hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A filozófuspályázatok és a pereputty
Interjú Demeter Tamással, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének főmunkatársával

2011. 05. 13.
A magyar értelmiséget megosztó, úgynevezett filozófusbotrányok mögött nem minden esetben az a sokszor hallott indok áll, hogy a jobboldal le akar számolni a baloldali értelmiségiekkel. Legalábbis így is értelmezhetők Demeter Tamás filozófus szavai. A Cambridge-et és Berlint megjárt szakember szerint a botrányok miatt Magyarországon a teljes filozófustársadalom válságba jutott, és a viták ellenére sem látható, hogy miként lesz nemzetközi színvonalú a felsőoktatási elit a bölcsészet- és társadalomtudományi diszciplínák többségében.

Sokat tartózkodik külföldön, éppen filozófuskörökben „mozog". Kollégái hogyan látják Magyarországot?

- Szakmai körökben ritkán beszélgetünk politikai kérdésekről, de az egyértelműen érezhető, hogy a nemzetközi filozófusközösség egy részét megérintették ezek a problémák. A tény, hogy Magyarországon jobboldalinak elkönyvelt kormány van hatalmon, és az inkább baloldali és liberális értelmiséget úgy hangolja, hogy politikailag motiváltnak érzékeljen olyasmit is, ami nem az. Ez az előítéletesség nemcsak Magyarországgal szemben nyilvánul meg, hanem minden olyan országgal szemben is, ahol jobboldali párt kormányoz. A baloldali érzelmű értelmiség egyszerűen sokkal érzékenyebb, ha jobboldali kormányok tesznek olyasmit, amit kifogásolhatónak talál. A baloldali értelmiségiek üldözésének narratívája amúgy is beleillik egy antidemokratikus érzelmekkel meggyanúsított jobboldali kormány képébe. Ebben a kontextusban valóban keletkeztek károk hazánk megítélésében.

És Ön miként látja a kialakult helyzetet? A jobboldali lapok definícióját használva „filozófusmaffia" működött Magyarországon?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!