hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Drachmára válthat Athén
Pánikban az európai bankok: Görögországnak nem kell az euró

2011. 05. 13.
Általános sztrájk és tüntetések bénították meg Görögországot szerdán. A munkavállalók a szocialista kormány újabb megszorításai ellen tiltakoztak, miközben elterjedt a hír: Athénnak a tavalyi 110 milliárd eurós nemzet­közi hitelcsomag után újabb 60 milliárdos mentőövre lesz szüksége. Szó van még arról is, hogy Görögország kiléphet az euró­övezetből, illetve adósságainak átütemezésére kényszerülhet.

Görögország két legnagyobb szakszervezete az idén már másodszor hirdetett általános sztrájkot, tiltakozásul a szocialista kormány megszorításai ellen.

A magángazdaságban dolgozók és a közszolgálati alkalmazottak szakszervezeti szövetségeinek felhívására zárva tartott minden állami intézmény, így a minisztériumok, a múzeumok, az adóhivatalok is. A kórházakban csak ügyeletet tartottak, és az iskolákban tanítási szünet volt. A közszolgáltatások mellett megbénult a tengeri és a vonatközlekedés is, sőt a turistafőszezon kezdetén a légi irányítók is beszüntették a munkát négy órán át. Ennek következtében számos belföldi járatot töröltek, a nemzetközi járatoknál pedig jelentős késések alakultak ki.

Nagyon sok görög elégedetlen ugyanis azzal, hogy csökkentették a fizetéseket, a nyugdíjakat, növelték az adókat, sokan elveszítették állásukat a válság miatt, és már 15 százalék körül van a munkanélküliség.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!