hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pénz, paripa, fegyver Lepasszolnák a fővárosi kórházakat

2011. 05. 13.
Bár olyan politikai nagyágyúk, mint Orbán Viktor és Tarlós István is a fővárosi kórházak államosítása mellett állnak, mégis az erős „ellenlobbi” jelének tűnhet, hogy az erről nem nyilvános előterjesztés kiszivárgott. Ha sikerrel jár Szócska Miklós államtitkár, akkor a budapesti minta országossá válhat.

Az előterjesztések - amelyek többek között a Hetekhez is eljutottak - javaslatot tesznek a főváros egészségügyi intézményei közül tizenkét intézmény működtetésének állam általi átvételére, azok eszköz- és ingatlanvagyonával egyetemben. Az indoklás szerint a főváros ellátórendszere több súlyos problémával küszködik, amelyek közül hatékonysági kérdésként kiemelendő az ellátórendszer széttagoltsága és az ebből fakadó elégtelen együttműködés. A több kézben, több fenntartó által működtetett intézményrendszer évek óta bizonyítottan gátja a szakmai működés összehangolásának, a betegutak optimalizálásának, az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodásnak, a némely területen túlzó, máshol elégtelen kapacitások alakításának.

Az ellenzék elsősorban azzal támadta a koncepciót, hogy ingatlaneladásokra ad felhatalmazást, noha a Fidesz korábban minden ilyen intézkedést támadott. A fővárosi ellátórendszer megújításáról szóló tervezet ugyanis úgy fogalmaz, hogy „a közfeladatok átszervezése során felszabaduló ingatlanok értékesítéséből, hasznosításából származó bevétel kizárólag Budapest és vonzáskörzetében megvalósításra kerülő kórházi (egészségügyi) infrastruktúra fejlesztésére legyen fordítható".

Egy másik, a Semmelweis-terv megvalósításáról szóló koncepció pedig a nagy ívű budapesti átalakítások forrásaként jelöli meg a fővárosi ingatlanportfóliót. A fejlesztéseknél még a pontos milliárdok is szerepelnek, hogy milyen összegekre van szükség.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!