hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 08. 24. (XVI/34) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Előtérbe kerültek a katonai tervek Irán ellen

„Eltérően ketyegnek az órák Washingtonban és Jeruzsálemben" - állítja az iráni atomfenyegetés megítéléséről az amerikai vezérkari főnök. Martin Dempsey szerint ugyanazokból a hírszerzési adatokból más következtetéseket vonnak le az amerikaiak és az izraeliek, de szerinte ez érthető, mert a tengerentúlon „nem érzik a létükben fenyegetve magukat". Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szóvivője a Heteknek cáfolta, hogy szándékosan eltúloznák az iráni fenyegetést. „Kötelességünk komolyan venni azt, amit Teheránból hallunk" - mondta lapunknak Mark Regev.

A blöffök ideje lejárt

Az amerikai szakértők egy része szerint Izrael szándékosan dramatizálja az iráni fenyegetést. Farkast kiáltanak, hogy cselekvésre bírják az Obama-kormányzatot. Lehet, hogy mégsem olyan súlyos a helyzet, mint amilyennek látszik?

Holtponton

Tovább gyűrűznek a naponta százak életét követelő véres harcok Szíriában. Az ENSZ megállapítása szerint eddig  egymilliónál is több ember vesztette el otthonát, és több mint kétmilliónyian szorulnak sürgős segélyre. A nemzetközi diplomácia nem képes a helyzet kezelésére, a megoldási javaslatok egyelőre nem találkoznak.

Tönkretett ország

Egy kellemesen hűvös estén London egyik impozáns negyedének főutcáján betérek egy „halal” – vagyis a muszlim ételkészítési kritériumoknak megfelelő – gyorsétterembe. Az arab eladóhoz fordulok, és elmondom, hogy Londonban élő szíriaiakat keresek, akiket a hazájukban zajló eseményekről kérdeznék. A barátságos férfi az egy-két sarokkal távolabb álló kávézó felé irányít. Ott meglepő nyitottsággal fogadnak, amikor elárulom érkezésem célját. Szerencsém van: a pincérek közül három szíriai, és kettő szívesen rám szán egy elnyújtott cigarettaszünetet.

Apák és fiak egymás ellen

A legmélyebb gazdasági krízisben lev dél-európai országokban a bankok és emberek, gazdagok és szegények, észak és dél közötti konfliktus után egyre élesebben körvonalazódik egy új törésvonal. A Der Spiegel által összegyŐjtött tanulmányok arra világítanak rá, hogy valójában a régi rendszer által kedvezményezett idsebbek és az jólétüket finanszírozó fiatalok érdekellentétérl van szó.

Assange- asszó

Bár nemrég menedékjogot kapott Ecuadortól, továbbra is a dél–amerikai ország londoni nagykövetségén él a Svédországban nemi erőszakkal megvádolt Julian Assange, a WikiLeaks alapítója. A döntés meghozatala előtti napon a britek egy kevésbé ismert törvény alapján felhívták Ecuador figyelmét: visszavonhatják bármely épület diplomáciai státusát, ha azzal a használó ország visszaél.

Felfüggesztett halál

Felfüggesztett halálbüntetésre ítélték Kínában Gu Kailait, a hatalmas megapolisz, Csungking nemrégiben kegyvesztetté vált polgármesterének, Po Hszi-lajnak (Bo Xilai) a feleségét. A bíróság az ítéletet szinte rekordgyorsasággal hozta meg. Míg egyesek további politikai taktikázásra számítanak a központi hatalom részérl, mások szerint meglepen „enyhe” az ítélet.

Nem kell a zöldhasú Afrikának

Az amerikai dollár határain belüli használatának elutasításával igyekszik megersíteni saját valutáját több afrikai ország. Az új rendeletek következtében a külföldi vállalatok részben vagy egészben a helyi pénznemben lesznek kénytelenek kifizetni adójukat, az eddig elfogadott dollár helyett.

