolás egy olyan természetes ellenálló képességet fejlesztett ki bennem az elmúlt pár évben, aminek köszönhetően sokkal ritkábban betegszem meg. Negyedévenként járok orvosi ellenőrzésre, a vesém jól működik, a korábbi magas vérnyomásom normazilálódott.

– Úgy tudom, most is egy nagyobb megmérettetésre készülsz.

– Igen. Szeptember első hetében Veszprémben kerül megrendezésre a Szervátültetettek és művese kezeltek II. Európa-bajnoksága, ahol szeretnék majd megint helytállni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!