hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Anyatej a tehénből, szuperparadicsom a polcra
Génpiszkált kaják: áldás vagy átok?

2012. 09. 01.
A genetikailag módosított élelmiszerek tengerentúli elterjedésével párhuzamosan nálunk is egyre gyakrabban hallani a GM, a génmódosított vagy genetikailag módosított kifejezéseket, és eljöhet az az idő, amikor a vásárlónak meg kell hoznia a döntést, hogy megvenné-e az ilyen termékeket a szupermarketben.

A genetikailag módosított (genetically modi-fied=GM) kifejezés a gyakorlatban egy új gén bejuttatását jelenti. Ezáltal az adott növény DNS-állománya úgy változik, ahogy az a természetben nem történhetett volna meg. Mivel a beépített génnek nem kell azonos fajból származnia, a genetikai manipuláció segítségével létrehozható új növények száma szinte határtalan. A legtöbb emberben természetesen merül fel a kérdés, vajon a genetikai-lag módosított növények, az ezekből készült élelmiszerek nem jelentenek-e veszélyt az ember vagy a környezet számára?

A kérdéssel kapcsolatban nagyon sok hiedelem és téveszme terjedt el. Ezért lehetséges, hogy ha a Google keresőbe a „GM-növények” kifejezést írjuk, rengeteg olyan cikket és véleményt találunk, ami veszélyesnek tartja a GM-élelmiszerek hazai engedélyezését. 

A hétköznapi embert persze nem a szakmai vita érdekli, hanem elsősorban az, hogy okozhatnak-e a GM- élelmiszerek betegséget, illetve honnan lehet egyáltalán tudni, hogy GM-élelmiszert találtunk az áruház pultján. Nos, Magyarországon egyelőre nem kell attól tartani, hogy GM-élelmiszert vásárolunk a szupermarketekben. Az első erre vonatkozó törvényt még 1999 januárjában fogadták el, amin azóta több ízben változtattak. A törvény legfrissebb módosítására idén került sor, eszerint Magyarország továbbra is GM-mentes övezet marad. Ennek ellenére a genetikailag módosított élelmiszerek előállítása nem eredendően rossz. Az ilyen élőlények termesztésének elsődleges célja, hogy olyan pozitív tulajdonsággal rendelkezzen a növény vagy állat, ami vagy a termesztési-tenyésztési időszakban segíti elő az élőlény fejlődését, vagy a későbbi fogyasztók számára nyújt pluszt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!