hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Náci kisebbség, passzív többség
Botrányos meccs a Puskásban

2012. 09. 01.
„Felháborító, hogy két egymással konfliktusban nem álló ország esetében ilyen esemény történhet egy futballmérkőzésen. Más országokban ilyet nem tapasztaltunk, sehol nem történt hasonló" - nyilatkozta lapunknak Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete a múlt szerdai Magyarország-Izrael barátságos labdarúgó-mérkőzésen tapasztalt antiszemita megnyilvánulások kapcsán.

Miközben egy ország ünnepelte olimpikonjaink kiváló londoni szereplését, a magyar futballhuligánoknak ismét sikerült elérniük, hogy Magyarország negatív hírek kapcsán kerüljön be a világsajtóba. A múlt szerdai magyar- izraeli focimeccsen a hazai szurkolók egy része kifütyülte a vendégek himnuszát, „büdös zsidót" kiabáltak, Mussolinit méltatták, Palesztinát éltették, vagy éppen szappant emeltek a magasba. Voltak olyan honfiak, akik palesztin, illetve iráni zászlóval szurkoltak a magyar csapatnak (a perzsák oldalán állt például két jobbikos országgyűlési képviselő is).

A magyar kormány - talán az olimpiai ünnepés miatt - csak napokkal később, a nemzetközi médiareakciók után reagált a történtekre. A Kormányszóvivői Iroda közleményben ítélte el „leghatározottabban" a történteket, és hangsúlyozta: a kormány az új alaptörvényben garantált alkotmányos jogokat minden esetben a legmesszebbmenőkig védelmezi, ezért határozottan fellép minden faji, vallási, nemzetiségi hovatartozás alapján történő megkülönböztetés ellen, és „akkor is felemeli szavát, ha a szélsőséges megnyilvánulások közvetlenül nem sértenek törvényt, és ezért a hatóságok azonnali fellépésének nincs jogi alapja".

A Magyar Labdarúgó Szövetség - amely a Fradit többek között azért büntette meg példás gyorsasággal, mert szurkolóik a hétvégi, Újpest elleni rangadón a vendégdrukkereket becsmérlő transzparenst emeltek magasba - hivatalosan nem reagált a durva antiszemita incidensre. A téma a lapzártánk után sorra kerülő elnökségi ülésen lesz majd terítéken. „Felháborító, hogy két egymással konfliktusban nem álló ország esetében ilyen esemény történhet egy futballmérkőzésen. Más országokban ilyet nem tapasztaltunk, sehol nem történt hasonló" - nyilatkozta lapunknak az esettel kapcsolatban Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete. A diplomata kint volt a mérkőzésen, ahol - mint mondta - magas rangú politikusok kifejezték neki sajnálatukat a történtek miatt. Ugyanakkor - jegyezte meg - a hivatalos elítélő nyilatkozatra csaknem egy hetet kellett várni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!