hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Akcióhős élőben
Aki elfogta Adolf Eichmannt

2002. 08. 31.
"Egyike a legnagyobb személyiségeknek a Moszad történetében" – írta Peter Z. Malkinról 1989-ben a Maariv cím? napilap. Malkin huszonhét évet szolgált az izraeli titkosszolgálatban, akciói túlnyomó többségéről ma sem beszél. Kivétel a végső megoldás náci programja első számú végrehajtójának, Adolf Eichmann-nak elfogása. Peter Z. Malkin, az a Moszad-ügynök, aki 1960-ban egy félreeső Buenos Aires-i utcán elfogta Eichmannt, a héten Budapesten adott interjút lapunknak.



Peter Z. Malkin. "Csak a bolondok biztosak előre a sikerben" Fotó: Somorjai L.

– Önnek nemrég jelent meg a festményeit tartalmazó albuma. Huszonhét év aktív titkosszolgálati munka után bizonyára kikapcsolódást jelent a művészet.

– Épp ellenkezőleg: a festészet mindig is része volt a munkámnak. Tizenhat éves korom óta festek, és ez később kitűnő fedőfoglalkozásnak bizonyult, amelyet a világ minden pontján használni tudtam. Láthatja, semmiben sem hasonlítok a 007-es ügynökre. Vázlatkönyvvel és művészeti albumokkal a hónom alatt a hobbijának élő, kedélyes agglegénynek néztek Dél-Amerikában is. Közben valóban több mint hatvan képet rajzoltam és festettem, többek között Eichmannról is.

– Mi segítette még ebben a különleges akcióban?

– Adolf Eichmann elfogása nem a legveszélyesebb küldetés volt a pályám során. Kudarc esetén Argentínában legfeljebb letartóztatnak, sok országban azonban megöltek volna, ha lebukom. A titkosszolgálatnál csak egyszer lehet hibázni: ha valaki életben is marad, akkor sem folytathatja a munkát. Nekem sikerült elkerülni a kudarcot huszonhét éven keresztül, pedig soha nem dolgoztam íróasztal mögött, végig a terepen voltam. Persze, számomra ez a munka több volt, mint egy szakma. A hazaszeretet azonban önmagában semmit nem ér. Azt szoktam mondani az embereimnek: akkor szolgálod jól a nemzetedet, ha nem buksz meg. Ha elszúrod a feladatot, mindegy, mit érzel, kárt okozol az országnak.

– Hogyan tudta kikapcsolni az érzelmeit az akció során? Hiszen százötven családtagját, köztük húgát és annak három gyermekét ölte meg az Eichmann által irányított gépezet.

– Soha nem engedtem meg magamnak, hogy gyűlöljem az ellenfeleimet. Még Adolf Eichmannt sem. A mi munkánkban nagyon sok múlik a véletleneken. Ha gyűlölöd az ellenfeledet, agresszívvá válsz, és könynyen hibázol.

– Mikor tudta meg, hogy Önnek kell elfognia Eichmannt?

– Négy hónappal az akció előtt. Nagyon örültem a feladatnak, ám a célszemélyről nem sokat tudtam. Nürnbergben emlegették ugyan a nevét, de azt, hogy pontosan mit is csinált, csak kevesen ismerték. Ezért nekiálltam, hogy amit lehet, megtudjak róla. Meg akartam ismerni Eichmannt, mielőtt szembetalálkozunk.

– A több hónapos előkészítés után maga az akció, Eichmann elfogása mennyi ideig tartott?

– Húsz másodpercig. Buenos Aires egyik külvárosi negyedében lakott feleségével és három fiával, természetesen álnéven. Eichmann még a háború utolsó napjaiban is, amikor a náci vezetők már a fegyverletételre készültek, azon dolgozott, hogy zsidókat küldjön a halálba. Ennek az embernek ez volt az életcélja, nem véletlenül ő találta ki a "végső megoldás" kifejezést is a világ zsidótlanítására. Annak ellenére, hogy 1945-ben a szövetségesek fogságába esett, nem lepleződött le, és Németországban élt 1950-ig, amikor is a földalatti náci mozgalom segítségével Genovába csempészték. Itt egy ferences rendi szerzetes vatikáni útlevelet szerzett a számára, amivel gond nélkül kivándorolhatott Argentínába, sok más nácihoz hasonlóan.



Malkin rajza Eichmannról egy útikönyvben

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!