hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nekik kicsöngettek
Átszabja a tankönyvpiacot a kormány

2012. 09. 01.
Totális visszaállamosítás zajlik oktatási fronton: az egyentantervek után döntöttek az egyentankönyvekről is. A jövőben fokozatosan megszűnik az eddigi tankönyvválaszték, októbertől állami hatáskörbe vonják a terjesztést, a kerettantervekhez illeszkedő új tankönyvek engedélyezése pedig politikai ellenőrzés alá kerül. Hoffmann Rózsa szavaival élve egykönyves szisztéma lesz minden évfolyamon, minden tantárgyból. Idén még minden marad a régiben.

Az utóbbi két év alatt nagy nehezen összeállított, majd elfogadtatott Köznevelési Törvénynek megfelelően idén elkészült az új Nemzeti alaptanterv (NAT) is, melynek alapján iskolatípusonként „két-három, vagy adott esetben több” kerettanterv kidolgozását ígérte a szakállamtitkárság – az utolsó és be nem tartott határidő szerint nyárra. A tantervi központosítás részeként kerül sor az új kerettantervekhez illeszkedő „egyentankönyvek” előállítására és terjesztésére is, gyakorlatilag állami monopólium alá vonva az egész szférát. Hoffmann Rózsa államtitkár asszony régóta hangoztatja, hogy véget kell vetni a tankönyvpiacon uralkodó káosznak, s következetesen képviseli, hogy az eddigi széles választék helyett ő az egykönyves rendszer híve, mondván: a tankönyvellátás nem szolgáltatható ki a piaci érdekeknek, lévén az is közfeladat. Idén még a korábbiak szerint zajlik minden. Hoffmann Rózsa szerint az új NAT kerettanterveihez illeszkedő tankönyveket 2013. szeptember 1-jétől kaphatják majd meg a tanulók az 1., az 5. és a 9. évfolyamokon, majd ezt követően felmenő rendszerben. Ha nem készülnek el az új tankönyvek minden évfolyamban és tantárgyban, a forgalomban lévők is használhatók lesznek átmenetileg. A NAT által biztosított „tantervi stabilitás” révén pedig az ingyenes tankönyvellátást az iskolakönyvtárakból kölcsönözhető „tartós” könyvellátás váltaná majd fel.

Érdekes helyzet állhat elő, hiszen kerettantervek máig nincsenek, az iskoláknak viszont februárban kell leadniuk tankönyvrendeléseiket, méghozzá úgy, hogy kérdéses, miként készülnek el az új könyvek. Nem véletlen, hogy Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának elnöke is kevésnek találta az időt a kerettantervek és a hozzájuk kapcsolódó tankönyvek megalkotására, és eleve kifogásolta a tankönyvválaszték csökkentését is.

A tankönyvpiac rendjének módosításáról két törvényjavaslatot fogadott el a parlament, méghozzá a teljes visszaállamosítás jegyében: a télen megszavazott indítvány szerint 2012 októberétől a tankönyvek terjesztését a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) veszi át. A KELLO a logisztikai feladatokra pályázatot ír majd ki, amelyet Lukács Szabolcs igazgató szerint akár az eddigi terjesztők is megnyerhetnek. Szarvas-Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének (TVOT) elnöke lapunknak kifejtette: a terjesztői kört valószínűleg egy szeptemberben kiírásra kerülő közbeszerzési pályázat eredménye fogja meghatározni, ám a pályázati feltételeket homály fedi. „A tankönyvesek azt javasolták a KELLO-nak, hogy a feltételek között szerepeljen az elmúlt 3 évre kiterjedő terjesztési gyakorlat is, igaz, eddig még egyetlen javaslatunkra vagy kérdésünkre sem kaptunk választ az illetékes szervektől” – mondja az elnök.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!