hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Furcsa pár
MSZP–SZDSZ-vita Atkáriról

2002. 11. 03.
Gyakorlatilag minden fontos kérdésben megegyeztek a fővárosban az MSZP és az SZDSZ politikusai, kivéve a pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes személyét és hatáskörét. Úgy tűnik: Atkári János vörös posztó a szocialisták szemében. Atkári János és Demszky Gábor nincsenek feldobva az ötlettől Fotó: MTI

Atkári János gazdasági és pénzügyi területért felelős főpolgármester-helyettes nyolc éve irányítja a főváros gazdasági ügyeit, több esetben Budapest pénzügyminisztereként is aposztrofálták. A városházán őt tartják Demszky Gábor főpolgármester első számú bizalmi emberének. Lénárt László, az MSZP fővárosi ügyvezető alelnöke a hatalomkoncentráció megszüntetése érdekében tartja elengedhetetlenül fontosnak, hogy a továbbiakban ne Atkári János töltse be ezt a tisztséget. Lénárt lapunknak elmondta, hogy a szocialista frakció bizalma megrendült a főpolgármester-helyettesben, mert olyan helyzetet teremtett a városházán, hogy nélküle semmilyen döntés nem kivitelezhető, sőt az is előfordult, hogy a közgyűlés hatályos döntésének végrehajtását is késleltette. Rendszerint lényeges, a közgyűlést is érintő információk akadtak el nála, és a kerületek is több kritikát fogalmaztak meg vele kapcsolatban. Az MSZP azt a javaslatot tette, hogy a pénzügyi terület továbbra is maradjon a szabaddemokratáknál, de más személy töltse be e posztot.

Molnár István, az SZDSZ fővárosi elnöke elismerte, hogy a főpolgármester-helyettes személye már régóta akut kérdés a két párt kapcsolatában, de ennek ellenére ragaszkodnak Atkári Jánoshoz, mert szerintük az elmúlt nyolc évben kitűnően végezte munkáját. Mivel a főpolgármester-helyettesről a közgyűlésnek – határidő megjelölés nélkül – kell döntenie, így erre a kérdésre később is vissza lehet térni. A fővárosi közgyűlés megalakulását tehát nem akadályozza ez a kérdés, melyről – lapzártánk után – Mandur László, az MSZP budapesti elnöke és Demszky Gábor főpolgármester személyesen is egyeztet. Fővárosi politikusok szerint az is előfordulhat, hogy mindkét párt országos vezetőinek segítsége is szükséges lesz a feszültség feloldásához. 

Információnk szerint szabaddemokrata körökben is többen aggasztónak tartják az Atkári János miatt kialakult válságot. Ennek kialakulásában egyébként nemcsak a szocialistákat marasztalják el, hanem a fővárosi SZDSZ-t is. Egyes vélemények szerint idegen az SZDSZ kultúrájától, hogy Atkári és némely fővárosi szocialista politikusok "a sértődések miatt" nem beszélnek egymással. Ezen túl a pénzügyi főpolgármester-helyettes antidiplomatikus stílusa is több ellenséget szerzett a koalíciónak, mint barátot. Ezért a Demszky Gábor – ahogy egy szabaddemokrata képviselő fogalmazott – "politikai sziámi ikertestvérének" tartott tanácsadó leváltását megkönnyebbüléssel vennék tudomásul, de ismerve a főpolgármester és Atkári János kapcsolatát, ezt jelen pillanatban lehetetlennek tartják. Az SZDSZ országos vezetésének ugyanis nincs semmilyen ráhatása fővárosi politikustársaik döntésére.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!