Jöttünk, láttunk, visszamennénk

Növekszik a beilleszkedni vágyók száma, de azoké is, akik legszívesebben hazaköltöznének Németországból. Az INFO GmbH felmérése alapján egyre kevésbé tartják otthonuknak az országot a török bevándorlók, és azok választják a legnagyobb számban a radikális utat és az elszakadást, akiket elvileg a legegy­szerŐbb lenne integrálni: a Németországban született, németül beszél, második és harmadik generációs fiatalok.

Belföld

Felveszi a kesztyűt?

Továbbra is nagy az esélye annak, hogy Bajnai Gordon lesz egy ellenzéki összefogás élén a kihívója Orbán Viktornak 2014-ben, noha a volt miniszterelnök nevével fémjelzett alapítvány által a múlt héten nyilvánosságra hozott elemzés a ringbe szállás elleni érvgyűjteményként is értelmezhető.

Náci kisebbség, passzív többség

„Felháborító, hogy két egymással konfliktusban nem álló ország esetében ilyen esemény történhet egy futballmérkőzésen. Más országokban ilyet nem tapasztaltunk, sehol nem történt hasonló" - nyilatkozta lapunknak Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete a múlt szerdai Magyarország-Izrael barátságos labdarúgó-mérkőzésen tapasztalt antiszemita megnyilvánulások kapcsán.

Csintalan az MSZP elől akarja elhappolni a Népszabadságot

„Szükség van Magyarországon egy igazi szociáldemokrata lapra. Fenntartanám a Népszabadság baloldali karakterét, mert az olvasótábor nem leváltható” – magyarázta a Heteknek Csintalan Sándor, az MSZP egykori ügyvezet alelnöke, hogy miért akarja megvásárolni a Népszabadságot. Csintalan ezzel a lépésével egyébként volt pártja, az MSZP ell halász-hatja el a nagy múltú napilapot.

Magyarság a köbön

Magyarság, büszkeség, nemzet, megmaradás, Szent István, jó állam, kereszténység: nagyjából ezek az elemek dominálták az államf és a kormányzati szereplk augusztus 20-ai megszólalásait. A Szent Jobb- körmenetet megelz misén a köztársasági elnök és a miniszterelnök is részt vett, miközben a pogány elemekkel tarkított Magyarok Országos GyŐlésén százezrek kalandoztak a közeli és távoli múltba.

Bűnakképzés

A magyarok fele támogatja a Jobbik törvénytervezetét, miszerint a bűnelkövetők – objektív módon meghatározhatatlan – etnikai hovatartozását is vezetni kellene a nyilvántartásokban – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet vizsgálatából.

Sikerült felkavarni az állóvizet

Vizoviczki-ügyet és bizonyos személyi-politikai viszályokat szoktak említeni indokként a hírmagyarázók, miközben a kormány szakmai okokra hivatkozik. Valóban ez az egyedüli válasz a miértekre?

Kapitánykeringő

Hat megyei rendőri vezető felmentését, illetve utódaik kinevezését, továbbá számos más főrendőr leváltását jelentette be a múlt héten a rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztos.

Hit és értékek

Hány ember él a mennyben?

A címben szereplő kérdésre természetesen a demográfusok sem tudják a választ, egy kutatócsoport azonban mégis kísérletet tett arra, hogy megbecsülje: hány ember élhetett eddig a Földön a történelem kezdete óta. A kalkuláció meglepő eredménnyel járt: az emberi faj minden 15. tagja kortársunk. Hatezer éve csökken az ezer főre eső születésszám, az emberiség létszáma mégis rohamosan növekszik. Az egymilliárdos küszöb átlépésére a 19. század elejéig kellett várni, azóta viszont a hétmilliárdot is elhagytuk.

