hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Stohl etikát oktat
A színész szerint lehet inni és füvezni, csak ne üljünk autóba

2011. 05. 12.
Évforduló van. Pont egy éve okozott súlyos sérüléssel járó közúti balesetet Stohl András. Azóta első fokon két év négy hónap letöltendő börtönre ítélte a bíróság, ő pedig a jogerős ítéletre várva járja a gimná­ziumokat, hogy saját történetén keresztül rettentse el a fiatalokat az alkohol és a drog következményeitől. A diákok között ülve azonban úgy tűnik, mintha a színész még nem teljesen állna készen a pozitív minta adására is.

Vihogó lányokból álló fogadóbizottság várja a hírességet a monori József Attila Gimnázium metlakis aulájában. Ők hősnek tartják, hiszen „vállalja tettét a nyilvánosság előtt", sok osztálytársuk szerint viszont „csak egy lúzer". Az iskola sztálinbarokk színházterme felé türemkedve kiderül, hogy nem mindenkié a Stohl-élmény: csak a tizenegyedikesek vehetnek részt az etikaórába csomagolt drogprevenciós előadáson. A többieket várja a matek és a töri. „Azér' kíváncsi lettem volna, mit szívott a Stohl" - mondja legyintve egyikük az udvaron, és haverjai készséggel elárulják, hogy a másik monori iskola még náluk is fertőzöttebb kábítószerrel. Igaz, tavaly innen is vittek el egy-két srácot a rendőrök. Közben valaki elszalad a „drogbáróért", ha cserébe azt hazudom, hogy a rendőrségtől vagyok. Hadd parázzon egy kicsit. Nem jön össze a poén, mert megsajnálom a fűtől szagos srácot, aki simán letagadja, hogy a suliban bármilyen anyaghoz hozzá lehetne jutni. Csak délután és bulikban nyomják, de akkor sokan - mondja.

„Kedves Gyerekek! Arra fogunk egy különleges szempontból példát látni, hogy hogyan kapcsolódhat össze egy ember élete a káros szenvedélyekkel, cigarettával, droggal, kábítószerrel" - konferálja fel az etikatanárnő a megtévedt művészt a zsúfolásig telt teremben. Stohl harmadszor vall esetéről diákok előtt, és nem tagadja, hogy többről van szó, mint önzetlen segíteni akarásról. Közmunkaként tekint a felvilágosító délutánokra, amelyek nem csak a fiataloknak hasznosak szerinte, hanem egyfelől részei öngyógyításának, másrészt kézzelfoghatóan hitelesítik megbánását a bíróság előtt. „Igen, azt várom ezektől a beszélgetésektől, hogy másodfokon enyhíteni fogják a büntetésemet" - ismeri el egy kérdésre, és abbéli reményét fejezi ki, hogy a találkozó végére változik majd a róla kialakult előítéletes kép. Talán nem ünneprontás már most megjegyezni, hogy e várakozása végül nem teljesül maradéktalanul.

Lássuk, hogyan törik meg egy élet egy rossz döntés miatt - vág bele a sűrűjébe -, de sorsának őszinte feltárása valójában rossz döntések egész sorozatáról rántja le a leplet. Mint mondja, legjobban a cigit bánja, mert azt a legnehezebb letenni. Huszonöt éves koráig nem is szívta, míg egy szerep kedvéért rá nem gyújtott, és azóta rendszeresen füstöl. Egyszer ugyan leszokott három-négy hónapra egy „rezonanciás hülyeség" segítségével, de csak addig bírta, míg infarktust nem kapott a nővérének a férje. Négy gyereket hagyott maga után. Azóta szinte minden slukknál megszólal a lelkiismerete -, valamint a felesége és a két és fél éves kislánya is. Ez utóbbiakat apu bagószaga zavarja. „Mivel egy gyenge ember vagyok, ebben a lelkiállapotban képtelen vagyok letenni a cigit" - vallja be a színész, aki ezúttal is elmondja, hogy az összes többi függőséggel nincs olyan nagy problémája.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!