hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kibicnek nem drága
Sajátságos pénzelosztás

2002. 08. 31.
A hónapok óta tartó adok-kapok legújabb epizódjaként a Pénzügyminisztérium a honlapján nyilvánosságra hozott egy olyan adatsort, amelyből kiderül, hogy a tárca előző vezetése az 1,2 milliárdos állami beruházási keretet "érdekes" körülmények között szinte teljesen felhasználta. A pénz jelentős része Varga Mihály volt pénzügyminiszter és Tállai András politikai államtitkár választási körzeteiben lett szétosztva, mégpedig az első választási forduló és az új kormány megalakulása közötti időszakban. Az adatsor nyilvánosságra hozatala valószínűleg revans arra, hogy Varga Mihály pár héttel ezelőtt egy áremelésre vonatkozó titkos tervezetet tárt a nyilvánosság elé. A kölcsönös leleplezések az eddigi kormányváltások történetében példátlan folyamatnak a részei, ugyanis még soha nem fordult elő, hogy a leváltott miniszter kritikáival és sziporkázó ötleteivel ilyen mértékben nehezítse utódja munkáját.



Tállai András volt államtitkár és Varga Mihály volt pénzügyminiszter Fotó: MTI

A Varga körzetéhez tartozó Karcag és környéke 212, 9 millió forinthoz jutott, míg Tállai körzete 174,2 millió forinttal lett gazdagabb országgyűlési képviselőik bőkezűségének köszönhetően. Ugyanakkor Borsod Tállai körzetén kívüli területeire összesen 13,5, Jász-Nagykun-Szolnok megye Varga körzetén kívüli településeire 53 millió érkezett. Ezzel szemben az ország más városai 10-15 millió forintos támogatással voltak kénytelenek beérni. 

Varga Mihály a Népszabadságnak adott interjújában elmondta: természetes, hogy 

a körzetéből érkezett hozzá a legtöbb igénylés. A volt pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az adatok nyilvánosságra hozatala nem más, mint személye elleni politikai támadás, amivel a kormány meg akarja bosszulni, hogy nyilvánosságra hozta egy áremelés tervezetét. Történt ugyanis, hogy Varga egy július végi sajtótájékoztatón bejelentette: a kormány az inflációt jóval meghaladó mérték? áremelésre készül a hatósági áras termékek (gáz, villany, postai szolgáltatás, tömegközlekedés) esetében. Forrásul egy László Csaba jelenlegi pénzügyminiszter aláírásával ellátott titkos munkaanyagot jelölt meg. Kifejtette, hogy a dokumentum nyilvánosságra hozatala miatt László Csabától fenyegető hangvétel? levelet is kapott. A pénzügyminisztériumtól viszont azt a tájékoztatást kaptuk, hogy László Csaba levelében arra hívta fel Varga figyelmét, hogy amennyiben valóban szigorúan bizalmas minősítés? dokumentumról van szó, úgy a tárcának mint titokgazdának hivatalból eljárást kell indítania, éppen ezért fényt kell derítenie arra, hogy valóban ilyen dokumentumról van-e szó, és kitől származik.

Nem ez volt az első pengeváltás a régi és az új vezetés között. Bár a minisztérium átadása-átvételekor Varga még úgy nyilatkozott, hogy az új miniszterrel korrekt a kapcsolatuk, a helycsere óta folyamatossá vált az adok-kapok. Varga Mihály már az új költségvetési törvény tárgyalásakor ellentmondásosnak nevezte a tervezetet, majd a D–209-es botrány kapcsán közölte: a miniszterelnök körüli válság Magyarország gazdaságát veszélyezteti. Az exminiszter jó tanácsokban sem fukarkodott. Július elején egy benzináremelés kapcsán kijelentette, hogy a kormánynak az áremelést úgy kellene kompenzálnia, hogy elengedik a negyedik negyedévi kötelező felelősségbiztosítást. Ugyanekkor közölte, hogy a dohánytermékek jövedéki adójának 20 százalékos emelése a csempészetet gerjeszti, ezért 300 milliós támogatást kell nyújtani a vám- és pénzügyőrségnek. A minisztériumban megköszönték a hasznos tanácsokat, bár hozzátették: jobb lett volna, ha Varga javaslatait még pénzügyminiszterként tette volna meg. A volt miniszter egy héttel az áremelési botrány kirobbantása előtt a kormány adópolitikáját vette célba, amikor is egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a minimálbér adómentessé tétele nem okoz lényeges javulást sem a gyermekes családok, sem a vállalkozók helyzetében. A minisztérium vezetése sem maradt adós a válasszal: László Csaba az átvétel kapcsán elsők között tette szóvá, hogy a tárca büdzséje tudatosan lett kiürítve. Augusztus elején pedig a pénzügyminisztérium ellenőrzési osztálya kezdett vizsgálódni amiatt, hogy a tárca még Varga irányítása alatt kezességet vállalt a Magyar Rádió és különböző sportberuházások működtetéséhez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!