hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az utolsó playboy végzete
Meghalt az Opel-milliárdos Gunter Sachs

2011. 05. 13.
Öngyilkos lett az „utolsó playboy”: a milliárdos fotós, mecénás és műgyűjtő Gunter Sachsot a legtöbben Brigitte Bardot egykori férjeként és megszállott asztrológusként ismerték.

A 78 éves Sachs a svájci Gstaad városában levő nyaralójában lőtte agyon magát. Búcsúlevelében, amit kívánságára a család nyilvánosságra hozott, Sachs leírta, hogy orvosi szaklapok alapján diagnosztizálta magánál az Alzheimer-kórt. „A szellemi kontroll elvesztése éle­tem felett egy olyan méltóságon aluli állapot lenne, hogy elhatároztam, teszek egy lépést az ellenkező irányba" - írta Sachs. A hírességnek úgy tűnt, hogy az utóbbi időben rendkívül gyorsan romlott az emlékezete és szókincse, valamint feledékeny lett. Az önmagán észlelt tünetek alapján úgy érezte, hogy nincs más megoldás. A német lapok emlékeztetnek arra, hogy Sachs apja is önkezével vetett véget az életének.

Sachs édesanyja, Eleonore az autógyáros Opel családból származott, aki miután elvált férjétől, a Fichtel & Sachs konszern tulajdonosától, menekülésre kényszerült. A bíróság a közös gyermekek felügyeleti jogát a nemzetiszocialista párttag Sachsnak ítélte (a nagyiparos apa jó kapcsolatban állt Göringgel és Himmlerrel, de a háború után gyorsan rehabilitálták). A fiatalasszony két kisfiával - Gunter ekkor hároméves volt csupán - Németországból Svájcba menekült. Lenzerheidében telepedtek le, és hamar megszokták a svájci nagyvilági életstílust. Gunter rendkívül spor­tos alkat volt, nemcsak síelt és bobszánkóval versenyzett, de a teniszütővel és a focilabdával is jól bánt. Természetesen a tanulással sem volt gondja, matematikát, gazdaságtant tanult, és tolmácsdiplomát is szerzett.

A Sachs-vállalat felügyelőtanácsának egyik vezetőjeként dolgozott, ám a művészet már ekkor is meghatározó szerepet játszott életében. Múzeumokat alapított és vezetett, kiállításokat szervezett szerte a világon, és saját gyűjteményével is az európai modern művészeti élet egyik meghatározó személyisége lett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!