hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sikerült felkavarni az állóvizet
Interjú Kocsis Mátéval, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnökével

2012. 09. 01.
Vizoviczki-ügyet és bizonyos személyi-politikai viszályokat szoktak említeni indokként a hírmagyarázók, miközben a kormány szakmai okokra hivatkozik. Valóban ez az egyedüli válasz a miértekre?

– A politikai összeesküvés-elmélet magyarázatot zárjuk ki, hiszen semmilyen leszámolás nem zajlik a rendőrségen belül. Alapvetően a korrupciós botránynak sincs köze az átszervezésekhez, és ezt tényekkel is alá tudom támasztani. Hatala József országos rendőrfőkapitány már a 2010-es meghallgatásán azt mondta az Országgyűlés rendészeti bizottsága előtt, hogy a rendőrségnél várhatóan lesznek szervezeti változások, de ehhez alaposan át kell tekintenie a fennálló működési struktúrát. 2011-ben már egyértelmű volt, hogy a rendőrség átalakításra szorul, 2012 januárjában az Országos  Rendőr-főkapitányság vezetése pedig már  egy kész koncepciót tett le a belügyminiszter asztalára. Ezt követően Pintér Sándor 2012 áprilisában az ORFK éves értekezletén bejelentette, hogy minden rendőrségi szervezetet és azok vezetőinek munkáját értékelni fogják. Ez  meg is történt, majd júniusban jóváhagyta a végrehajtási koncepciót, júliusban pedig megtörténtek a személyi döntések, amelyeket augusztus elején jelentettek be. Vagyis a folyamat már jóval a korrupciós botrány kirobbanása előtt megkezdődött, és alaposan előkészített volt. A történtek csak igazolták, hogy erre szükség van, a rendszer átalakításra szorul.

Számos szakmai ellenérvet is lehet hallani – többek között korábbi nagynevű rendőröktől – arról, hogy az átszervezés túlzott, sőt, a bűnözői köröket erősíti…

– Vegyük figyelembe, hogy ezektől az „ismert” exrendőröktől nem várhatunk objektív véleményt a jelenlegi belügyi vezetéssel szemben. Persze vitaalapnak megfelel a véleményük, de az átszervezés nagyon sok vonatkozását nem láthatták, hiszen külsősök. Sok az elnagyolt, torz információ is a témában. A Nemzeti Nyomozó Iroda például nem szűnik meg, hanem beépül a Készenléti Rendőrségbe egy külön igazgatóságként. Amikor az NNI-t 2004-ben létrehozták, mintegy 350 fős állománnyal működött, ami az évek alatt felduzzadt 850 főre, és gyakorlatilag egy önálló és önjáró rendőrséggé nőtte ki magát, ami a testületen belül zavarokatokozott. Rengeteg párhuzamosság volt az NNI, az ORFK és a BRFK nyomozati munkájában, ami lassította a nyomozati munkát.A feladatok és a hatáskörök egyértelművé tétele a profiltisztítást, a hatékonyság növelését és nem utolsósorban az ellenőrzés megerősítését szolgálja. Éppen a korrupciós botrány bizonyította be, hogy milyen veszélyeket rejt magábanaz, ha egy-egy nyomozásba az indokoltnál többen látnak bele.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!