hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Focilecke az álmok színházában
Ez volt a realitás

2002. 08. 31.
Kedd este véget ért egy rövid álom. A Zalaegerszeg az Old Trafford stadionban elszenvedett kiütéses, 5–0-ás veresége után kiesett a Bajnokok Ligája selejtezőjében, ennek ellenére az UEFA-kupa első fordulójában újra versenybe száll további két magyar csapat, a Ferencváros és az Újpest társaságában.  Amíg Magyarországon a kínos kiütésen keseregnek, Angliában az újságok örömmel nyugtázzák: a Zalaegerszeg budapesti szerencsés győzelme csak pillanatnyi fellángolás volt, az 5–0-ás vereséggel helyreállt a rend az európai, azon belül is az angol labdarúgásban.Ilics, akárcsak csapata, a Zalaegerszeg, térdre borult Beckham és a Manchester előtt Fotó: Reuters

A Manchester United számára anyagilag is sorsdöntő volt a ZTE elleni győzelem. Egy esetleges kudarc több tízmillió font érték? kiesést jelentett volna a világ leggazdagabb egyesülete számára. Nem csoda tehát, hogy az angol sajtó mellett a manchesteri szakvezetés is fellélegzett a Zalaegerszeg legyőzése után.

Sir Alex Ferguson, a Manchester United vezetőedzője a mérkőzés után a BBC-nek adott nyilatkozatában nagyon elégedetten értékelte csapata teljesítményét. 

"Az első félidőben rendkívül jól játszottunk, a gyorsaság, a labdaátadás és a játékosok mozgása kitűnő volt" – hangoztatta. Az együttes továbbjutásáról azt mondta: "Kétségtelen, hogy ez volt a cél, hiszen a klub története tele van sok csodálatos európai kupaestével. Természetesen továbbra is ott akartunk maradni a kontinens legjobbjai között."

Az angol lapok különböző szemszögből elemezték a keddi mérkőzést.

"Az európai futball gazdagjai és szegényei közötti szakadék soha nem volt annyira nyilvánvaló, mint kedd este" – állapította meg a Daily Mail a visszavágóról.

Véleményét valamennyi angol lapkommentár tükrözi. "Ha bokszmérkőzésről lett volna szó, a bíró minden bizonnyal közbelépett volna, hogy megmentse a zilált magyarokat a további csapásoktól" – toldotta meg a The Daily Telegraph szakírója az első félidő 3–0-ás eredménye kapcsán.

Az újságok szalagcímei mindent elmondanak a mérkőzésről: "Ruud vörös lavinát engedett szabadon" (Daily Mail), "Az ötcsillagos United a tej és méz földjén" (The Daily Telegraph), "Oly könny? volt, egy ötös" (The Sun), "Az ötcsillagos United gazdag jutalma" (The Times), "Ára van a United 15 milliós jackpotjának, Scholes és Keane sérülése beárnyékolja Ferguson boldog estéjét" (The Guardian).

A The Daily Telegraph szakírója szerint "kedd este végre a valódi Manchester United vonult ki a pályára, végtelen elszántsággal söpörve félre a magyar bajnokot. Senki nem kérdőjelezhette meg a United éhségét a győzelemre, sem védelmének minőségét. Férfiak játszottak fiúk ellen, támadás volt védekezés ellen: a United a pálya minden szegletében érvényesítette fölényét".

A Daily Mail is csodálatosnak nevezte az MU játékát, hozzátéve azonban, hogy az ellenfél igen gyenge volt. 

A The Sun szerint gyorsan vége lett a "miniválságnak", amelyet a Vörös Ördögök két héttel ezelőtti budapesti veresége okozott. "Az európai labdarúgás krémje most is viszszatér »az álmok színházába« (az Old Traffordba – a szerk.), a magyarok pedig elfoglalhatják valós helyüket az ismeretlenség világában. A 21. percre a United könyvelői megnyugodhattak, szivart gyújthattak. A vörösök három gólt rúgtak, miközben vendégeiket a teljes ziláltság jellemezte." A lapok egytől egyig rámutatnak: nemcsak az MU hírneve volt a tét kedd este. A bejutás a BL csoportküzdelmeibe 15 millió, a sikeres sorozat és a döntős szereplés pedig akár 40 millió font bevétellel gazdagíthatja a kasszát.

A The Guardian szerint a Zalaegerszeg a két héttel ezelőtti budapesti mérkőzés szép órájának emlékével térhet haza, miután Manchesterben az első 20 perc után szertefoszlott az az álma, hogy a Unitedra történetének legmegalázóbb vereségét méri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!