hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 10. 31. (VI/44) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Észak-koreai atom

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea felszólította az észak-koreai kormányt, vessen véget atomfegyver-kifejlesztési kísérleteinek, és semmisítse meg az arra szolgáló berendezéseket. A huszonegy országot tömörítő Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) mexikói csúcsértekezletének résztvevői is elkötelezték magukat, hogy felveszik a küzdelmet a nemzetközi terrorizmus ellen, ennek jegyében felhívták Észak-Koreát: szüntesse be atomfegyverprogramját.

Fellép a három terror

Amennyiben az Egyesült Államok támadást indít Irak ellen, valószínűleg nem egy védekező, hanem sokkal inkább azonnali viszonttámadást indító hadsereggel s sorozatos terrortámadásokkal kell szembenéznie, amelyeket Szaddám Huszein, Jasszer Arafat és Oszama bin Laden együttesen fognak koordinálni – állítja most megjelent új könyvében Yosszef Bodansky, az amerikai Kongresszus első számú terrorizmus-szakértője. 

Beúszott a tintahal

Az 57 éves Luís Inácio da Silva személyében új elnöke van a dél-amerikai kontinens legnagyobb országának, Brazíliának. Az elnökválasztások első fordulója után a távozó Fernando Henrique Cardoso elnök gazdasági minisztere, Serra maradt már csak talpon az addig örök vesztes, most azonban kis híján elsőre abszolút többséget szerzett baloldali kihívójával szemben, aki a második fordulóra megszerezte a közel harmincmillió evangéliumi keresztény szavazó támogatását is. 

Lávasztori

Újabb földrengések kíséretében folytatja erőteljes működését az Etna, nem kis riadalmat keltve a környező szicíliai városokban, falvakban: a lakosok a rengések miatt több településen pánikszerűen menekültek az utcára.

Belföld

Így nem mehet tovább

A Jobbik Magyarországért Mozgalom éles hangú bírálatot adott ki a választások után, melyben a jobboldal bukásáról és erkölcsi válságáról beszélnek. A fiatal nemzeti érzelműeket tömörítő szerveződés rosszallását fejezi ki továbbá "a vereség győzelemre festése miatt", és a "józan és őszinte önvizsgálat" mellett a hiteltelenné vált politikusok leváltását sürgeti. Vona Gábor a mozgalom alelnöke, Orbán Viktor polgári körének tagja még a párttá alakulást sem tartja kizártnak, ha záros határidőn belül nem történik látványos fordulat a kérdésben.

Orbánnak elégséges az osztályzat

Vezető fideszes politikusok értelmezése szerint az önkormányzati választásokat ugyan a baloldal nyerte meg, azonban a jobboldali szavazótábor egyben maradt, ráadásul a Fideszre többen szavaztak most, mint négy évvel ezelőtt. Orbán Viktor politológusokkal, valamint jobboldali újságírókkal közösen elemezte a választási eredményeket, illetve a polgári oldal jövőbeni stratégiai lehetőségeit.

Kihagyták a veteránt

Az SZDSZ vezetése legutóbbi döntésével persona non gratának minősítette a párt egyik veteránját, az Országgyűlésben 1994 és 2002 között legtöbbet felszólaló Bauer Tamást. Miután a napokban Zwack Péter lemondott képviselői mandátumáról, helyének betöltésére két név merült fel a pártban: a választások idején az országos lista 21. helyén álló Bauer Tamásé, és a lista 66. helyén álló dr. Mézes Éváé. A Somogy megyei doktornő szerint azért személyére esett az Országos Tanács választása, mert a párt egészségpolitikai koncepciójának érvényesítéséhez további szakemberekre van szükség. Véleményét kevesen osztják.

Furcsa pár

Gyakorlatilag minden fontos kérdésben megegyeztek a fővárosban az MSZP és az SZDSZ politikusai, kivéve a pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes személyét és hatáskörét. Úgy tűnik: Atkári János vörös posztó a szocialisták szemében. 

