hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2011. 05. 13. (XV/19) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Titkok Oszama erődjéből

Iszlámábádnak meg kell vizsgálnia, hogyan élhetett Oszama bin Laden hat éven át kőhajításnyira a fővárostól és egy fontos katonai akadémia szomszédságában - nyilatkozta Tom Donilon amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az NBC televíziónak. Qasim Raza Muttaqi budapesti pakisztáni nagykövet azonban az ATV-nek adott exkluzív nyilatkozatában azt állította, hogy Pakisztán adta a kulcsinformációt az amerikai titkosszolgálatnak, amely korábban az egyedülálló technikai eszközeivel sem tudta tíz éven át megtalálni a terrorista vezért. Bár világszerte Abbottábádot már „Oszama városként" emlegetik, a nagykövet szerint nem engedik, hogy zarándokhellyé váljon bin Laden egykori háza.

Kívül tágasabb!

„Menekültcunamitól” tartanak Brüsszelben: ha túl sok bevándorló kopogtatna az unió ajtaján, az Európai Bizottság (EB) átmenetileg még a schengeni övezeten belül is visszaállítaná a határ-ellenőrzéseket. A feszült helyzetet új jobboldali mozgalmak és pártok is meglovagolják, legutóbb Dániában.

Drachmára válthat Athén

Általános sztrájk és tüntetések bénították meg Görögországot szerdán. A munkavállalók a szocialista kormány újabb megszorításai ellen tiltakoztak, miközben elterjedt a hír: Athénnak a tavalyi 110 milliárd eurós nemzet­közi hitelcsomag után újabb 60 milliárdos mentőövre lesz szüksége. Szó van még arról is, hogy Görögország kiléphet az euró­övezetből, illetve adósságainak átütemezésére kényszerülhet.

Pogrom Kairóban

Újabb súlyos támadás érte az egyiptomi kopt keresztényeket: Kairóban két templomukat felgyújtották, 12 hívőt megöltek, több százan pedig megsebe­sültek. Az Egyiptom 80 milliós lakossá-gának 10 százalékát kitevő koptok nem-zetközi segítséget kérnek közösségük számára, de kérdés, hogy az „arab tavasz” romantikus mítoszába nehezen beilleszthető muzulmán agresszióval szemben fog-e bárki is segíteni nekik?

Belföld

Csapataik harcban állnak

Állítólag csak Pintér Sándor személyes megjelenése akadályozta meg az indulatok végletes elszabadulását a rendvédelmi dolgozók legutóbbi, pénteki demonstrációján. A közel egy hónapja zajló tüntetéssorozat célja, hogy megőrizzék szerzett jogaikat, így többek között a korkedvez­ményes nyugdíjba vonulás lehetőségét. A kormány azonban eltökéltnek tűnik, és nem hajlandó finanszírozni „35-40 éves nyugdíjasok 150-200 ezer forintos nyugdíját".

Káoszelmélet - Újabb tervek a felsőoktatási reformra

Egy év, valamint két elvetélt koncepció után jutott el az oktatási államtitkárság odáig, hogy - kis túlzással - Bokros Lajos programja alapján valósítaná meg a felsőoktatás átszervezését. Egy kiszivárgott munkaanyag szerint Hoffmann Rózsa a felsőoktatási intézmények csaknem felét - köztük a Budapesti Corvinus Egyetemet - bezárná-összevonná. A kiszivárogtatást követően az államtitkár asszony egy újabb fordulattal közölte: az is lehet, hogy minden marad a régiben. A szakma szerint a legnagyobb baj, hogy nincs világos koncepció; egy fideszes szakpolitikus pedig úgy véli, Hoffmann intellektuálisan nem alkalmas a feladatra, ezért illene távoznia.

Pénz, paripa, fegyver Lepasszolnák a fővárosi kórházakat

Bár olyan politikai nagyágyúk, mint Orbán Viktor és Tarlós István is a fővárosi kórházak államosítása mellett állnak, mégis az erős „ellenlobbi” jelének tűnhet, hogy az erről nem nyilvános előterjesztés kiszivárgott. Ha sikerrel jár Szócska Miklós államtitkár, akkor a budapesti minta országossá válhat.

Legendagyártók

A kormányzati szervek vizsgálják, hogy nem külföldi titkosszolgálatok állnak-e a gyöngyöspatai események mögött - írta a Magyar Nemzet. Olyanról is lehetet hallani, miszerint korábbi romákkal szembeni konfliktusok mögött is állhatott „idegen érdek". Ön az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának az elnökeként mit tud erről?

