hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Méz és epe
Negyedmillió új MSZP-támogató

2002. 08. 31.
Mind a négy nagy közvélemény-kutató cég szerint jelentős előnyre tett szert az MSZP a Fidesszel szemben az elmúlt hónapokban. 

A Tárki, a Medián és a Gallup Intézet után a Szonda Ipsos is stabil szocialista vezetést mért augusztusi kutatásaiban. Ez az eredmény még a sokat látott magyar belpolitikai élet szereplőit is meglepte, bár a jobboldal csak a nyugat-európai tendenciákhoz hasonló jelenségről beszél. A Medián 28 százalékos MSZP-s előnyt mért a Fideszhez képest. Az általuk megkérdezettek több mint fele véli úgy, hogy a jelenlegi kormány jobban végzi a munkáját, mint elődje. A politikusok népszerűségi listáján a Tárki adatai alapján Medgyessy Péter holtversenyben a vezető helyet foglalja el Mádl Ferenc köztársasági elnök mellett. A miniszterelnöknek a jelek szerint kifejezetten a hasznát szolgálták az ellenzék által kirobbantott ügynökbotrányok. Ezzel szemben Orbán Viktor elfogadottsága tovább romlott, a volt miniszterelnök jelenleg a 24-es lista 18. helyét foglalja el.

Karácson Gergő, a Medián munkatársa szerint nem meglepő az MSZP választótáborának növekedése. Mint lapunknak kifejtette: már a júliusi mérések is jelezték, hogy az MSZP vezette kormánykoalíció intézkedése nyomán megindult a választók áramlása a párthoz. Az 1994-es és 1998-as választások tapasztalata azt mutatta, hogy kialakult egy trend, amely során az addig bizonytalanok táborából az erős, a választásokon győztes párthoz "húznak" a választók. A mostani helyzet annyiban más, hogy a szocialista kormány népszerű intézkedései nyomán nemcsak a bizonytalanok táborából, hanem a jobboldalra voksolók közül is egyre többen emlékeznek úgy, hogy valójában az MSZP-re adták szavazataikat. Ehhez jön hozzá az a jelenség is, hogy az MSZP népszerűsége most már nemcsak a nagyváro-

sokban, hanem a falvakban is erősödött, míg a jobboldal támogatottsága elsősorban a vidéki, falusi választók között tartja magát – állítja Karácson Gergő. 

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője három indokot nevez meg, amelyek szerinte a mostani mérési adatokat alátámasztják. Az első magában a jelenlegi politikai helyzetben keresendő. A politikai nyelvezetben ezt az időszakot az új kormány és a közvélemény mézesheteinek nevezik, ekkor minden kormány népszerűsége általában emelkedni szokott. Ami miatt ez mégsem elegendő ok és magyarázat – ugyanis ebbe a mézbe elég sokan igyekeztek epét keverni – az az, hogy nagy ellenszélben kellett bizonyítani a kormánynak, és ezt úgy látszik, becsülik a választók. A másik ok az ellenzék szerepe – magyarázza a politikus. Vélhetően az is közrejátszott a párt népszerűségének emelkedésében, hogy az emberek ilyenkor összehasonlítják a pártok teljesítményét. Az ellenzék hihetetlen szerepzavarban, úttévesztésben, útkeresésben van, olyan komoly politikai hibákat követett el, mint például azt, hogy megkísérelte a politika súlypontját a parlamenten kívülre helyezni, civil mozgalmaknak álcázott politikai csoportokat hozott létre a demokrácia bevett formái helyett. Itt kell megemlíteni a bumeráng-effektust, amely – Lendvai szerint – az ügynökügyekben ütött vissza a Fideszre. E "segítség" nélkül talán nem lenne ekkora az MSZP támogatása. "Ez a népszerűség nem jött volna létre, ha nincs a Fidesz" – foglalja össze a fentieket Lendvai Ildikó. Természetesen – és ez már a harmadik ok, amely a közvéleménykutató cégek adatait magyarázza a frakcióvezető szerint – mindehhez hozzájárul a kormány "remek teljesítménye" is, és az a felismerés, hogy nem politikai intézményrendszert kezdtek el kialakítani, hanem "mindenki számára jól érthető jóléti rendszerváltást" valósítottak meg. 

Fritz Tamás politológus szintén arra a tendenciára hivatkozik, amely szerint a mindenkori választások után a győzteshez pártolnak a választók: "Ez így volt 1998-ban is, amikor nyáron a Fidesz népszerűsége növekedett nagymértékben. Ennek politikai, pszichológiai oka van. Ebben a mentalitásban nincs semmi különös. Aki győz, abban bíznak az emberek. Ne felejtsük el, hogy paradicsomi állapotokat teremtett az MSZP vezette kormány" – állítja a szakember, hozzátéve: "Osztogatnak, osztogatnak és osztogatnak." A nyugdíjasok, akik két és fél millióan vannak, kapnak egyszer 19 ezer forintot, és égbe szökik a lelkesedésük; a béremelések, a különböző szociális csomagok szintén hatnak – mondja Fritz, miközben felhívja a figyelmet, hogy ez csupán egy rövid időszak a kormányzat négy évéhez viszonyítva. Természetesen a politika mindig a hatás-ellenhatás rendszerére épül, így az ellenzék jelenlegi küszködése is a kormánypártok malmára hajtja a vizet. A Fidesz egy vereség utáni sokkállapotban van, nem sikerült magukhoz térniük, nem találták meg ellenzéki szerepüket. Váratlanul és készületlenül érte őket a vereség, ezért húzódik ilyen sokáig a talpra állásuk. Magyarul: nincs ellenfél a palettán – összegzi mondanivalóját a szakember. Fritz szerint a rossz kommunikáció eredménye, hogy a választók nem értették meg az ügynökügy mélységeit, de ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen mindenki, aki abban az időszakban élt, valamilyen módon érezhet lelkiismeret-furdalást, és szeretné a "múlt hozadékán minél előbb túltenni magát".

A Medián listája

Pártok Teljes népesség Biztos szavazók
  július augusztus július augusztus
MSZP 37 45 52 60
Fidesz-MPP 31 25 41 32
SZDSZ 3 3 4 4
MIÉP 1 1 1 2
MDF 1 1 1
Centrum-Párt 1 1 1 1
Munkáspárt 1
FKgP 1
Nem-tudja 17 18
Biztosan-nem-szavaz 8 6
Kormánypártok-együtt 40 48 56 64
Parlamenti ellenzék együtt 34 26 41 33

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!