hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Holtponton

2012. 09. 01.
Tovább gyűrűznek a naponta százak életét követelő véres harcok Szíriában. Az ENSZ megállapítása szerint eddig  egymilliónál is több ember vesztette el otthonát, és több mint kétmilliónyian szorulnak sürgős segélyre. A nemzetközi diplomácia nem képes a helyzet kezelésére, a megoldási javaslatok egyelőre nem találkoznak.

A kormány újabb segélyszervezeteket nem enged be az országba, az eddigiek azonban folytathatják tevékenységüket. Aszad rezsimje attól tart, hogy a segélyszállítmányok a felkelők (a rezsim terminológiájában fegyveres csapatok és terroristák) kezébe juthatnak. A segélyszállítmányok azonban távolról sem képesek fedezni az igényeket, miközben a sebesültek ellátása ideiglenes kórházakban, hiányos felszereléssel folyik.

A napokban bejárta a világsajtót az Aleppóban meggyilkolt japán újságírónő videója, melyet élete utolsó percéig forgatott. „Válogatás nélkül lőnek mindenkire. Bombázzák az embereket” – mondja Mika Jamamoto élete utolsó tudósításán, amelyet egy puskalövés hangja zár le.

Eközben a  szír rezsim továbbra sem akar hallani Aszad lemondásáról. A legtöbb szír ellenzéki párt és a felkelők azonban nem hajlandóak elfogadni olyan megoldást a krízisre, amelynek nem része Aszad lemondása. A Nyugat is hasonló álláspontra helyezkedett, támogatva az Arab Liga kezdeményezését, amely szerint Aszadnak át kellene adnia hatalmát elnökhelyettesének, Faruk al-Saraának. Oroszország ugyanakkor a rezsim és a felkelők közötti tárgyalásoktól remélné a megoldást a politikai átmenet formájában. A felkelők attól tartanak, hogy egy ilyen terv puszta időhúzás a rezsim részéről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!