hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ördögi színjáték
Ölni és meghalni jöttek Moszkvába az iszlám banditák

2002. 11. 03.
Szeptemberben volt harminc éve, hogy a müncheni olimpián palesztin terroristák foglyul ejtettek tizenegy izraeli sportolót. A kiszabadításukra indított német akcióban mind a tizenegyen életüket vesztették. Az elfogott terroristákat a német kormány egy hónappal később szabadon engedte egy eltérített Lufthansa-gép utasaiért cserébe. 1979-ben a mekkai nagymecsetet elfoglaló és mintegy ezer túszt ejtő iszlámista terroristákat francia és szaúdi biztonsági erők támadták meg. A mentőakcióban 250-en haltak és 600-an sebesültek meg. 



A mentés pillanatai a Melnyikov utcai színházból. A túlélők hálásak Fotó: Reuters

2002 októberében Putyin orosz elnöknek döntenie kellett: megvárja, míg a csecsen–arab halálkommandó a 850 tússzal együtt magára robbantja a moszkvai színházépületet és a második világháború óta legnagyobb válságba sodorja Oroszországot, vagy megpróbálja a lehetetlent: úgy megkísérelni a túszok mentését, hogy közben nem hagy időt a terroristáknak a kezükben lévő bombák aktiválására. Putyin az utóbbi mellett döntött. És bár a lehetetlent nem lehetett hiba nélkül végrehajtani (a történelemben ez csak a legendás entebbei akció során sikerült), az eredmény az orosz elnököt igazolta: az ostromban meghalt minden áldozatra hat megmentett élet jutott. 

"A második felvonás elején történt – meséli szabadulását követően Alekszandr Nyikityenko, az ORT televízióriportere –, hogy a fő- és oldalbejáratok felől gépfegyverekkel felszerelkezett emberek törtek a nézőtérre. Először azt hittük, a rendező húzásáról van szó. Bár lövések dördültek, egyáltalán nem tűnt komolynak a helyzet. Amikor az egyik csecsen lövése után vakolatdarabok hullottak a plafonról, megértettük, nem babra megy a játék."

Október 23-án, moszkvai idő szerint 21 óra körül (közép-európai idő szerint ez 23 óra) egy felfegyverzett csecsen csoport elfoglalta Moszkvában a Nord-Ost színházközpontot. Ekkor a színházban az azonos című, igen népszerű musicalt játszották telt házas előadáson. "Az első hivatalos információk szerint tizenöt, magát csecsennek nevező túszejtő tartózkodik a színházban, mindannyian robbanóanyagot viselnek a testükön" – így szólt az egyik legelső híradás a
"www.lenta.ru" internetes újság honlapján. 



A támadás előtti percek. Nem mehettek biztosra Fotók: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!