Európa keresztje

Többéves előkészület után augusztus 20-a alkalmából hivatalosan is megnyílt a Mária út Mariazellt Csíksomlyóval összekötő ága a zarándokok előtt. A Mária út projekt az Európai Unió egyik kiemelt turisztikai fejlesztése. Célja, hogy a kontinens legjelentősebb katolikus kegyhelyeit kiépített zarándokutak hálózata kösse össze, amelyek gyalog és kerékpárral is bejárhatók legyenek, a szükséges infrastruktúrával és szállás­lehetőségekkel. A projekt keretében legutóbb Mátraverebély-Szentkút település részesült 2,5 milliárd forintos uniós támogatásban a zarán­dokhely fejlesztésére.

2,5 milliárd a „nemzeti kegyhelynek”

A magyarországi római katolikusok által leginkább látogatott búcsújáró hely, a Nógrád megyei mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely közel 2,5 milliárd forint európai uniós támogatásban részesült – jelentette be augusztus 12-én Erdő Péter bíboros, prímás a szentkúti zarándokhelyen összegyűlt mintegy hétezer hívő előtt.

Mágiatilalom az eBayen

Kitiltotta a jövendőmondókat a világ legnagyobb online aukciós portálja. Az eBay megelégelte a csalódott kuncsaftok reklamációit.

Barbie & Barbie: házasság „egyéb kategóriában”

Tajvanon megtartották az els buddhista leszbikus esküvt. Ázsiában elsként itt terjesztették be az azonos nemŐek közötti házasság legalizálására vonatkozó törvénytervezetet még 2003-ban, ez azonban azóta sem került elfogadásra. Ebbl kifolyólag a szertartáson részt vev páros frigye sem minsül törvényesnek, de mint elmondták, remélik, hogy a ceremónia növeli majd a többségében buddhista vallású tajvani társadalomban a melegek elfogadottságát.

Kővel és kereszttel

Elefántcsontparttól Indonéziáig egyre több hír érkezik arról, hogy a legradiká­lisabb iszlám csoportok a saría törvények közül a keresztre feszítés alkal­ma- ­zását követelik a „hit ellenségeivel” szemben, st van, ahol már a gyakorlat­ban is megkezdték ennek alkalmazását. A drákói büntetési forma bevezetését sürgeti az új egyiptomi parlament egyik tagja.

HÁTTÉR

A boldogság nekem nem cél, hanem eszköz

Egy ország ismeri, szereti. Nem túlzás, gyerekek milliói nőttek fel rajta. De ismerjük-e az igazi Levente Pétert, aki egy életet tett fel arra, hogy szórakoztasson, társ, férj, apa legyen? Ismerjük-e az égből pottyant mesemondót?

Háború a sivatagban

Délelőtt a hőmérséklet eléri a 45 fokot a sivatagban. Árnyék nincs sehol, az egyiptomi kiskatonák a páncélozott járművek oldalához dőlve ülnek, ha éppen nem őrségben állnak. Ötvenkaliberes géppuskák pásztázzák az utat és a homokos lankákat. A kilőtt töltényhüvelyek csikorognak az ember talpa alatt, ha kiszáll a kocsiból. A katonák arcán félelem látszik, miközben vizsgálják a papírjait. Isten hozott a határvidéken!

Újra borulhat Magyarország

Hazánk a nagyfokú eladósodottság, az elvárt költségvetési szigor és a zsugorodó gazdaság hármas kihívásával küzd. És bár a kormánynak az első kettő tekintetében - úgy tűnik - sikerül helyes irányba állítani a gazdaságot, ennek ára a harmadik terület kudarca, a növekedés eltűnése lett. Ha viszont nincs növekedés, a kemény áron elért költségvetési egyensúly újra felborulhat.

Európa messze van

A Londonból hazatérő spor­tolók és nézők nemcsak az olimpia szervezettségéről, eseményeinek tökéletes lebonyolításáról, hanem az angolok viselkedéséről is elragadtatottan beszélnek. Teli a média a házigazdák többszólamú dicséretével; egyre-másra arról olvasunk és hallunk, hogy a lelátók közönsége milyen sportszerűen, bőrszínre és nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül ismerte el, s ünnepelte a győzteseket akkor is, ha azok történetesen nem brit színekben indultak.

