hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Furcsa pár
MSZP–SZDSZ-vita Atkáriról

2002. 11. 03.
Gyakorlatilag minden fontos kérdésben megegyeztek a fővárosban az MSZP és az SZDSZ politikusai, kivéve a pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes személyét és hatáskörét. Úgy tűnik: Atkári János vörös posztó a szocialisták szemében. 



Atkári János és Demszky Gábor nincsenek feldobva az ötlettől Fotó: MTI

Atkári János gazdasági és pénzügyi területért felelős főpolgármester-helyettes nyolc éve irányítja a főváros gazdasági ügyeit, több esetben Budapest pénzügyminisztereként is aposztrofálták. A városházán őt tartják Demszky Gábor főpolgármester első számú bizalmi emberének. Lénárt László, az MSZP fővárosi ügyvezető alelnöke a hatalomkoncentráció megszüntetése érdekében tartja elengedhetetlenül fontosnak, hogy a továbbiakban ne Atkári János töltse be ezt a tisztséget. Lénárt lapunknak elmondta, hogy a szocialista frakció bizalma megrendült a főpolgármester-helyettesben, mert olyan helyzetet teremtett a városházán, hogy nélküle semmilyen döntés nem kivitelezhető, sőt az is előfordult, hogy a közgyűlés hatályos döntésének végrehajtását is késleltette. Rendszerint lényeges, a közgyűlést is érintő információk akadtak el nála, és a kerületek is több kritikát fogalmaztak meg vele kapcsolatban. Az MSZP azt a javaslatot tette, hogy a pénzügyi terület továbbra is maradjon a szabaddemokratáknál, de más személy töltse be e posztot.

Molnár István, az SZDSZ fővárosi elnöke elismerte, hogy a főpolgármester-helyettes személye már régóta akut kérdés a két párt kapcsolatában, de ennek ellenére ragaszkodnak Atkári Jánoshoz, mert szerintük az elmúlt nyolc évben kitűnően végezte munkáját. Mivel a főpolgármester-helyettesről a közgyűlésnek – határidő megjelölés nélkül – kell döntenie, így erre a kérdésre később is vissza lehet térni. A fővárosi közgyűlés megalakulását tehát nem akadályozza ez a kérdés, melyről – lapzártánk után – Mandur László, az MSZP budapesti elnöke és Demszky Gábor főpolgármester személyesen is egyeztet. Fővárosi politikusok szerint az is előfordulhat, hogy mindkét párt országos vezetőinek segítsége is szükséges lesz a feszültség feloldásához. 

Információnk szerint szabaddemokrata körökben is többen aggasztónak tartják az Atkári János miatt kialakult válságot. Ennek kialakulásában egyébként nemcsak a szocialistákat marasztalják el, hanem a fővárosi SZDSZ-t is. Egyes vélemények szerint idegen az SZDSZ kultúrájától, hogy Atkári és némely fővárosi szocialista politikusok "a sértődések miatt" nem beszélnek egymással. Ezen túl a pénzügyi főpolgármester-helyettes antidiplomatikus stílusa is több ellenséget szerzett a koalíciónak, mint barátot. Ezért a Demszky Gábor – ahogy egy szabaddemokrata képviselő fogalmazott – "politikai sziámi ikertestvérének" tartott tanácsadó leváltását megkönnyebbüléssel vennék tudomásul, de ismerve a főpolgármester és Atkári János kapcsolatát, ezt jelen pillanatban lehetetlennek tartják. Az SZDSZ országos vezetésének ugyanis nincs semmilyen ráhatása fővárosi politikustársaik döntésére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!