Hit és értékek

Vérrel írt Biblia

A reformáció képviselőit az a buzgó törekvés vezette, hogy a keresztény hitet visszaállítsák tényleges erejébe és hatékonyságába. Meggyőződésük szerint ez csak akkor lehetséges, ha hitüket teljes mértékben a Szentíráshoz igazítják, és az egyházat megtisztítják minden bibliaellenes vallási tradíciótól. Alapvető feladatuknak tekintették, hogy az emberekkel megismertessék a Biblián keresztül Isten akaratát. Ekkorra már a közvélemény részéről is jelentős érdeklődés támadt a Szentírás iránt. Mindez bibliafordítások soha korábban nem látott gazdag sorát hívta életre. A legtöbb európai nemzet a reformáció korában olvashatta először anyanyelvén a teljes Bibliát. A hivatalos egyház azonban dühödt indulattal igyekezett útját állni annak, hogy a Szentírás üzenete eljusson az emberekhez.

HÁTTÉR

Stohl etikát oktat

Évforduló van. Pont egy éve okozott súlyos sérüléssel járó közúti balesetet Stohl András. Azóta első fokon két év négy hónap letöltendő börtönre ítélte a bíróság, ő pedig a jogerős ítéletre várva járja a gimná­ziumokat, hogy saját történetén keresztül rettentse el a fiatalokat az alkohol és a drog következményeitől. A diákok között ülve azonban úgy tűnik, mintha a színész még nem teljesen állna készen a pozitív minta adására is.

Soros György kiszáll az aranyból

A napokban látott napvilágot a hír, miszerint néhány, az aranybefektetésben kulcsszerepet játszó személy, így például Soros György is csökkenti a nemesfém-befektetéseit. Erre a hírre nemcsak az arany árfolyama reagált érzékenyen, de az ezüst is mélyrepülésbe kezdett.

A kőfaragó, aki megfestette a holokausztot

A világon egyedülálló vállalkozásba fogott amatőr festőművészként Corvus-Kora Róbert lökösházi építési vállalkozó. Tíz gigantfestmény-ből álló, a magyar és a világtörténelem meghatározó pillanatait megjelenítő sorozatot készítene, amelyeket hatalmas csarnokban állítana ki. A panorámaképekből négy már elkészült: ezek a honfoglalást, István megkoronázását, Hunyadi Mátyást és a magyar holokausztot jelenítik meg.

Mi folyik itt?

A kérdés a legkevésbé sem szónoki. Hogy a Fidesz-kormánynak fogalma sem volt, mihez kezd a hatalomátvétel után a szakpolitika frontjain, az nagyon hamar kiderült - hiszen minden energiáját felemésztette a demokratikus intézményrendszer megszállása, illetve az alkotmányos garanciák törvényerőre emelt lebontása -, de arra azért senki nem számított, hogy egy év elteltével is nagyobb lesz a káosz, mint korábban bármikor.

Fény az alagút elején

A fiatalok, különösen az állami gondozottak egzisztenciateremtése teljesen megoldatlan Magyarországon. Egy alapítványi kezdeményezés a pénzügyi szférát köti össze a gyermek­vé­delem­mel: a gyerekek életkezdési és otthonteremtési támogatását „megforgatva” rentábilis bérlakás­programot indított be, hogy az állami gondozásból kikerülőket „sínre tegye”. Programjuk nem csak ezeknek a fiataloknak nyújthat perspektívát.

A filozófuspályázatok és a pereputty

A magyar értelmiséget megosztó, úgynevezett filozófusbotrányok mögött nem minden esetben az a sokszor hallott indok áll, hogy a jobboldal le akar számolni a baloldali értelmiségiekkel. Legalábbis így is értelmezhetők Demeter Tamás filozófus szavai. A Cambridge-et és Berlint megjárt szakember szerint a botrányok miatt Magyarországon a teljes filozófustársadalom válságba jutott, és a viták ellenére sem látható, hogy miként lesz nemzetközi színvonalú a felsőoktatási elit a bölcsészet- és társadalomtudományi diszciplínák többségében.

KÁVÉSZÜNET

Kereszt az aszfalt­dzsungelben

Április végén hunyt el 80 éves korában David Wilkerson amerikai evangélista, a tinédzserek megmentője. A függőségektől szenvedő fiatalok rehabilitálására széles körben elismert, rendkívül hatásos módszert dolgozott ki.

Internacionálé és Bella ciao

Vasárnap reggel hétkor Radicondo­liban tizenketten vagyunk a Casa del Popolo, azaz a Nép Háza előtt a zenészekkel együtt. Pár perc múlva néhányan előszivárognak a kávézóból. A fúvószenekar rázendít, remegnek az egymástól négy-öt méterre lévő középkori falak. Képtelenség erre nem föléb­redni, de nem baj: a mögötte lakóknak sokat jelent május elseje, valami egészen mást, mint nekünk.

Az utolsó playboy végzete

Öngyilkos lett az „utolsó playboy”: a milliárdos fotós, mecénás és műgyűjtő Gunter Sachsot a legtöbben Brigitte Bardot egykori férjeként és megszállott asztrológusként ismerték.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!