hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Várják a bíborost

2002. 11. 03.
A Magyar Pax Romana novemberben a vallások együttműködésének létjogosultságáról szóló konferenciát szervez adventista, baptista, evangélikus, katolikus, református, zsidó és unitárius lelkészek és laikusok részvételével. A rendezvényről szóló sajtótájékoztatón a házigazda Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke elmondta, hogy a római katolikus egyház bíborosváltásának egyik esélyese, Bósák Nándor püspök is jelezte részvételi szándékát az eseményen. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi szintén az egyházak közötti együttműködés mellett tette le voksát, de mint mondta, mindez csakis a teológiai különbségek fenntartása és kölcsönös tisztelete mellett képzelhető el. A katolikus egyházat képviselő Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát pedig a "hitben megfogant értékek" médiumokon és közoktatáson keresztül történő, felekezeti határokon átívelő terjesztése kapcsán érvelt a konferencia fontossága mellett. 

A főapátról Balogh Margit történész, a 20. századi katolikus egyháztörténet szaktekintélye lapunknak adott nyilatkozatában azt állította, hogy azért nem volt esélye a Paskai László bíboros megüresedett helyének betöltéséért indult versenyben, mert "ő a legintelligensebb püspök, túlzottan liberális, ráadásul egyik ügyosztályhoz sem volt köze a pártállam idején".
(Bíborosváltás a katolikus egyház élén. Hetek, 2002. október 18.) Balogh Margit véleményéről Várszegi csak annyit jegyzett meg lapunknak, hogy személy szerint már az elejétől igyekezett kimaradni a versenyből, és szolgálata is inkább vidékre szólítja. A magyarországi katolikus egyház jelenleg legaktuálisabb várakozásáról, Paskai utódlásáról Várszegi elmondta, hogy számára is érthetetlen az a titkolózás, amely a mai napig körüllengi a témát, hiszen arról már az önkormányzati választások előtt megszületett a döntés Vatikánban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!