Várják a bíborost

A Magyar Pax Romana novemberben a vallások együttműködésének létjogosultságáról szóló konferenciát szervez adventista, baptista, evangélikus, katolikus, református, zsidó és unitárius lelkészek és laikusok részvételével. A rendezvényről szóló sajtótájékoztatón a házigazda Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke elmondta, hogy a római katolikus egyház bíborosváltásának egyik esélyese, Bósák Nándor püspök is jelezte részvételi szándékát az eseményen. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi szintén az egyházak közötti együttműködés mellett tette le voksát, de mint mondta, mindez csakis a teológiai különbségek fenntartása és kölcsönös tisztelete mellett képzelhető el. A katolikus egyházat képviselő Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát pedig a "hitben megfogant értékek" médiumokon és közoktatáson keresztül történő, felekezeti határokon átívelő terjesztése kapcsán érvelt a konferencia fontossága mellett. 

Hit és értékek

Biblia: a csodatörténelem

Izrael életének mindmáig meghatározó sorseseménye az egyiptomi kivonulás (exodus) és a Szináj hegyén végbement törvényadás. A teljes Szentírásnak, és az egész zsidó–keresztény kinyilatkoztatásnak a hitelessége áll vagy bukik azon, hogy a Mózes könyveiben leírt események valóban megtörténtek-e, vagy csupán mítoszok, a vallásos képzelet szüleményei. 

HÁTTÉR

Ördögi színjáték

Szeptemberben volt harminc éve, hogy a müncheni olimpián palesztin terroristák foglyul ejtettek tizenegy izraeli sportolót. A kiszabadításukra indított német akcióban mind a tizenegyen életüket vesztették. Az elfogott terroristákat a német kormány egy hónappal később szabadon engedte egy eltérített Lufthansa-gép utasaiért cserébe. 1979-ben a mekkai nagymecsetet elfoglaló és mintegy ezer túszt ejtő iszlámista terroristákat francia és szaúdi biztonsági erők támadták meg. A mentőakcióban 250-en haltak és 600-an sebesültek meg. 

Tökfejek, boszorkányok, szellemek és csontvázak: honnan ered a Halloween valójában?

Fekete macska, boszorkányok, szellemek és csontvázak, tökből kivágott halálfejek, gyertyák, maszkok és egyebek – az október végi fergeteges partik szokásos kellékei nemcsak a tengerentúlon, hanem mifelénk is. Megérkezett ugyanis a Halloween – ma már nálunk is lehet tököt vadászni, tököt sütni, tököt hímezni, tököt festeni és tököt belezni, ahogy a hölgylapok aktuális kínálatából kiderül. Nálunk is egyre biztosabban hódít a több ezer éves gyökerekkel rendelkező szelleműző ünnep, amely Amerikában a karácsony után a második legjobb üzletnek bizonyult. (2002. 10. 31.)  

IBM: távol kellett

Sokakat gondolkodásra késztet az egyik legnagyobb multinacionális vállalat, az IBM gyárbezárása. Vajon megfelelő a kormány gazdaságpolitikája? Elég vonzó az ország a külföldi tőke számára? Nem lehet büntetlenül bért emelni? Valóban csak az adókedvezmények miatt jönnek a multik, és kiszállnak az első adandó pillanatban? Előny vagy hátrány a jelenlétük? 

Két bank, több hitel

A napilapokat olvasva egyre többször találkozhatunk a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H), valamint a Budapest Bank (BB) hirdetéseivel, amelyekben a kis- és középvállalkozók számára kínálnak kedvező hiteleket. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy a vállalkozók milyen problémájára milyen kölcsönöket ajánlanak a bankok. Igyekeztünk a leggyakoribb kérdésekkel foglalkozni, de természetesen a két banknak másfajta hitelei is vannak.

Prodit kifúrják

Soha nem látott szakadékok mélyültek Európa csúcsvezetői közé a hétvégi csúcstalálkozón. A vita – látszólag – nem elsősorban az újonnan csatlakozó államok befogadásáról, hanem inkább régi, belső feszültségek, érdekellentétek, pontosabban fogalmazva a pénz körül forgott. A csúcsvezetők sorra megsértették egymást: Jacques Chirac francia elnök és Tony Blair brit kormányfő, majd Edmund Stoiber bajor miniszterelnök is kijelentette, hogy az unió első számú vezetője, Romano Prodi alkalmatlan posztja betöltésére.  A tíz bebocsátásra váró ország pedig az EU pénzügyi javaslatát tartja alkalmatlannak és elfogadhatatlannak. 

