hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lady Lindy
Az első női pilóta, aki átszelte az Atlanti-óceánt

2012. 09. 01.
A szociális irodában mindig sokat csörgött a telefon. 1928 egyik áprilisi reggelén is. Amelia Earhart  ilyenkor rendszerint sóhajtott egyet, majd tovább dolgozott. Most azonban nem lehetett. Közölték vele, hogy fontos ügyben keresik, így kénytelen-kelletlen rászánta magát a beszélgetésre. A telefonos kisasszony Hilton H. Railey kapitányt kapcsolta. „Szeretné átrepülni az Atlanti-óceánt?" - hangzott a kérdés a kagyló túloldalán. Az „igen" után a többi már történelem.

Amelia Mary Earhart 1897. július 24-én látta meg a napvilágot, német származású szülei, Edwin és Amy második gyermekeként. Amelia önfeledt gyermekkora nem látszott kimerülni a patkányvadászatok, fára mászások, lejtőn való szánkázások végtelen sorában. A gimnázium alatt híres nők, asszonyok karrierjéről gyűjtött újságcikkeket, sokszor elővéve és álmodozgatva felettük. Rajongott ügyvéd édesapjáért, aki 1920 karácsonyán elvitte egy új reptér megnyitójára. Az ifjú hölgyet Frank Hawks repítette éle-

tében először a magasba. „Amikor már két-háromezer láb magasban voltunk, tudtam, hogy repülnöm kell." Amelia innentől kezdve mindent megtett, hogy pilóta lehessen. Különféle munkákat vállalt, amelyek segítségével sikerült annyi pénzt összegyűjtenie, hogy percenként egy dollárt tudjon fizetni oktatójának, Neta Snooknak. Ráadásképpen pedig egy használt Kinner Airster kétfedelű repülőgépet is megvásárolt, amelyet sárga színéről Kanárinak nevezett el. Végül 1923. május 25-én, 16. nőként megszerezte a repülői engedélyét.

Itt azonban nem állt meg az élet. Bostonba költözött és szociális munkásként kereste kenyerét, szíriai és kínai emigráns szülők gyermekeivel foglalkozott. Úgy érezte, megtalálta hivatását. Eladta gépét, és helyette egy kétszemélyes automobilt vett. A repülés pedig nem maradt más, mint hétvégi hobbi.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!