hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi folyik itt?

2011. 05. 13.
A kérdés a legkevésbé sem szónoki. Hogy a Fidesz-kormánynak fogalma sem volt, mihez kezd a hatalomátvétel után a szakpolitika frontjain, az nagyon hamar kiderült - hiszen minden energiáját felemésztette a demokratikus intézményrendszer megszállása, illetve az alkotmányos garanciák törvényerőre emelt lebontása -, de arra azért senki nem számított, hogy egy év elteltével is nagyobb lesz a káosz, mint korábban bármikor.

Mindennap újabb és újabb híresztelések, kiszivárogtatások, ötletelések és álkoncepciók kerülnek ki a nyilvánosság fórumaira, amelyeket aztán zavartan vagy épp felháborodottan cáfol az illetékes minisztérium; ám a tagadásba is majd mindig vegyül valami bizonytalanság: az érintett területek intézményvezetői, az egyes szakmák művelői soha nem tudhatják, mi történik valójában a színfalak mögött. Hasonlóképp hiteltelennek érzik a kormányzati tervezeteket az ágazati érdekképviseletek. Igazában nem tárgyalnak velük, viszont látszatkon­zultációkkal húzzák az időt, mint azt jól láthattuk a belügyminiszter taktikázásán, aki a „nem ígérek semmit, de azt betartom" régi formulájával próbálta lehűteni a rendvédelmiek egyre türelmetlenebb követeléseit.

A sorozatos botrányok lényegében egyként abból fakadnak, hogy a kormányzati munkát egyszerre hatja át a szándékok mély bizonytalansága meg az agresszív tettvágy. Ez utóbbi azonban mindmáig kimerül az eddigi viszonyok csak azért is megváltoztatásában anélkül, hogy az új megoldások kézre állnának. Rombolni relatíve könnyű - ehhez elég kirúgni az eddigi vezetőket, és szétverni a meglévő struktúrákat. De a felszámolt mechanizmusok helyén csak a betöltetlen űr marad. Amit persze valamiképp igyekeznek elfedni, és ilyenkor jelennek meg a miniszteri biztosok, meg az alig titkoltan kétségbeesett államtitkárok, felvázolandó azokat a nagyszerű perspektívákat, amelyekről ugyanakkor az is kiderül, hogy nincs meg az anyagi fedezetük, és senki nem is tudja garantálni, mikor és mennyibe fognak kerülni. Ezért a büszke projektek jobbára légvárak csupán; ha csak a kultúránál maradunk: sem a filmgyártás, sem a színház, sem a zene vagy a képzőművészet alkotói nem látják a jövőjüket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!