Tőzsdézés otthonról

A K2-vel, vagyis a Kapcsolati kiszolgáló rendszerrel a kisbefektetőket szeretnék visszacsalogatni a tőzsdére, mivel az lehetővé teszi, hogy a befektetők otthoni számítógépeikről indított tranzakciói emberi beavatkozás nélkül jussanak el a tőzsdére. Az új szisztéma sokkal biztonságosabbá és átláthatóvá teszi a kereskedést. A K2 a Budapesti Értéktőzsde és a használati jogot megvásárló cég számítógépei közé épül be, és biztosítja a kommunikációt a hálózatok között.

Leépítések és felminősítések – melyik erő a nyerő?

Nem mutattak nagyobb elmozdulást a vezető tőzsdeindexek az elmúlt kereskedési héten. Amerikában a Dow Jones mérsékelt, egyszázalékos csökkenéssel, míg a Nasdaq 1,8 százalékos emelkedéssel zárt. Jó néhány jelentős céget – Citigroup, Merck, Hewlett-Packard – részesítettek az elemzők felminősítésben, ugyanakkor több cég, köztük a Citigroup és a Boeing is újabb elbocsátásokat jelentett be. A technológiai szektornak jót tett a Sony vártnál lényegesen jobb – 17 helyett 44 milliárd jenes – nyereségről számot adó beszámolója, valamint azAmazon.com internetes kereskedő cég vártnál kedvezőbb eredménye. A BUX az ünnep miatt rövidebb kereskedési héten minimális negatív irányú elmozdulás után 7189,5 ponton zárta a hetet.

Lottó – az állam minden héten nyer

A moszkvai túszdráma, az ítéletidő, az EU-csatlakozás és az ötös lottó immár 1,3 milliárd forintra dagadt fődíja a hét vezető hírei. A rekord összeg? nyeremény reménye egyre nagyobb tömegeket késztet áldozatra Fortuna istennőnek, így szerencsevadász polgártársaink a legutóbbi héten 7,7 millió szelvény árának befizetésével gazdagították az államot.

Vágatlan átvágás

Magyarországon a kiskorúak is a felnőtteknek való erőszakdömpinget nézhetik a televízióban, mivel a gyermek- és ifjúsági műsorok egyre inkább kiszorultak a tévécsatornákról. 

KÁVÉSZÜNET

Játék a színekkel

"Úgy használd a színeket, mint a jó szakács a fűszereket!" (Lena Proudlock belsőépítész) Ha lakberendezésről beszélünk, sokaknak azonnal valami luxusszolgáltatás jut eszébe, ami csak a gazdagok kiváltsága vagy a túl sok idővel és kreativitással rendelkező hölgyek hóbortja. Pedig ha belegondolunk, személyes, testközeli életterünk igen nagy hatással lehet lelkiállapotunkra, tehát alapvető szükségünkről beszélhetünk. 

Csak köszönettel adóztak

Adócsalás miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a müncheni bíróság Boris Beckert. Az egykori teniszcsillag nem az egyetlen világhír? sportoló, aki zavaros pénzügyei miatt került bíróság elé.

Tovább tart-e a Lakers uralma?

Szerda hajnalban megkezdődtek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság küzdelmei. Ahogy azt az elmúlt években megszokhattuk, az egyesületek a nyári játékospiacon alaposan bevásároltak a nagy cél, a bajnoki cím megszerzése érdekében. A Chicago aranykorszaka óta a keleti csapatoknak nem termett sok babér, mivel a Nyugat bajnoka, a Los Angeles Lakers immáron három éve egyeduralkodó az NBA-ben. A jobb szereplés ürügyén az idei döntős New Jersey Nets, a tavalyi döntős Philadephia 76ers gárdájával bocsátkozott csereberébe. A Philly megkapta a nagy tehetségként számon tartott Keith Van Hornt, és visszatért Tedd MacCulloch is, akik az első számú sztár, Allen Iverson vezetésével újra a döntőbe vihetik a Sixerst. A kongói veterán Dikembe Mutobea és az irányító Cris Child érkeztek ellenértékként Jerseybe. 

