hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kutyák képesek számolni?

2002. 11. 03.
Azt már eddig is tudtuk, hogy csahos kedvenceink mindig is csodálatra méltónak bizonyultak a házimacskák egységnyi idő alatt történő fára kergetésében és a másodperc törtrésze alatt habzsolják be jutalomfalatkáikat. Komolyabb bevetéseiken elszántan őrzik a házat, együtt vadásznak a vállalkozó kedv? gazdikkal, s mi több, még életmentő feladatok ellátására is képesek. Ám a fentiek még mindig nem merítik ki a négylábúak képességeinek teljes arzenálját, hiszen úgy tűnik, egy bizonyos szinten még számolni is tudnak. 



– Nézd, Blöki, az emberek is tudnak számolni, és mire mennek vele?

A kutyák a rágcsálókkal ellentétben nem csak annak megkülönböztetésére képesek, hogy két halom közül melyik nagyobb, hanem azt is könnyűszerrel megállapítják, hogy a halmon belül egy-egy szám egy-egy tárgyat jelöl – véli Robert Young brazil állatviselkedés-szakértő. A kutyákkal rokonítható farkasfélék számolási készsége az ellenséges állatfalka méretének felmérésében segíti az állatokat. A kutyák szemmel láthatóan érdeklődéssel fogadták a számukra érdekesnek tűnő ajándékokat, amíg ezek mennyisége az állatok számával megegyező volt. Ám a plusz mennyiségekkel szemmel láthatóan nem tudtak mit kezdeni. Teljesen elfogadhatónak találták azt is , ha az egy plusz egy ajándék kettőt eredményez. Ám az 1+1=3 típusú felállást értetlenül fogadták. (Nature-Jövőnéző)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!