hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szünetel a Mikrohitel Program

2002. 08. 31.
A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) a héten bejelentette, átmenetileg kénytelen szüneteltetni újabb hitelkihelyezések elbírálását. Valkay Emőke, az MVA kommunikációs tanácsadója lapunknak elmondta, hogy újabb szerződések megkötésére addig nem kerülhet sor, amíg a hitelprogram megnövekedett népszerűsége miatt máig beérkezett nagyszámú hiteligénylés kielégítését nem teljesítik maradéktalanul. Számításai szerint ez körülbelül három hónapot vesz igénybe. Tehát legalább ennyit kell várniuk azoknak, akik az MVA-tól terveztek hitelt fölvenni. 

A budapesti székhely? vállalkozások számára jó hír, hogy ezalatt az idő alatt a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványhoz (BVK) is benyújthatják igényeiket, igaz ez nem nyújt olyan kedvező kamatfeltételeket, mint az MVA, de 1,3 milliótól 7,3 millió forintig terjedő kölcsönnel segíti a mikrovállalkozásokat. Valkay Emőke hangsúlyozta, hogy a leállítás csak átmeneti jellegű. Az intézkedés bevezetése a vállalkozások érdekében történik, hogy a hosszadalmas hitelhez jutás miatt felmerülő indokolatlan költségeket elkerüljék. Abban az esetben, ha további pótlólagos forrás nem kerül a Mikrohitel Programban felhasználásra, akkor a rendszerben jelenleg található hitelszerződések folyósítását követően, csak a havi törlesztések erejéig kerülhet sor hitelfolyósításra, amelyre havonta átlagosan 380 millió forint áll rendelkezésre. Az MVA mindent megtesz a késedelmes kinnlevőségek behajtása érdekében, és a hitelezési program újraindításakor újabb szigorításokra lehet számítani, miszerint sokkal precízebben fogják ellenőrizni a visszafizetések rendszerességét. 

Valkay elmondta, a hitelezési folyamat átmeneti szünetelése és lassulása további források bevonásával, az Országos Mikrohitel Alap volumenének növelésével oldható meg, amelyen a Gazdasági Minisztérium már dolgozik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!