hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lávasztori

2002. 11. 03.
Újabb földrengések kíséretében folytatja erőteljes működését az Etna, nem kis riadalmat keltve a környező szicíliai városokban, falvakban: a lakosok a rengések miatt több településen pánikszerűen menekültek az utcára.Hatalmas füstfelhő tör fel a szicíliai Etnából. Tűz és kénkő Fotó: Reuters

Európa legmagasabb tűzhányója hosszú szünet után szombat éjjel lépett ismét működésbe. Két nagy "frontvonalon" is folyik lefelé a hegyoldalon a forró láva. A "lávaszökőkutak" a hegy déli oldalán mintegy kétszáz méter magasba lövellnek, hogy aztán az izzó folyadék ijesztően gyönyörű, de veszélyes folyamként jusson le a lejtőkön. Hasonló jelenséget figyeltek meg a szakértők a tűzhányó nyugati oldalán, Piano Provenzana közelében. Ez utóbbi helyen síparadicsom működött, de a helyi fennsíkparkolót már két nappal ezelőtt kiürítették. A Lingualossa melletti pineaerdő továbbra is pusztul a hegy gyomrából feltörő gyilkos gázok miatt.

Az Etnához legközelebb fekvő nagyváros Catania, amelyet közvetlenül ugyan nem fenyeget a vulkán, de a kráterből feltörő, majd aláhulló hamueső belepte az utcákat, közlekedési fennakadásokat okozva. Riadalmat keltettek a környéken az újabb földmozgások, ezek közül a legerősebbet kedden délelőtt mérték, elérte a Richter-skála szerinti 4,4 fokot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!