Sípszó

Fehér: fejelésért eltiltás A Benfica magyar légiósa, Fehér Miklós az Académica elleni mérkőzésükön egy szabálytalanságot követően lefejelte ellenfelét. Tettéért kiállították, és két meccsre szóló eltiltásra számíthat. "A korábbi rossz eredmények miatt túl nagy volt a nyomás az egész csapaton, így rajtam is. A bíró érvénytelenítette egy teljesen szabályos gólomat, és az egész meccsen keményen faragtak az ellenfél védői. Egyszerűen elvesztettem a fejemet" – nyilatkozta az eset után a 23 éves csatár, aki sajnálatát fejezte ki a a történtek miatt. A meccs végeredménye 1–1 lett.

Képes krónikák

A World Press fotókiállítás szokott tanulsága: a világ egy év alatt sem javult. Az elmúlt esztendő legjobb sajtófotóiból rendezett vándorkiállítás "legjobb" képei most is – ahogy sajnos minden évben – az emberi kín és gyötrelem számos módozatát örökítik meg. Többnyire már digitális változatban. Találunk itt különféle kategóriákat, a hatalmasra nagyított képek szélén szikár ténysorolást és együttérzést vegyítő kommentárokat is. Néhol szinte együgyűek e sorok, máskor csaknem ironikusak. A látogatóban viszont – mivel egyszerre és egy térben nézi a képeket – mégiscsak valamiféle (lásd legelöl) egységes lenyomat marad a minapi világ állagáról. Megoldási javaslat, felrázni akaró kiáltvány mégse szól hozzánk: mintha a kettőspont mögött csak kérdőjelet találnánk.

Alvás helyett vásárolnak

Ötszáz üzlet vett részt Nyugat-Berlinben a "Bevásárlás hosszú éjszakája" elnevezés? akcióban. Az éjfélig nyitva tartó üzleteket idén 540 ezer vásárló kereste fel – több, mint az előző években bármikor. 

Jordán a Nemzeti élén

Jordán Tamás, a Merlin Színház jelenlegi igazgatója lesz a Nemzeti Színház Rt. új vezérigazgatója – jelentette be Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Spenót ínyenceknek

A spenót sok ember számára nem éppen a jó ízek között szerepel. Miért? Erről talán azokat kéne megkérdezni, akik ezt a remek zöld növényt igénytelenül elkészítve ismertették meg velünk. Enyhén szólva sem volt finom a főzelék – sokszor csak a bundás kenyér segített valamit a dolgon. Pedig milyen remek főételeket is lehet készíteni a nemcsak finom, de egészséges zöldségből. A mediterrán vidékeken meg is becsülik rendesen. Fél kiló penne tésztát megfőzünk, közben egy kilónyi friss spenótot megtisztítva két-három gerezd fokhagymával együtt megfőzünk. Miközben utóbbiak kellemesen felgőzölik a konyhát, előkészítünk 3 tojást, kb. 40 dkg kemény füstölt sajtot – ezt vékony szeletekre szelve –, és 30-40 g reszelt parmezánt. A megfőtt tésztát keverjük össze a nyers tojásokkal, a reszelt parmezánnal és egy kis olíva olajjal – csak az íze miatt. Egy tűzálló edény alját vajjal finoman kikenve kezdődik az utolsó előtti ütem: tészta réteg, arra sajtszeletek, majd a spenót, és ezt ismételgetve, amíg el nem fogy a pakolni való. Az egész tetejére természetesen sajt kerül. Kb. fél óra alatt sül meg egy 180 fokra hevített sütőben. Könny? salátával forrón kerüljön tányérra. Remélhetőleg senki nem fog szomorkodni, hogy a repetán meg kell osztoznia. (mlg)

A kutyák képesek számolni?

Azt már eddig is tudtuk, hogy csahos kedvenceink mindig is csodálatra méltónak bizonyultak a házimacskák egységnyi idő alatt történő fára kergetésében és a másodperc törtrésze alatt habzsolják be jutalomfalatkáikat. Komolyabb bevetéseiken elszántan őrzik a házat, együtt vadásznak a vállalkozó kedv? gazdikkal, s mi több, még életmentő feladatok ellátására is képesek. Ám a fentiek még mindig nem merítik ki a négylábúak képességeinek teljes arzenálját, hiszen úgy tűnik, egy bizonyos szinten még számolni is tudnak. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!