hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Assange- asszó
Londonban az olimpia után is zajlanak a csörték

2012. 09. 01.
Bár nemrég menedékjogot kapott Ecuadortól, továbbra is a dél–amerikai ország londoni nagykövetségén él a Svédországban nemi erőszakkal megvádolt Julian Assange, a WikiLeaks alapítója. A döntés meghozatala előtti napon a britek egy kevésbé ismert törvény alapján felhívták Ecuador figyelmét: visszavonhatják bármely épület diplomáciai státusát, ha azzal a használó ország visszaél.

Nehezen értelmezhető, hogy a „szólásszabadság apostola” hogyan menekülhet olyan ország szárnyai alá, ahol a kormányzat puszta bírálata is szinte a bűn kategóriájába tartozik. A The Telegraph egy kubai bloggert idéz: „Olyan ez, mintha Robin Hood a nottinghami bíró kastélyában keresne menedéket.” Rafael Correra ecuadori elnök viszont azt hangsúlyozta: „Nagy-Britannia és Svédország hajthatatlan álláspontja miatt mélyült el a válság a WikiLeaks alapítójának személye körül.” Nem a menedékjogot szolgáltató ország az egyedüli, amelynek jó reklám az Egyesült Államok orra alá borsot törő botrányfigura. Hugo Chávez venezuelai elnök arra figyelmeztette a brit kormányt, hogy az ecuadori nagykövetség lerohanása „igen súlyos következményeket vonna maga után”, bár részleteket nem árult el.
A svéd diplomácia igyekszik megtörni az Assange által gerjesztett politikai hullámokat s a kialakult diplomáciai patthelyzetet. A Frankfurter Rundschaunak adott nyilatkozatában Cecilia Riddselius, a svéd igazságügyi minisztérium bűnügyekkel és nemzetközi együttműködéssel foglalkozó igazgatóhelyettese leszögezte: „Soha nem fogunk kiadni olyan személyt, aki halálbüntetésre számíthat.”
A nagykövetség jelenleg egy szűkös szobát biztosít Assange számára, ahol barátai elmondása alapján zuhanyozó, mikrohullámú sütő, futópad és internetre kapcsolt számítógép áll még rendelkezésére. Kiadatása esetén sokak szerint korrekt bírósági eljárásra számíthatna, s egy svéd börtöncella nem sokkal kényelmetlenebb a követségi állapotoknál. Assange azonban attól tart, hogy a svédek viszont az Egyesült Államoknak adnák ki őt, ahol az általa alapított honlaphoz kapcsolható súlyosabb vádak alapján akár halálbüntetésre is számíthatna. Ezt a félelmét tükrözheti vasárnapi, a nagykövetség erkélyéről elhangzott beszéde is. Két hónap után először állt nyilvánosság elé Assange, és éppen Amerikát szólította fel a boszorkányüldözés befejezésére, valamint a titkos dokumentumok kiszivárogtatásával vádolt Bradley Manning szabadon engedésére. A nemi erőszakról – bizonyára idő szűkében – nem beszélt. (Hetek-összeállítás)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!