hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Titkok Oszama erődjéből
Konyhakert és videóstúdió is volt a létesítményben

2011. 05. 12.
Iszlámábádnak meg kell vizsgálnia, hogyan élhetett Oszama bin Laden hat éven át kőhajításnyira a fővárostól és egy fontos katonai akadémia szomszédságában - nyilatkozta Tom Donilon amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az NBC televíziónak. Qasim Raza Muttaqi budapesti pakisztáni nagykövet azonban az ATV-nek adott exkluzív nyilatkozatában azt állította, hogy Pakisztán adta a kulcsinformációt az amerikai titkosszolgálatnak, amely korábban az egyedülálló technikai eszközeivel sem tudta tíz éven át megtalálni a terrorista vezért. Bár világszerte Abbottábádot már „Oszama városként" emlegetik, a nagykövet szerint nem engedik, hogy zarándokhellyé váljon bin Laden egykori háza.

A hatalmas erődöt szögesdróttal befedett több méteres falak vették körül, magát a épületegyüttest titokzatos jelenségek jellemezték, és két magas, távolságtartó testvérpár igazgatta, akik „kevés jelét mutatták a kedvességnek a helyi gyerekekkel szemben" - idézi az egyik tudósítás bin Laden szomszédait. Egy beszámoló szerint, ha a helyi gyerekek beütöttek egy krikettlabdát az udvarra, azt mondták nekik, hogy a labda elveszett, majd adtak 50 rúpiát (kb. 110 forint), és megkérték őket, hogy vegyenek egy újat helyette. Az egyik gyerek elmondta, hogy ilyen esetben 10-20 percig kopogtattak az épület ajtaján, míg valaki kijött, miközben látták, hogy körbe van kamerázva a fal. „Ez furcsa volt számunkra" - tette hozzá.

A BBC-nek néhány helyi lakos elmondta, hogy időről időre felbukkantak golyóállónak tűnő járművek, amelyek behajtottak az épületbe, azonban a kapuk rögtön bezáródtak mögöttük. Érdekes módon vannak olyan beszámolók is, amelyek a lakók „váratlan kedvességéről" mesélnek. Egy tizenkét éves kisgyerek, aki sokat járt az épülethez, azt állítja, hogy egyszer két nyulat kapott az ottani családtól ajándékba. „A kamerákkal láthatták, hogy ki jön" - tette hozzá. Egy az al-Arabíja által megkérdezett férfi bevallása szerint az épület lakosai „jószívű embe­rek voltak, akik ivóvizet és ételt biztosítottak a szegény szomszédoknak.

A ramadán hónap alatt pedig meghívtak minket a böjtvégi vacsorára, és nagyon finom ételeket szolgáltak nekünk." A BBC megszólaltatott továbbá egy újságkihordót és egy helyi boltost. Az előbbi bevallása szerint sosem járt az épületben, azonban minden hónap végén pontosan megkapta a fizetését egy bizonyos embertől. A boltos pedig elárulta, hogy hetente két kecskét vitt a lakosoknak, valamint naponta 10 liter tejet. Az is kiderült, hogy az épület lakói több személyt is alkalmaztak a háztartásban. Több jelentésből kitűnik, hogy a nőket és a lánygyerekeket szinte sohasem látták, valamint a gyerekek nem jártak iskolába, hanem otthon tanultak. Az egyik helyi rendőr azt nyilatkozta az al-Dzsazírának, hogy találtak egy konyhakertet is az udvaron tyúkokkal együtt, ami arra utalhat, hogy az épület lakói egy önfenntartó gazdaságot üzemeltettek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!