hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Háború a sivatagban
Egyiptom próbálja betörni a Sínai-félsziget szélsőségeit

2012. 09. 01.
Délelőtt a hőmérséklet eléri a 45 fokot a sivatagban. Árnyék nincs sehol, az egyiptomi kiskatonák a páncélozott járművek oldalához dőlve ülnek, ha éppen nem őrségben állnak. Ötvenkaliberes géppuskák pásztázzák az utat és a homokos lankákat. A kilőtt töltényhüvelyek csikorognak az ember talpa alatt, ha kiszáll a kocsiból. A katonák arcán félelem látszik, miközben vizsgálják a papírjait. Isten hozott a határvidéken!

Nem volt egyszerű lejutni Ál-Árisba, miután Mohamed Morszi elnök úr bejelentette a mozgósítást. Azt, hogy „bejelentette", tekintsük finom eufemizmusnak: lecserélte a Legfelsőbb Katonai Tanács vezetőjét, a sínai kormányzót és titkosszolgálati főnökét.

A vezérkari tisztogatásnak a nyilvános nyilatkozatok szerint az a 16, ismeretlen iszlamisták által meggyilkolt katona volt az oka Rafah mellett, akik az egyik ellenőrzőpontot őrizték. Rosszmájú politikai elemzők szerint azonban a katonák meggyilkolása jó ürügy volt Morszinak és a mögötte dübörgő Muzulmán Testvériségnek, hogy kiiktassa jó néhány ellenlábasát a hatalomból, elsősorban a hadsereg sorai közül.

Akárhogyan is történt, tény, hogy az egyiptomi kormányzat most vette először komolyan, mennyire súlyos a probléma a Sínai-félszigeten, elsősorban a palesztin-izraeli határvidéken. Most jutott el odáig a titkosszolgálat és a hadsereg, hogy beismerje a tavalyi „Sas-hadművelet" néven elhíresült katonai akció totális kudarcát: hiába küldték le a félszigetre a rettegett 777-es különleges hadosztályt, pár iszlamista letartóztatásán kívül nem igazán tudtak felmutatni semmilyen eredményt sem.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!