hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felfüggesztett halál
Elítélték a kínai vörös herceg feleségét

2012. 09. 01.
Felfüggesztett halálbüntetésre ítélték Kínában Gu Kailait, a hatalmas megapolisz, Csungking nemrégiben kegyvesztetté vált polgármesterének, Po Hszi-lajnak (Bo Xilai) a feleségét. A bíróság az ítéletet szinte rekordgyorsasággal hozta meg. Míg egyesek további politikai taktikázásra számítanak a központi hatalom részérl, mások szerint meglepen „enyhe” az ítélet.

A Kína keleti részén fekvő Hefei városában lefolytatott eljárás során Gu asszony beismerte bűnösségét, vagyis azt, hogy ő ölte meg tavaly novemberben Neil Heywoodot, az akkor Kínában élő brit üzletembert. Heywoodot állítólag üzleti érdekek fűzték Gúhoz és családjához, ám tavaly egy pénzügyi vita során megfenyegette az asszony fiát, akinek angliai ösztöndíját állítólag ő intézte el.
Miután Gu asszony a vallomása szerint „mentálisan összeomlott”, egy segítőjével Heywoodot leitatták csungkingi hotelszobájában, majd ciánt öntöttek a szájába. A brit üzletember halálát akkor nem vizsgálták a hatóságok, hivatalosan alkoholmérgezést állapítottak meg, és már másnap elhamvasztották.
Gu asszony az ítélethirdetés után így nyilatkozott az állami televízióban: „Úgy érzem, az ítélet igazságos, és teljes mértékben tükrözi a bíróságnak a törvény és különösen az élet iránti tiszteletét.” A bíróság 9 évre ítélte Gu segédjét, Zhang Xiaojunt, aki részt vett a gyilkosságban, de 9–11 évi szabadságvesztésre ítéltek négy csungkingi rendőrtisztet is. Ők beismerték, hogy fedezni próbálták a bűnügyet, amelyre csak idén februárban derült fény, miután Csungking rendőrfőnöke az amerikai konzulátuson kért menedéket, és beszámolt az üzelmekről.
A halálbüntetés végrehajtását Gu asszony esetében két évvel elhalasztották, ami jogi szakértők szerint azt jelenti, hogy amennyiben e két év alatt a börtönben még elkövet valamilyen bűncselekményt, akkor kivégzik, ellenkező esetben életfogytiglanival „megússza”, bár jó magaviseletért még mindig kaphat enyhítést. Egyes elemzők szerint valószínűleg Gu asszony politikai kapcsolatainak köszönhető ez az enyhe ítélet, Kínában ugyanis általában kivégzik a gyilkosokat.
Mások szerint az is beszédes, hogy az asszony férjének, az egykor nagyhatalmú Po Hszi-lajnak a neve nem merült fel a per során. Szerintük ez azt jelzi, hogy a központi vezetés még nem döntött Po sorsáról. Az őszi vezetőváltások egyik esélyesének tartott Pót márciusi letartóztatása óta senki nem látta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!