hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Leszámolás az ETA-val

2002. 08. 31.
A baszk szeparatista ETA terrorszervezethez fűződő kapcsolatai miatt a spanyol Legfelsőbb Bíróság hétfőn három évre betiltotta a Batasuna Párt működését, és bezáratta a párt irodáit. Az ítélet értelmében a párt tagjai nem tarthatnak politikai gyűléseket, nem hívhatnak össze semmiféle megmozdulást, és nem indulhatnak a jövő májusi helyhatósági választásokon sem. 



Levágják a láncot egy baszk vezetőről. Kényszerszabadság Fotó: Reuters

"Egy perc nyugtot sem hagyunk nekik. Egyetlen másodpercet sem… A demokratikus Spanyolországban nincs hely az ilyen emberek számára" – nyilatkozta José Maria Aznar, Spanyolország miniszterelnöke a baszk szeparatista szervezet, az ETA és a Batasuna Párt kapcsán. 

A spanyol rohamrendőrség Baszkföld számos városában összecsapott a párt szimpatizánsaival, és csak füstbombák, gumibotok és gumilövedékek segítségével sikerült elfoglalnia a Batasuna Párt irodáit. 

A múlt héten a szomszédos Navarra tartományban a párt nyolc irodájának bezárását a héten további rendőri intézkedések követték. Kedden San Sebastianban a pártközpontot is elfoglalta a rendőrség. Az épület bejáratát elálló pártaktivisták "Megfizettek még azért, amit tesztek!", illetve a "Nincs más út, csak a harc!" kiáltásokkal kísérték a központba behatoló rendőröket. 

A lépésre azt követően került sor, hogy Spanyolország legismertebb ügyésze, Baltazar Garzon egy 375 oldalas bírósági végzésében kijelentette: a párt támogatja a független baszk állam létrehozásáért immáron 34 éve küzdő ETA terrorszervezetet "az emberiség elleni bűnök" elkövetésében, többek között 836 ember meggyilkolásában, három és fél ezer ember megsebesítésében és 1991 óta közel négyezer terrorakció elkövetésében. 

A nyári vakációjukat félbeszakító spanyol parlamenti képviselők a parlament alsóházában elsöprő többséggel megszavaztak egy törvényt, melynek értelmében a Legfelsőbb Bíróság hétfői hatálylyal betiltotta a Batasuna Pártot. Garzon a párt vagyonának befagyasztását is elrendelte. 

A Batasuna a tavalyi baszk parlamenti választásokon a szavazatok 10 százalékát szerezte meg, hét hellyel rendelkezik a 75 tagú baszk regionális parlamentben, és három baszk tartományban, illetve a szomszédos Navarrában közel 900 városi tanácsosa dolgozik. A párt vezetősége tagadja, hogy az ETA politikai szárnyaként működne, és felszólította tagjait: álljanak ellen a rendőrségi lépésnek. Arnaldo Otegi, a párt vezetője az elmúlt hét végén azt nyilatkozta, hogy pártja "továbbra is szervezkedni fog, és továbbra is folytatja harcát". "Meg akarnak semmisíteni minket és a baszk emberek öntudatát" – mondta. 

A leszámolást követően a lakosság az ETA megtorló intézkedéseitől tart. Kedden a rendőrség hatástalanított egy bombát, amelyet állítólag az ETA egyik tagja helyezett el Tolosa város bírósága előtt. Baszkföldön azonban nem csak erről az egy incidensről számolhatott be a sajtó. Bilbaóban négy embert tartóztattak le a hatóságok, akik megpróbáltak felgyújtani egy buszt. Garzon szerint a mostani lépés csupán kezdetnek tekinthető a terrorizmus elleni harcban – az ETA mind az Egyesült Államok, mind pedig az Európai Unió terrorszervezeteket felsoroló listáján szerepel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!