hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hány ember él a mennyben?

2012. 09. 01.
A címben szereplő kérdésre természetesen a demográfusok sem tudják a választ, egy kutatócsoport azonban mégis kísérletet tett arra, hogy megbecsülje: hány ember élhetett eddig a Földön a történelem kezdete óta. A kalkuláció meglepő eredménnyel járt: az emberi faj minden 15. tagja kortársunk. Hatezer éve csökken az ezer főre eső születésszám, az emberiség létszáma mégis rohamosan növekszik. Az egymilliárdos küszöb átlépésére a 19. század elejéig kellett várni, azóta viszont a hétmilliárdot is elhagytuk.

Carl Haub demográfus egy felmérésben azt olvasta, hogy a világon ma élő emberek alkotják az emberiség történelme során élt létszám 75 százalékát. Mint kiderült, nem készült hiteles kutatás arról, hogy hány ember élt valaha a Földön, ezért Haub a washingtoni Népességkutató Iroda (Population Reference Bureau - PRB) közreműködésével megpróbált választ adni a felvetésre. Az ENSZ 2011 októberében jelentette be, hogy a Föld lakossága meghaladta a 7 milliárd főt, ez azonban csak töredéke az összes valaha élt ember számának. A PRB elméleti kiindulópontnak az 50 ezer évvel ezelőtti állapotot vette, de leszögezte, hogy hozzávetőleges becslést is csak az írásbeliség megjelenése óta, mintegy i. e. 4000 évtől lehet tenni az emberiség létszámára. Ekkor mintegy 5 millió ember élhetett a Földön.

Ez a szám nőtt lassan az időszámítás kezdetére körülbelül 300 millió főre. (Ebből 45-90 millió lehetett a Római Birodalom lakossága.) A lassú növekedés oka a rövidebb élettartam és a nagyon magas - akár 50 százalékot meghaladó - csecsemőhalálozás volt, a szintén rendkívül magas születésszám mellett is. Egészen 1650-ig ez a szám alig változott. A növekedést a járványok, különösen a pestis akadályozta. A fekete halál i. sz. 542-ben indult pusztító útjára Nyugat-Ázsiából. Mielőtt elérte volna Euró pát, kiirtotta a Bizánci Birodalom lakosságának mintegy felét, összesen legalább 100 millió ember halálát okozva. Az utóbbi bő 200 évben aztán egyre pontosabb állnak rendelkezésre. (Az adatellátás főként az adóbehajtás nyilvántartása révén javult.)

A kutatók a mindenkori létszámot súlyozták a népszaporulat változásával - ami fokozatosan csökkent a történelem során - és az átlagos élettartammal (ami viszont a 18. századtól kezdve gyorsan növekedett, különösen a higiénia, a táplálkozás és az orvosi ellátás fejlődésének köszönhetően). Mindent egybevéve a hivatal arra jutott, hogy az emberiség jelenlegi lélekszáma egyáltalán nem haladja meg a valaha élt teljeset, sőt: annak a tizenötöde csupán. A számítások szerint 107 milliárd ember élhetett eddig a Földön, így a jelenleg élők közül mindenkire nagyjából 15 halott jut. A hivatal úgy becsüli, hogy a 7 milliárd holtat legkésőbb az időszámítás kezdetére elérte - nagyjából ennyi ember élhetett Jézus Krisztus megszületéséig. Ami a kérdés teológiai vonatkozását illeti, a Biblia szerint minden eddig valaha élt ember fel fog támadni, így ha a kutatók becslése helytálló, legalább 107 milliárd ember elevenedhet meg. Hogy közülük hányan juthatnak a mennybe, arra csak Isten tudja a pontos választ. János apostol mennyei látomásában azt írja: „nagy sokaság, amelyet senki meg nem számlálhatott". (Közreműködött: Üveges Bence, Morvay Bátor)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!