Nekik kicsöngettek

Totális visszaállamosítás zajlik oktatási fronton: az egyentantervek után döntöttek az egyentankönyvekről is. A jövőben fokozatosan megszűnik az eddigi tankönyvválaszték, októbertől állami hatáskörbe vonják a terjesztést, a kerettantervekhez illeszkedő új tankönyvek engedélyezése pedig politikai ellenőrzés alá kerül. Hoffmann Rózsa szavaival élve egykönyves szisztéma lesz minden évfolyamon, minden tantárgyból. Idén még minden marad a régiben.

Magyarok Magyar nyomában

A 19. században élt Magyar László felfedező nyomába szegődve csaknem 60 nap alatt több mint 10 ezer kilométert tett meg egy magyar szerzőpáros Angolában és a Kongói Demok­ratikus Köztársaságban. Szilasi Ildikó Hermina antropológus, az Afrikai-Magyar Egyesület szakértője és Lantai-Csont Gergely fotográfus (bal felső képünkön) a legendás tengerész­kapitány óceánparti útvonalát járták be. Céljuk Magyar egykori lakóhelyeinek felkeresése, illetve végső nyughelyének megtalálása volt. Eközben a két afrikai ország mai társadalmi viszonyairól is benyomásokat szereztek.

Kémipari Góliát

A Huawei első féléves eredménye alapján a világ legnagyobb telekommunikációs- eszköz-forgalmazójává lépett elő, megelőzve az eddig piacelső Ericssont. A nyugati világ azonban tart a kínai kommunikációs eszközök térnyerésétől, és nem csak üzleti okokból.

Anyatej a tehénből, szuperparadicsom a polcra

A genetikailag módosított élelmiszerek tengerentúli elterjedésével párhuzamosan nálunk is egyre gyakrabban hallani a GM, a génmódosított vagy genetikailag módosított kifejezéseket, és eljöhet az az idő, amikor a vásárlónak meg kell hoznia a döntést, hogy megvenné-e az ilyen termékeket a szupermarketben.

KÁVÉSZÜNET

Lady Lindy

A szociális irodában mindig sokat csörgött a telefon. 1928 egyik áprilisi reggelén is. Amelia Earhart  ilyenkor rendszerint sóhajtott egyet, majd tovább dolgozott. Most azonban nem lehetett. Közölték vele, hogy fontos ügyben keresik, így kénytelen-kelletlen rászánta magát a beszélgetésre. A telefonos kisasszony Hilton H. Railey kapitányt kapcsolta. „Szeretné átrepülni az Atlanti-óceánt?" - hangzott a kérdés a kagyló túloldalán. Az „igen" után a többi már történelem.

Tények és tévhitek a kullancsról

A szabadban pihenő emberek és a túrázók egyik legnagyobb ellensége egy apró vérszívó. A téma évről évre aktuálisabbá válik, de kiránduló­szezonban érdemes alaposabban is körüljárni a kullancskérdést. A tényekről és tévhitekről Dr. Lakos András gyermekgyógyász szakorvost, infek­tológust, a kullancs által terjesztett betegségek szakértőjét kérdeztük.

A kávé főjön, ne a fejünk!

A kávé legtöbbünk életének alapvető része. Fontos pillanatok és feltöltődést szolgáló percek kísérője, akár egyedül, akár társaságban fogyasztjuk. Szeretjük reggel vagy ebéd után, szeretjük otthon vagy kávézóban, és szeretjük édesen vagy feketén... csak egy dolog fárasztó vele kapcsolatban: az elkészítés. Szerencsére manapság már egyre könnyebb a dolgunk.

Fedezzük fel a Dél-Alföldet!

Bajára utazni olyan snassz dolog. Első hallásra a bajai halászlé jut az ember eszébe, utána meg sokáig semmi. A bajaiak nagy többsége is ezen a véleményen van. „Nincs itt mit csinálni" - mondják szinte kórusban. Tényleg?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!