hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Két bank, több hitel

2002. 11. 03.
A napilapokat olvasva egyre többször találkozhatunk a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H), valamint a Budapest Bank (BB) hirdetéseivel, amelyekben a kis- és középvállalkozók számára kínálnak kedvező hiteleket. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy a vállalkozók milyen problémájára milyen kölcsönöket ajánlanak a bankok. Igyekeztünk a leggyakoribb kérdésekkel foglalkozni, de természetesen a két banknak másfajta hitelei is vannak.

Jelzáloghitel terén hasonló a két bank kínálata. Mindkét társaság átmeneti pénzzavarral küszködőknek ajánlja a hitelt, mivel gyors az elbírálás, s a bank nem vizsgálja a felhasználási célt. Az ingatlanfedezet miatt a BB-nél nem probléma, ha a saját tőke nem éri el a szükséges szintet, a K&H esetében pedig ez egyáltalán nem kell. A hitel tartama maximum 5 év, a K&H-nál 6 hónap türelmi idővel. A Budapest Banknál igényelhető hitel összege 1 és 30 millió forint között van, míg a K&H-nál egyéni elbírálástól függ. Fedezetként főleg magántulajdonban álló ingatlanokat fogadnak el, de a Budapest Banknál lehetőség van a megvásárolandó ingatlan felajánlására is, sőt a Hitelgarancia Rt. 80 százalékig készfizető kezességet vállal.

A vállalkozást most kezdő vagy átvevő ügyfelek részére a K&H egy akár 250 ezer forintos kedvező kamatozású hitelt is kidolgozott Start hitel néven. Az igénylőknek a kölcsön felvételéhez elég a teljes beruházási költségnek 30 százalékával rendelkeznie. 20 százalék erejéig saját erőként figyelembe vehető a projekttel összefüggő, számlával igazolt tárgyévi ráfordítás, vissza nem térítendő állami juttatás, vagy egyéb vagyoni hozzájárulás. Igény szerint, a K&H jóváhagyásával a futamidő maximum 15 év ingatlan, 10 év gépek, berendezések beszerzése esetén és 8 év forgóeszköz vásárlásakor. A Budapest Bank a vállalkozásukat most beindítók számára a jelzáloghitelen túl a Lombard hitelt ajánlja. Ennek a 30 naptól 1 évig terjedő időtartamra felvehető kölcsönnek az összege 500 ezer és 50 millió forint között mozog. Biztosítékul csak a bank által elfogadhatónak tartott értékpapírok szolgálhatnak.

Aki ingatlant vagy autót szeretne cége számára beszerezni, a Budapest Bank a fent már ismertetett jelzálog-konstrukcióját ajánlja, valamint a Budapesti Autófinanszírozási Rt. bevonásával végbevitt hitel- vagy lízingügyletet. A Kereskedelmi és Hitelbank Rt. pedig Beruházási kölcsönét javasolja ezekben az esetekben (autónál itt is nyitva áll a lízing lehetősége). A konstrukció lényege, hogy már 20 százalék saját erővel is igényelhető (áfa nem finanszírozható) akár 5 éves futamidőre is, 6 hónapos türelmi idővel. A törlesztés előre meghatározott ütemben, a hitel felhasználása pedig a forrásszükségletnek megfelelően történik. Áruvásárlásra pedig a K&H Forgóeszköz hitelét lehet felvenni. Ennek lényege, hogy a hitel a vállalkozó átmeneti (éven belüli lejárat), vagy a tartósan lekötött (éven túli lejárat) forgóeszköz hiányának pótlását, a likviditás kiegyensúlyozását finanszírozza. Ugyanilyen célra a Budapest Bank a Budapest Kisvállalkozói Folyószámlahitelt dolgozta ki. Ezt a kölcsönt egy évre lehet felvenni, de a szerződés meghosszabbítható. A minimális összeg 500 ezer forint, a maximum 20 millió forint. A hitelösszeg tényleges mértékét a vállalkozás üzleti tevékenysége és havi átlagos bankszámlaforgalmának nagysága határozza meg. A törlesztés folyószámlára érkező jóváírásokból automatikusan, de legkésőbb a futamidő utolsó napján esedékes, ám a kamatokat havonta kell fizetni. A fedezetet a vállalkozás bankszámlaforgalma, a hitelfedezeti biztosítás (amit az ügyfél hozzájárulásával kötnek), valamint a vállalkozó saját készfizető kezessége adja. A bank kezelési költségként az igénybevett öszszeg után havi 0,3784 százalékot számol fel, valamint rendelkezésre tartási jutalékként évi 3 százalékot a hitelkeret ki nem használt része után.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!