hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Soros György kiszáll az aranyból

2011. 05. 12.
A napokban látott napvilágot a hír, miszerint néhány, az aranybefektetésben kulcsszerepet játszó személy, így például Soros György is csökkenti a nemesfém-befektetéseit. Erre a hírre nemcsak az arany árfolyama reagált érzékenyen, de az ezüst is mélyrepülésbe kezdett.

A Wall Street Journal arról számolt be, hogy Soros György csökkenti aranybefektetéseit, továbbá azt tervezi, hogy kiszáll az ezüstpiacból is. Az amerikai jegybank, a Fed múlt heti közleményében kifejtette, hogy az infláció - a nyersanyagárak szárnyalása ellenére is - kézben tartható, és megfelelő ellenőrzés alatt áll. Az inflációs nyomás csökkenése pedig csökkentheti az aranyra irányuló befektetői nyomást is, hiszen az üzletemberek tipikusan az inflációval szembeni védekezés céljából menekülnek az aranybefektetésbe. Felmerül tehát a kérdés: jó befektetői döntés, ha továbbra is ragaszkodunk a nemesfémekhez?

Lássuk a tényeket! Az arany árfolyama ez év januárja óta is 10 százalékos emelkedést produkált. Jelenleg egy uncia arany 1500 dollárért vásárolható meg. Május elején az arany árfolyama újra rekordot döntött, elérte az unciánkénti 1575 dollárt, majd fokozatosan az árfolyam visszakúszott egészen 1538 dollárig. Ez az „árfolyam-rally" a piac túlfűtöttségét mutatta be, így a korrekció igencsak szükséges volt. „Még épp időben sikerült visszalépnünk a múlt heti aranyárfolyam szintjéről" - nyilatkozta a CNBC-nek Tom Kendall, a Credit Swiss elemzője.

Jelenleg a dollár két és fél éves mélyponton áll. Ennek egyik tényezője az amerikai foglalkoztatottsági mutatók kedvezőtlen állása, a béremelkedések lassú üteme, de nem javított a helyzeten az sem, hogy január és március között a mexikói kormány 4 millárd dollár értékű veretlen aranyat vásárolt, hogy csökkentse dollárban levő tartalékait. Az euró árfolyama továbbra is kiemelkedően magas szinten áll a dollárhoz képest. Az Európai Központi Bank (ECB) negyed százalékkal, 1,25 százalékra emelte az irányadó kamatrátát, és az elemzők véleménye szerint még további emelés várható. Ebben a témában Magyarországon az euró és a dollár árfolyamának alakulása iránt sem lehetünk közömbösek, hiszen nemesfém-befektetéseinket jelenleg euróban bonyolíthatjuk. Így a várható megtérülés számításakor figyelembe kell vennünk az aktuális dollár-euró keresztárfolyamot is. (A hazai arany- és ezüstbefektetési lehetőségekről lásd a 2011. április 15-én megjelent Aranyba öntött befektetés című cikkünket - a szerk.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!