hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pogrom Kairóban
Ki védi meg az egyiptomi koptokat?

2011. 05. 13.
Újabb súlyos támadás érte az egyiptomi kopt keresztényeket: Kairóban két templomukat felgyújtották, 12 hívőt megöltek, több százan pedig megsebe­sültek. Az Egyiptom 80 milliós lakossá-gának 10 százalékát kitevő koptok nem-zetközi segítséget kérnek közösségük számára, de kérdés, hogy az „arab tavasz” romantikus mítoszába nehezen beilleszthető muzulmán agresszióval szemben fog-e bárki is segíteni nekik?

Alig négy hónap telt el az újévi alexandriai Szent Márk-bazilika elleni mészárlás óta (Véres üzenet Alexandriából. Hetek, 2011. január 7.), de azóta számos újabb kopt áldozata van az iszlám fundamentalisták támadásainak. A Kairó egyik elővárosában fekvő kopt Szent Mena-templomnál történt összecsapáshoz egy paradox vád szolgáltatta az alapot: a keresztények állítólag egy iszlám hitre áttérni készülő nőt tartottak fogva. (Egyiptomban éppen a keresztény hitre térő muzulmánoknak kell gyakran illegalitásban élniük. Az országban tabunak számítanak a vegyes házasságok. Ha egy keresztény nő muzulmán férfihoz megy férjhez, kitagadják az egyházból. A muzulmán nőknek pedig törvény tiltja, hogy keresztény férfival házasodjanak össze.)

A templomnál mintegy 500 muzulmán gyűlt össze, majd éjszaka elszabadultak az indulatok. Heves vita után lövöldözés tört ki. Ezután a muzulmán fundamentalisták gyújtóbombákat dobtak két keresztény templomra, boltokra és házakra. 232-en megsebesültek, több mint 150 embert kellett kórházba vinni. Később az al-Azraa nevű templomot is felgyújtották. Az egyik pap szerint a muzulmánok a kopt keresztények közé lőttek, így szabadult el az erőszak. A muszlimok azt állítják, hogy a keresztények lőttek először rájuk, szemtanúk szerint azonban a keresztényeknél nem volt fegyver. A kiérkező katonai rendőrök harckocsikkal próbálták távol tartani a muzulmánokat a keresztényektől. A hatóságok közel 200 embert letartóztattak. Hivatalos közlések szerint katonai bíróság elé állítják őket.

„A saját szememmel láttam, ahogy három embert megöltek, és sokakat megsebesítettek. Nincs védelmünk, és ez egy nagy probléma. Ha megtámadnak minket, magunkat kell megvédenünk" - mondta Mina Adel, egy keresztény szemtanú. „Körülbelül negyvenen lehettek, szakállas férfiak, akik a »Nincs más isten, csak Allah!« felkiáltással nyitottak tüzet" - mondta el Rimon Girgis, 24 éves szemtanú az AP hírügynökség riporterének. „Olyan jelszavakat is kiabáltak, hogy a keresztények nem emberek, mintha mi nem is lennénk egyiptomiak" - folytatta a beszámolót Girgis.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!