hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csapataik harcban állnak
Kedvezményes nyugdíjukért küzdenek a rendvédelmisek

2011. 05. 12.
Állítólag csak Pintér Sándor személyes megjelenése akadályozta meg az indulatok végletes elszabadulását a rendvédelmi dolgozók legutóbbi, pénteki demonstrációján. A közel egy hónapja zajló tüntetéssorozat célja, hogy megőrizzék szerzett jogaikat, így többek között a korkedvez­ményes nyugdíjba vonulás lehetőségét. A kormány azonban eltökéltnek tűnik, és nem hajlandó finanszírozni „35-40 éves nyugdíjasok 150-200 ezer forintos nyugdíját".

„Soltész Miklós és Demeter Ervin csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette azt a munkaanyagot, amelyből egyértelműen kiderül: a kormány az elmúlt fél évben is hazudott. Demeter Ervin fideszes politikus arról beszélt, hogy a kormány el akarja venni a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaitól a 25 év szolgálat után járó korkedvezményes nyugdíj lehetőségét. Úgy véli, hogy az ő esetükben indokolt lenne a kedvezményes elbánás, mert ez arányban áll azzal a kockázattal, amit ők vállalnak." Igen, jól olvasták, a Fidesz.hu beszámolója szerint a KDNP-s Soltész Miklós és a fideszes Demeter Ervin felháborodásának adott hangot a kormány tervei miatt. 2006-ban. Azóta némiképp módosult az álláspont: „Az érdekképviseleteknek tudomásul kell venniük, hogy a kormányoldal nem fog változtatni azon az álláspontján, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatárnak a katasztrófavédelmisekre, a rendőrökre és a katonákra is vonatkoznia kell. Nem tudjuk azt finanszírozni, fenntartani sem anyagilag, sem morálisan, hogy 35-40 éves nyugdíjasok legyenek 150-200 ezer forintos nyugdíjjal" - nyilatkozta az MTI-nek néhány héttel ezelőtt Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője.

A fegyveres és rendvédelmi dolgozók álláspontja viszont évek óta változatlan. Kormányoktól függetlenül ragaszkodnak szerzett jogaikhoz. Április elején több mint egyhetes demonstrációsorozattal tiltakoztak a kormány tervei ellen, pénteken aztán ismét az utcára vonultak. A Kossuth téren összegyűlt tömegben olyan szintre fokozódott a feszültség, hogy rendvédelmi dolgozók egy csoportja a Parlament lépcsőjéig nyomult. Az indulatokat állítólag az fékezte meg, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a helyszínre sietett, és szólt néhány szót a tömeghez. Az emberek fújoltak, kiabáltak, de végül is engedtek miniszterük kérésének, és hazaszállingóztak. A demonstráción egyébként egy nyugdíjas tűzoltó felgyújtott egy izraeli zászlót. A férfit azóta azonosították, és eljárást indítottak ellene, a tüntetés szervezői elhatárolódtak a gyújtogatótól. Szintén rossz fényt vetett a tüntetésre, hogy csatlakozott hozzá a Véderő nevű - Gyöngyöspatán ismertté vált - Jobbik-közeli félkatonai szervezet.

Visszaterelő hadművelet

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!