hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kőfaragó, aki megfestette a holokausztot

2011. 05. 13.
A világon egyedülálló vállalkozásba fogott amatőr festőművészként Corvus-Kora Róbert lökösházi építési vállalkozó. Tíz gigantfestmény-ből álló, a magyar és a világtörténelem meghatározó pillanatait megjelenítő sorozatot készítene, amelyeket hatalmas csarnokban állítana ki. A panorámaképekből négy már elkészült: ezek a honfoglalást, István megkoronázását, Hunyadi Mátyást és a magyar holokausztot jelenítik meg.

A lökösházi közösségi ház nagytermében állunk, és megszólalni is nehéz, hiszen a kép, amely elénk tárul, gigantikus mind méretében, mind témájában. A 20. század legnagyobb tragédiáját, a holokausztot dolgozza fel a kép, bár kibővítve: a zsidóság négyezer évét látjuk montázsszerűen bemutatva az ősatyák korától egészen az elképzelt jövőig, Tel Aviv rohamos és megállíthatatlan fejlődéséig.

Freskó, falfestmény, mi a műfaj pontos neve? - kérdeztük Corvus-Kora Róbertet.

- Nem falfestmény, hanem mobilizálható panorámakép, tíz darabból áll a feszítőráma, szétszedhető, a vásznat fel lehet tekerni egy öt méteres nyomdai hengerre. A legmesszebb a Csendes-óceán partján, Nyugat-Kanadában, Vancouverben volt kiállítva az egyik képem, az István megkoronázása; repülő vitte-hozta. Jelenleg az előző három alkotás a megyeszékhelyen, Békéscsabán van kiállítva. Egy éve van a Közgazdasági Szakközépiskolában a Honfoglaló magyarok. A frissen felújított, kéttornyú társszékesegyházban van a Hunyadi, a bal oldali kereszthajóban. És már több mint öt éve ott van az APEH-nél egy nagyon szép aulában az István megkoronázása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!