hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tények és tévhitek a kullancsról
Mielőtt kirándulni indulunk, tegyük meg a szükséges óvintéz-kedéseket!

2012. 09. 01.
A szabadban pihenő emberek és a túrázók egyik legnagyobb ellensége egy apró vérszívó. A téma évről évre aktuálisabbá válik, de kiránduló­szezonban érdemes alaposabban is körüljárni a kullancskérdést. A tényekről és tévhitekről Dr. Lakos András gyermekgyógyász szakorvost, infek­tológust, a kullancs által terjesztett betegségek szakértőjét kérdeztük.

Jogos-e a kullancsoktól való félelem? Valóban egyre többen vannak, illetve egyre fertőzöttebbek ezek az apró élősködők?

- A kullancsok száma évről évre ingadozhat, de rövid távon nem figyelhető meg érdemi változás. A nagyvadállomány 50 év alatt a sokszorosára növekedett, és mivel ezek adják a kifejlett kullancsok fő táplálékát, valószínűleg ennyi idő alatt megnőtt a számuk. A klímaváltozás a mi térségünkben csökkenteni fogja a Lyme-betegséget és a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladást okozó közönséges kullancsok számát. A megbetegedések szempontjából a kullancsok száma alárendelt jelentőségű. Akkor fertőződik a legtöbb ember, amikor csapadékos hétköznapok után a hétvégére kisüt a nap. A magas páratartalom a kullancsok aktivitását növeli, a napsütés pedig a miénket . A „randevú" létrejöttéhez e két tényező együttesen szükséges.

Mely időszakban a legaktívabbak a kullancsok, és főleg hol leselkednek ránk? Városi környezetben, játszótéren és családi házak udvarain is megtalálhatóak?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!